Kako ustaviti destruktivno grizenje pri mačkah

Vsi skrbniki mačk vemo, da mačke rade grizejo predmete – tudi take, ki niso namenjeni grizenju in žvečenju. A kaj hitro se lahko zgodi, da mačje žvečenje naključnih predmetov uide izpod nadzora.

Ne samo, da je grizenje stvari, ki jih mačka naključno najde v hiši potencialno nevarno za mačko, nastane lahko tudi večja škoda, na vaših osebnih predmetih. Ker pa mačke raziskujejo svet z usti, se grizenju in žvečenju do neke mere ne moremo izogniti.

Ali ste vedeli, da obstaja nekaj zdravstvenih stanj, ki lahko pri mačkah povzročijo prekomerno žvečenje? V to skupino sodi tudi žvečenje predmetov zaradi izraščanja zob. Kljub temu, je glavni vzrok žvečenja in grizenja predmetov pri hišnih mačkah dolgčas, ki ga je razmeroma enostavno odpraviti. Pa poglejmo kako ustaviti ali vsaj omiliti destruktivno grizenje pri mačkah.

Razlogi za destruktivno grizenje pri mačkah

Preden se zatrdno odločite, da je vaši mački zgolj dolgčas in da zato grize vse kaj ji pride pod zobe, mačko odpeljite k veterinarju. Le veterinar lahko izključi kakršnokoli zdravstveno težavo, ki bi lahko bila povod za grizenje naključnih predmetov po vašem stanovanju.

Mačke z boleznijo dlesni namreč lahko grizejo stvari zato, da si umirijo boleče dlesni. Mačke s prebavnimi težavami, pa na primer žvečijo stvari in se ob tem tudi slinijo zato, da si pomirijo razdražen želodec.

Prav tako so možni zdravstveni vzroki za žvečenje pri mačkah obsesivno kompulzivna motnja, prehranske pomanjkljivosti in prezgodnja odstavitev od matere.

Parodontalna bolezen, ko so dlesni in tkiva v mačjih ustih vneta, je pri mačkah zelo pogosto in se običajno zdravi v anesteziji, s popolnim čiščenjem zob in dlesni. S tem mačko osvobodimo zobnih oblog in tartarja, ki hranita bakterije in vodita v parodontalno bolezen. V naprednejši fazi parodontalne bolezni, je potrebno odstraniti prizadete zobe. Kako veterinar zdravi to bolezen, je odvisno od resnosti narave bolezni.

Če ni nobenega zdravstvenega vzroka, je verjetno, da imate ob sebi mačko, ki ji je dejansko dolgčas. Morda se vam na neki točki niti ne zdi, da vaša mačka preveč grize stvari. A pomislite. Kaj če se dokoplje do električnih kablov, jih pregrize in poškoduje vaš dom in hkrati tudi sebe.

Kaj storiti ob destruktivnem grizenju predmetov?

Najpogostejši predmeti, ki jih mačke v hiši grizejo in žvečijo so žice in vrvice, hišne rastline ter pohištvo iz blaga ali usnja. Vsak izmed naštetih predmetov, potrebuje nekoliko drugačen pristop, da mačko tega odvadimo in ji preprečimo poškodbe.

Žice in vrvice

Mačke običajno tudi na nam nedostopnih mestih z lahkoto najdejo žice in vrvice, še posebej, če so veliko same in imajo dovolj časa, da počnejo »neumnosti«.

Poskusite svoji mački ponuditi veliko igrač, s katerimi se lahko igra sama in za igro ne potrebuje vaše spodbude ali pomoči. Lahko poskusite s stenskimi ali vratnimi igračami, ki se premikajo in so za mačke zelo atraktivne.

Prav tako, lahko mački iz škatel in drugih zanimivih pripomočkov sestavite poligon, ki tvori predore, luknje in prostor za počivanje. Prav tako so odlična izbira igrače, ki v sebi skrivajo priboljške ali hrano. Take igrače mačko zaposlijo, nahranijo in potešijo njene lovske nagone.

Če se redno dogaja, da vam mačka grize kable, žice in vrvice, morate najti način, kako vrvice in žice skriti, preprečiti dostop do njih ali jih narediti neokusne za žvečenje.

Številne prodajalne računalniške opreme prodajajo že vnaprej razcepljene votle cevi, za pokrivanje kablov in električnih žic ter komplete za upravljanje računalniških kablov.

Če imate v sebi nekaj inovativne žilice, lahko v večini trgovin z gradbenim materialom ali strojno opremo, kupite fleksibilne poli cevi v več premerih. Razrežite eno stran cevi, nato pa jo odrežite po dolžini, za vsak kabel, ki ga želite skriti. Lahko poskusite tudi z večjimi, valovitimi cevmi, da skoznje speljete več kablov naenkrat.

Mačko lahko tudi samo odvrnete od približevanja kablom in žicam. Poskusite na tla pritrditi več vrst dvostranskega lepljivega traku, ki naj obdaja skupek kablov ali žic. Mačke ne bodo rade hodile po lepljivi površini.

Prav tako lahko kable, vrvi in žice naredite neokusne za mačko. Za trening kakršnegakoli uničujočega žvečenja domačih živali, je odlično grenko jabolčno pršilo. Zagotovo bo v ustih vaše mačke pustil slab okus, ki ga še dolgo ne bodo pozabile. Upoštevajte, da boste tako pršilo morali uporabiti večkrat, zlasti, če imate vztrajno mačko.

Sobne rastline

Mačke imajo naravno potrebo po žvečenju zelenja. Vaše sobne rastline so zato lahka tarča za žvečenje. Nekatere od teh rastlin so lahko zelo strupene za mačke. Zaradi varnosti vas in vaše ljubljenke je pomembno, da prepoznate te rastline in se jih v kolikor je le možno izogibate.

Na seznamu strupenih rastlin za mačke preverite, katere sobne rastline so potencialno nevarne za vašo mačko in jih odstranite iz mački dostopnih mest ali celo iz vašega življenja.

Predmeti iz blaga in usnja

Žvečenje volne, sodi v področje obsesivno kompulzivnih motenj.

Glede vrste žvečenja in vedenja povezanega z njim, je najboljši način odvračanja od takšnega vedenja, da ponudite mački druge »dovoljene« žvečljive predmete, kot so na primer mehke igrače namenjene igri.

Če ne morete pospraviti, skriti ali odstraniti vseh tkanin in usnjenih izdelkov, ki jih vaša mačka rada žveči, poskusite z grenkim jabolčnim razpršilom na območju, kjer vaša mačka običajno žveči tkanino. Najprej razpršilo preverite na majhnem koncu blaga, da vidite, ali škodi tkanini.

Žvečenje pri mačjih mladičih

Mačji mladiči ob izraščanju zob na veliko iščejo stvari in predmete za grizenje. Obstaja en izdelek, ki dela čudeže pri tej fazi razvoja: plastične slamice. Predvsem tiste, malo večje in širše. Take slamice so odlična interaktivna igrača.

Igro s slamico lahko izpeljete tako, da mucka najprej dražite s slamico, nato pa mu dovolite, da jo »ujame« in nato opazujete, kako ponosno nosi svoj »plen«.

Prav tako je pomembno, da plastične slamice po tem, ko so uničene, odvržete v za to primeren zaboj.

Trening s klikerjem

Čeprav je trening s klikerjem bolj pogost pri psih, ga lahko uporabimo tudi na mačkah. Da je trening s klikerjem učinkovit, mora kliku slediti priboljšek za žival in glasna ter jasna pohvala. S tem se žival nauči povezovati dejanje in klik s pozitivno izkušnjo. S časoma, ko mačka obvlada trening s klikerjem, lahko priboljšek tudi opustite.

Kakorkoli se boste lotili omejevanja destruktivnega grizenja in žvečenja predmetov v vašem domu, imejte v mislih, da vam kričanje in udarci pri večini živali ne bodo pomagali. Zlasti ne pri mačkah. Mačke namreč ne povežejo slabega vedenja s posledico, ki prinese udarec. Do svoje mačke bodite nežni a dosledni. Le tako, boste lahko s svojo štirinožno hišno ljubljenko živeli v ljubezni, miru in spravi.

Deja Drobne

Viri:

www.petmd.com

www.petmd.com