Zakaj mački »ljubijo« sobne rastline?

Ko sem domov prinesla malo kepo mačjega veselja, sem utopično upala, da bo moja mačka povsem drugačna in je moje sobne rastline sploh ne bodo zanimale. Sicer botanik res nisem, vendar pa se mi zdi, da rože res lepo poživijo stanovanje (morda je bolje reči, da so ga poživile). Ko se je mucka navadila na nov dom, so kmalu na vrsto prišle rože in vsak dan me je pričakal kup izkopane zemlje na drugem koncu stanovanja (v sredini izkopane zemlje pa je bil ponavadi en izredno srečen mucek). Veliko rastlin je tako doživelo precej klavrn konec, zato gotovo ni odveč vprašanje, kaj storiti, ko se muc »naveže« na rože?

Zakaj mačke grizljajo rastline?

Najprej moramo ugotoviti, zakaj je mačka izruvala rastlino, jo napadla, pojedla ali kako drugače uničila. Obstajata dva glavna razloga, zakaj mačke tako »ljubijo« sobne rastline. Kot prvega naj omenimo potrebo po uravnoteženi prehrani mačk, saj muc potrebuje tudi zelenje. Morda muc misli, da mora jesti vaše rastline, saj se tako bolje počuti. Ob tem naj omenimo, da je potrebno preveriti, katere rastline so za mačke strupene in pri katerih ni nevarnosti za zastrupitev. Običajno teh težav nimajo mačke z izhodom na vrt, kjer lahko pohrustajo travo, če jo potrebujejo. Če pa ne dobijo zadosti trave ali drugega zelenja, se jim lahko kepice dlake zataknejo v grlu, kar ni prav nič prijetno. Če je mačka notranja, ji ponudite mačjo travo v lončku in ji omogočite prost dostop do nje. Semena mačje trave lahko dobimo v večini trgovin za hišne ljubljenčke.

Tudi rastlina je lahko plen

Drugi razlog, zakaj mačke napadajo rastline, so frfotajoči listi. Znova je to vedenje za mačko povsem normalno, saj lahko velike liste zamenja kot sovražnika oz. kot plen, ki ga mora napasti. Takšno plenilsko vedenje je v naravi povsem normalno in če je tudi pri vas razlog ta, poskusimo rastlino premakniti na mesto, kjer je mačka ne more videti (tudi proč od prepiha, da listi ne bodo preveč privlačno migljali). Premik rastline na višjo polico običajno zadostuje, kako visoka mora biti polica, da je vaša mačka ne doseže, pa morate predvideti sami.

Igranje, igranje in … igranje

Če mačka uživa v napadanju rastlin, se je morda navadila in ji takšen način igre ustreza. V takšnem primeru vam morda ne preostane drugega, kot da se tudi vi navadite na življenje brez rastlin v zaprtih prostorih ali pa rastline premaknite v prostor, kamor maček nima vstopa. Morda pa je vašemu mačjemu prijatelju le dolgčas in je bila rastlina pri roki ravno takrat, ko se mu je zahotelo igre. Preprost recept za preprečitev tovrstnih aktivnosti je zagotovitev dovolj drugih zanimivih igračk in naše pozornosti, da se ji v dolgočasju v možgančkih ne začnejo oblikovati razne kreativne ideje (nad katerimi skrbniki po prihodu domov niso preveč navdušeni).

Kako lahko mačko odvadimo od igre z rastlinami?

Poskusite z majhnim kupom zmečkanih papirnatih kroglic. Lahko jih privežete tudi na vrvico in namestite nekaj centimetrov od tal (pritrdimo jih lahko na kakšen stolpič ali pa na spodnjo stran police). Poskakovanje in premikanje papirja bo mački zagotovilo ure zabave. Priskrbite ji lahko tudi lahko, majhno žogico, ki bo poskakovala po tleh, medtem ko jo bo mačka zasledovala. Poleg zaposlitve v času naše odsotnosti se moramo z mačko igrati tudi mi, le tako bo lahko porabila vso svojo energijo in zadostila tudi plenilskim nagonom.

Maša Pirnat

Vir:
www.streetdirectory.com