4 nevarnosti, ki prežijo na mačke v poletnem času

Pozimi si vsi želimo, da bi poletje nastopilo čim hitreje, saj se v sončnih dnevih počutimo toliko bolje. Verjetno ste opazili, da se tudi vaša mucka veseli toplega poletja. Nekatere nevarnosti na mačke prežijo skozi celo leto, toda poleti se lastniki pogosteje odločajo za spuščanje mačk na prostost, kar lahko ima negativne posledice, zato je za notranje mačke priporočljiva uporaba ograjene terase.

Nevarnosti, ki prežijo na mačke, so raznolike in se lahko pojavijo v obliki UV sevanja, toplotnega udara, pikov insektov in parazitov, ki jih prenašajo druge živali. Oglejmo si nekaj najpomembnejših nevarnosti, ki so jim izpostavljene vaše mucke.

 

Menjava dlake

S prihajajočim toplejšim obdobjem lahko vaša mucka prične z menjavo zimske dlake za poletno. To vodi v povečano nastajanje zbitih kep dlak v želodcu, saj lahko mačke zaužijejo kar tretjino celotne dlake, ki jim odpade. Nabiranje dlak v prebavilih lahko vodi v bruhanje ali obstrukcije, ki jih lahko reši le veterinar.

Pomembno je, da mucko redno češete in po potrebi tudi kopate ter ji s tem pomagate pri odstranjevanju odvečnih dlak. Če je mucka navajena obiskov pri frizerju, ji lahko tudi primerna frizura pomaga pri zmanjševanju uživanja odpadlih dlak, toda z rednim negovanjem to ni potrebno.

Kreme za sončenje

Za nekatere mačke je zelo priporočljiva uporaba kreme za sončenje, čeprav je uporaba le te nekoliko bolj zapletena kot pri ljudeh. Najprej se morate z veterinarjem posvetovati, katera krema je sploh primerna za uporabo na mačkah. Notranje mačke ponavadi niso tako izpostavljene soncu, da bi bila uporaba zaščitne kreme nujno potrebna, toda če je vaša mucka bela in je veliko na soncu, je to vsekakor priporočljivo.

Prav tako bodite pazljivi, če se mucka pogosto sonči na balkonu ali ob odprtem oknu, skozi katerega pronica svetloba, saj to prav tako lahko vodi v opekline in dermatitis. Najbolj občutljive so brezdlake mačke, za katere izhod iz stanovanja v poletnem času odsvetujejo.

Toplotni udar

Visoke temperature niso nevarne samo za ljudi, ampak tudi za živali. Tudi mačke lahko visoka temperatura močno prizadane, zato je pomembno, da znate prepoznati znake morebitnega obolenja. Pojavi se sopenje mačk, ki je bolj značilno za pse in lahko kaže, da se mačka ne počuti dobro. Tudi letargija ali težave pri hoji lahko nakazujejo na toplotni udar.

Pri ohlajevanju muce si lahko pomagate tako, da jo po telesu navlažite s toplo vodo in nato hladite z ventilatorjem. Če se mucka še naprej slabo počuti, takoj obiščite veterinarja. Najbolj občutljive so mlade mucke in starejše mačke, zato bodite na to še posebej pozorni.

Ugrizi in piki

Muce, ki so poleti veliko zunaj, imajo večjo možnost za ugrize in pike parazitov, kač in insektov. Kadarkoli opazite kakšno nenavadno obnašanje vaše mucke, je najbolje, da se posvetujete z veterinarjem, še posebej, če muca pred tem ni bila pod vašim nadzorom. Priporočljiva je tudi uporaba zdravil proti zunanjim zajedavcem, ki bodo muco ščitila pred klopi, bolhami in drugimi zajedavci.

Zunanje okolje je za muce lahko izjemno zanimivo, a tudi nevarno, zato bodite, še posebej v poletnem času, zelo previdni in imejte muco ves čas pod nadzorom. Opazujte spremembe v njenem obnašanju, saj boste le tako lahko ukrepali pravočasno in muci nudili potrebno pomoč. Uživajte v njeni družbi, a to počnite varno in odgovorno.

Barbara Reher

Viri:

www.catster.com

www.aboutfamilypets.com