Zakaj mačke obožujejo škatle?

Škatle. Velike, majhne, kartonaste ali plastične, zaboji, predali, kovčki, košare za perilo in podobno so najljubša skrivališča številnih mačk. Razlogi, zaradi katerih mačke naravnost obožujejo škatle, pa v osnovi izvirajo iz mačje narave in radovednosti.

Kaj predstavlja škatla za mačko?

Za mačke skrivanje v škatlah ne predstavlja le zabave in igre, pač pa tudi zatočišče pred plenilci, varno zavetje ter omejen zasebni prostor iz katerega lahko mačka povsem neopazno, vendar nadvse budno in skrajno radovedno opazuje dogajanje v svoji neposredni okolici.

 

 

Zatočišče

Škatle zagotavljajo tudi miren in varen kraj za sproščen mačji dremež, kakršnega si vsaka mačka z veseljem privošči večkrat dnevno, saj ji štiri stranice zagotavljajo prijetno zadrževanje telesne temperature, jo hkrati ščitijo pred morebitnimi nepovabljenimi gosti in ji omogočajo potreben občutek miru in varnosti.

Praskalnik

Poleg vsega navedenega, pa so kartonske škatle tudi odličen pripomoček za praskanje in brušenje mačjih krempljev. Sama tekstura kartona mačko še najbolj spominja na drevesno lubje, zaradi česar je praktično pri vseh mačkah ravno karton še posebno priljubljen. Vsaka mačka bo namreč s praskanjem in puščanjem svojega vonja takoj označila svoje ozemlje, torej svojo kartonsko škatlo in si s tem zagotovila, da se vanjo ne bodo naselile druge mačke.

Sproščanje nagona

Mačka torej potrebuje prostor, kjer bo lahko tudi s praskanjem redno sproščala svoje nagone. Vas pa ob tem njenem početju niti najmanj ne bo skrbelo zaradi poškodovanja kartonaste površine, saj jo boste vsake toliko časa brez stroškov lahko preprosto zamenjali z novo.

Plezanje, praskanje, skakanje ter skrivanje v škatle torej sodi k naravnemu, nagonskemu vedenju mačk. Zato je priporočljivo, da domače mačje okolje obogatite tako, da brez dodatnih stroškov svoji mački poleg ostale opreme  zagotovite še najmanj dve preprosti kartonski škatli ustrezne velikosti, v katerih se bo lahko nemoteno zadrževala.

Kako umestiti škatle v prostor?

Škatle  vedno namestite na razmeroma miren kraj v prostoru, tako, da bo zaznati kar najmanj hrupa, pa vendar bo mogoč dober razgled in opazovanje širšega dela okolice. Dobra ideja je tudi majhno mačje okno (izrezana luknja), skozi katero bo mačka lahko s še večjim veseljem zadovoljno pokukala in se počutila nevidno med radovednim opazovanjem dogajanja. Višja in težja kot bo njena škatla, več možnosti za bo imela za raztezanje in za svoje praskalne aktivnosti.

Niso pa vse mačke enako navdušene nad škatlami. Kadar mačka ne pokaže takoj zanimanja za škatlo, ki ste jo pripravili, jo lahko spodbudite k ogledu in raziskovanju notranjosti tako, da vanjo položite nekaj slastnih priboljškov, morda najljubšo igračo ali kar udobno blazino za popoldanski dremež. Zagotovo bo mačka počasi premagala svoj morebitni strah pred novim predmetom in se bo previdno napotila na ogled svoje nove, zabavne, privlačne mačje utrdbe.

 

Maja Kalaš

Viri: pets.thenest.com
www.mnn.com