Zdravilna moč mačjega predenja

15726951_mSte kdaj pomislili od kod izhaja trditev, da imajo mačke devet življenj? Sama sem bila vedno prepričana, da so mačke tako trdožive zaradi njihove gibčnosti in sposobnosti, da vedno pristanejo na tačkah. Niti za trenutek pa nisem pomislila, da bi lahko bila njihova trdoživost povezana z nežnim predenjem.

Mačje predenje sem vedno povezovala z mačjim dobrim počutjem. Mucki predejo, ko so zadovoljni, kajne? Pa ni vedno tako. Mačke predejo tudi, ko jih je strah, ko so v bolečinah, ko kotijo … To je še posebej zanimivo, saj mačje predenje zahteva precej energije, mucke pa to energijo kljub temu, da jih boli in bi jo verjetno potrebovale za celjenje, namenijo predenju. Ker pa ima v evoluciji vse svoj razlog, so se znanstveniki odločili, da ta razlog odkrijejo.

Mačje vibracije lajšajo bolečine

Merili so frekvence mačjega predenja in odkrili, da segajo od 20 do 140Hz, od tega domače mačke predejo na frekvenci od 25 do 50Hz. Vibracije v tem spektru lajšajo bolečine, zdravijo kite in mišice ter povečujejo trdnost kosti.

 

Predenje pa ne vpliva pozitivno le na kosti in mišice, temveč pomaga tudi pri hitrejšem celjenju odprtih ran ter odpravljanju dihalnih težav povezanih s srčnimi boleznimi. V novozelandskem Veterinarskem zborniku je opisan primer mačke, ki so jo zaradi oteženega dihanja že skoraj uspavali, ko je mačka začela presti in posledično normalno dihati. S predenjem so se ji dihalne poti popolnoma odprle.

Glede na te ugotovitve so znanstveniki ocenili, da se mačke s predenjem na različnih frekvencah samozdravijo, kar je velika evolucijska prednost. Mačke so tako zmožne preživeti v okoliščinah, ki jih večina ostalih živali ne more preživeti. Takšen primer so padci z velike višine. Raziskovalci so preučili 132 primerov mačk, ki so padle z višine petih nadstropij in ugotovili, da je preživelo 90% vseh mačk.

Ta odkritja so lahko koristna tudi za mačje skrbnike. Vsi mačjeljubci poznamo zdravilnost sproščujočega in pomirjajočega zvoka mačjega predenja za naše živce, koristne pa so tudi vibracije, ki nastajajo med predenjem.

Ukrajinski in Ruski znanstveniki so že pred desetletji odkrili zdravilno moč vibracijske stimulacije in jo uporabljajo v medicini in športu. Vibracije na določenih frekvencah sprožijo v telesu zdravilne učinke, ki segajo vse od pospešene rasti in regeneracije kosti, kit ter mišic do blaženja oteklin in bolečin v sklepih.

Mačke čutijo potrebo po zdravljenju ljudi

Najbolj zanimivo pa je, da mačke čutijo potrebo, da zdravijo ljudi. Mačji skrbniki prisegajo, da mačke vedo, ko jih kaj boli in celo zaznajo v katerem delu telesa se bolečina nahaja ter se uležejo nanj ali v njegovo bližino in tam predejo. Mačje predenje tako lajša migrene ter dokazano uravnava krvni pritisk in podaljšuje življenje.

Raziskave, ki se ukvarjajo s preučevanjem vpliva vibracij, ki jih ustvarja mačje predenje, na telo, so še v teku. Sklepajo pa, da bodo rezultati pokazali pozitiven vpliv na trdnost kosti, predvsem pri ženskah po menopavzi in znižanje pritiska.

Torej, če imate doma predočo kepico, poskrbite, da bo čim več zadovoljno predla, saj boste tako vsi bolj zdravi.

 

Nina Bartol

——–

Viri: felinewellness.com,
mentalfloss.com in
huffingtonpost.com