Razlogi, zakaj mačka noče piti iz svoje skledice

Skrbno ste oprali in napolnili mačjo skledo s svežo vodo, poskusili ste že uporabiti kovinsko, stekleno, plastično in keramično. Celo prav posebno mačjo posodo s fotografijo ljubkega ribjega okostja na dnu, a je bil vaš trud zaman. Mačka se svoje vode ne dotakne in nestrpno poseda pred bližnjo pipo na kuhinjskem koritu ali umivalniku ter čaka, da ji boste pipo le odprli. Občasno lahko vtakne svojo mačjo glavo kar v straniščno školjko. Morda celo s tačko trka po vašem vrču z vodo, ki stoji na mizi, ali pa vanj celo veselo namaka svoje mehke šape in jih skrbno liže.

Nedavne raziskave so pokazale, da imajo mačke vedno zelo dober in tehten razlog za svojo mačjo izbirčnost. Ugotovili so, da dokler ima mačka na voljo dovolj drugih virov tekoče vode v bližini, ne bo pila iz sklede, ki ni dovolj čista, ali po njenih lastnih merilih in mačjem prepričanju morda ni dovolj velika.

Takšno početje je brez dvoma huda preizkušnja za vsakega lastnika mačke, saj poskuša in želi ugotoviti, kaj je pravi razlog za takšno nesmiselno vedenje mačke.

Voda mora biti za mačko dovolj čista

Nedavne raziskave so pokazale, da imajo mačke vedno zelo dober in tehten razlog za svojo mačjo izbirčnost. Ugotovili so, da dokler ima mačka na voljo dovolj drugih virov tekoče vode v bližini, ne bo pila iz sklede, ki ni dovolj čista, ali po njenih lastnih merilih in mačjem prepričanju morda ni dovolj velika.

Zelo pomemben element je tudi temperatura vode, ki je v posodi, stoječi v prostoru, po navadi zmeraj višja od hladne tekoče vode iz pipe. V naravnem okolju mačke pijejo vodo iz rek, jezer, potokov ali drugih tekočih vodnih virov, kjer je voda vedno sveža in hladna.

Mačke namreč nikoli ne bodo zaužile nečesa, za kar menijo, da ni zdravo. Tudi ostanki vodnega kamna na dnu posode so lahko za prefinjeno in občutljivo mačko nedopustna nečistoča, ki jo odvrača od uporabe posode z vodo.

Mačke se z vodo rade igrajo

Seveda pa je kot vzrok za igranje z vodo in namakanje tačk vanjo verjetna še ena možnost: gre za zabavno mačjo igro, pri kateri mačke uživajo v opazovanju škropljenja vodnih kapljic in občutka ob dotiku. To z žejo pravzaprav nima nič skupnega in gre samo za prav posebno priljubljeno mačjo zabavo. Če mačka sicer pije ponujeno vodo iz svoje skledice, ne predstavlja posebne težave.

Mačke po naravi malo pijejo. Kadar je prisotno odklanjanje uporabe mačje sklede, zlasti v vročih dneh, lahko zato problem pomanjkanja tekočine postane resen. Priporočljivo je, da mački po stanovanju postavite več različnih skled z vodo, lahko poskusite z ustekleničeno vodo, če voda iz pipe morda vsebuje primesi, ki vaši mački ne odgovarjajo. Ponudite ji vlažno hrano, da bo lahko nadomestila primanjkljaj tekočine ali pa ji, če to rada počne, bolj pogosto dovolite pitje iz pipe.

Uspešna rešitev težave je lahko tudi nabava mačje fontane, kjer voda ves čas kroži ter zato ostaja sveža in ohlajena, mačka pa ima pri pitju iz nje podoben občutek kot pri pitju iz pipe. Z uporabo mačje fontane so številni lastniki uspešno povečali uživanje vode pri mački, hkrati pa svojim najdražjim kosmatinkam zagotovili zdravo, svežo in filtrirano pitno vodo.

Bodimo pozorni na količino popite vode

Ne glede na razloge, zaradi katerih se vaša mačka izogiba uporabi sklede, pa morate biti pozorni na dnevne količine popite vode. Če mačka pije preveč, je to lahko znak za okužbo mehurja, diabetes ali težave z delovanjem ledvic, zmanjšana potreba po pitju pa je lahko kazalnik zobnih bolezni, pljučnice ali drugih hujših zdravstvenih težav. Priporočljivo je obiskati izbranega veterinarja in opraviti pregled, po potrebi pa tudi analizo krvi pri mački.

Pri mačkah v zvezi s pitjem vode torej brez dvoma obstajajo velike osebne preference. Nekaterim je všeč le tekoča voda, druge pijejo le iz steklene sklede, tretjim pa je všeč plastika. Opazujte in spoštujte izbor svoje mačke brez nepotrebnega obremenjevanja s tem, kakšen je razlog za njihovo osebno odločitev. Olajšali si boste svojo skrb, svoji mački pa zagotovili njeno osebno izbiro, ki ji je od vsega ponujenega seveda naljubša.

Maja Kalaš

Viri:
Viri: www.catster.com
shine.yahoo.com

2 KOMENTARJI

  1. Naš mucek sploh nima rad sveže vode, ampak čimbolj ‘postano’ oz deževnico.

Comments are closed.