Mačje mijavkanje … kaj mi hoče mačka povedati?

Mačje mijavkanje se sprva zdi očarljivo, vendar pa lahko kmalu postane nadležno, zlasti če mačka mijavka konstantno in na videz brez vzroka. Mačji jezik je sestavljen iz kombinacije telesne drže, vonjalnih signalov in vokalizacij. Ljudje ne zazavamo vonjalnih signalov tako kot mačke, pa tudi držo repa in ušes, ki sestavljajo večino mačje komunikacije, običajno spregledamo. Zato mačka našo pozornost najbolj uspešno pridobiva z mijavkanjem, zavijanjem, renčanjem, prhanjem in predenjem – zlasti kadar je to ob peti uri zjutraj.

Obstaja več vrst mačjih vokalizacij, ki služijo različnim funkcijam. Tako ločimo predenje, mijavkanje, artikulirane vzorce mijavkanja, s katerimi mačka izraža frustracije ter intenzivne vzorci napetosti, kot so sikanje, prhanje in renčanje. Znanstveniki predvidevajo, da so nekatere mačje vokalizacije celo tako subtilne ali v tako visoki zvočni frekvenci, da so jih sposobne zaznavati le druge mačke.

Dejstvo je, da niso vse mačke enako vokalne. Na primer Perzijke in Katruzijke veljajo za še posebej tihe mačke, medtem ko nekatere, kot so Siamke in druge orientalske pasme mačk slovijo po svoji izraziti klepetavosti.

Kaj pravzaprav mijavkanje sploh pomeni?

Mlade mucke z mijavkanjem sporočajo mami, da so lačne, da jih zebe ali da jih je strah. Odrasle mačke pa uporabljajo velik razpon vokalizacij za komunikacijo z drugimi mačkami, medtem ko mijavkanje uporabljajo pretežno zgolj za komuniciranje z ljudmi. Ampak kaj pravzaprav sporočajo z mijavkanjem? Nas mačke na ta način preklinjajo, hvalijo naš okus za notranjo opremo ali zgolj nadlegujejo, da jim dan hitreje mine?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Kalaš

Viri:

http://cats.about.com/
http://pets.webmd.com

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na Muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

——–