Živila, ki so za mačke neprimerna

Vemo, da znajo biti muce prave zapeljivke.zivila-ki-jih-macka-ne-sme Migajoč rep, velike, proseče oči in nežen »mijav«. To je bolj ali manj vse kar je potrebno in že je hrana iz našega sendviča v njenem gobčku. Mačke so znane kot izbirčne živali, mnogokrat na smrt vztrajajo, da bi dobile zadnji košček z mize, ki ga potem le povohajo in brezbrižno pustijo ležati na tleh. Katera pa je tista hrana, pri kateri moramo biti še posebej pozorni in zmerni?

Hrana, ki predstavlja veliko tveganje:

 • Kava ter ostala hrana in pijača z vsebnostjo kofeina

Mačke, tako kot psi, do tovrstne hrane ne smejo imeti dostopa. Simptomi zastrupitve vključujejo bruhanje, drisko, povečano žejo in uriniranje, hiperaktivnost, neenakomeren srčni utrip, tresenje in v najhujših primerih napade ali celo smrt.

 • Čokolada

Škodljiva snov v čokoladi je teobromin, prisoten je tako v črni kot tudi v beli čokoladi. Najnevarnejša je temna čokolada, povzroči lahko neenakomeren srčni ritem, tresavico, napade in smrt.

 • Alkohol

Ta točka je že sama po sebi zelo očitna. Pod nobenim pogojem ni dovoljeno ali primerno živalim dajati alkohol, saj je za njihovo zdravje to izjemno nevarno. Mačke so mnogo manjše od nas in zato veliko bolj občutljive na zastrupitev z alkoholom. Že 2 čajni žlički alkohola lahko povzročita komo. Simptomi so bruhanje, driska, slabša koordinacija, oteženo dihanje, tresenje, koma in smrt.

 • Avokado

Ta sadež je za nas ljudi znan kot nekakšna super hrana, polna vitaminov in mineralov. V mačjem in pasjem svetu je pa zgodba povsem drugačna. Ob zaužitju lahko kratkoročno pride do bruhanja in driske, v primeru rednega uživanja pa do zadrževanja tekočine okrog srca. Tudi možnost smrti ni izključena.

 • Ksilitol

Ksilitol je umetno sladilo, ki je sestavina mnogih sladkarij, žvečilnih gumijev. Najprej povzroči hiter porast inzulina in hipoglikemijo, sčasoma pa vodi v odpoved jeter.

 • Surova jajca

V povezavi z uživanjem surovih jajc se pojavljata dve težavi. Prva je možnost okužbe z bakterijo Salmonella ali E. coli. Druga težava, ki je nekoliko redkejša pa je prisotnost proteina avidina v beljakih, ki lahko vpliva na absorpcijo biotina. Pomanjkanje tega vitamina lahko pri mačkah povzroči težave s kožo in dlako.

 • Grozdje in rozine

Redno uživanje je povezano z odpovedjo ledvic. Posebej pozorni bodimo pri mačkah, ki že imajo zdravstvene težave. Že majhna količina lahko povzroči bruhanje in hiperaktivnost.

 • Makadamija oreščki

V roku 12 ur po zaužitju pride do šibkosti, bruhanja, vročine. Ti simptomi trajajo do 48 ur.

Hrana, ki predstavlja srednje veliko tveganje:

 • Čebula in česen

Majhni in občasni dodatki k hrani ne predstavljajo velike nevarnosti. Težave se pojavijo ob rednem uživanju surovega ali toplotno obdelanega česna in čebule. Pride lahko do poškodbe rdečih krvnih celic in posledično anemije.

 • Kvašeno testo

Hrana, ki vsebuje kvas in ni toplotno obdelana lahko v gastrointestinalnem traktu naraste in povzroči bolečino. S toplotno obdelavo se to tveganje zmanjša, vendar kljub temu, naj kruh in podobni izdelki ne predstavljajo več kot 10 % prehrane.

 • Jetra

Če našemu mucku občasno privoščimo jetrca za posladek ni popolnoma nič narobe, a vsakršno pretiravanje je zanj lahko škodljivo. Pripelje lahko do prevelikega vnosa vitamina A, kar povzroča deformacijo kosti, osteoporozo in celo smrt.

 • Mleko

Kot je bilo že mnogokrat omenjeno je mleko za mačke škodljivo. Kljub temu, da ga nekatere naravnost obožujejo. Mačke nimajo encima laktaze, da bi mleko lahko popolnoma prebavile. Posledica so napenjanje in driska. Sir vsebuje manj laktoze kot mleko, zato je v manjši meri sprejemljiv za občasne posladke.

Naštete skupine predstavljajo hrano, ki se najpogosteje nahaja v naših kuhinjah in na krožnikih. Imejmo močno voljo, kljub temu da je včasih težko in se uprimo prosečim mačjim očem. Pomislimo na njeno dolgoročno zdravje in se držimo hrane prilagojene prav njenim potrebam.

Anja Šajn

Viri:
www.smartlivingnetwork.com
pets.webmd.com