Nasveti za ohranjanje pravilne teže vaše mačke

Nasveti za ohranjanje pravilne teže vaše mačke

Prekomerna telesna teža močno škoduje vaši mački. V spodnjem članku si lahko preberete, kaj morate storiti, če želite vašo kosmatinko ohraniti pri zdravi telesni teži. Z upoštevanjem spodnjih nasvetov, boste mačko nagnjeno k debelosti, rešili tegob in prihranili kar nekaj denarja.

Nakup hrane s pravilnimi sestavinami

Mački najbolj koristi meso, saj je v osnovi mesojedka. Hrana, ki vsebuje veliko dodatnih sestavin kot sta koruza ali riž nima izrednega pomena, hkrati pa povzroča, da se ljubljenka hitreje zredi. Med nakupovanjem hrane si preberite katere snovi vsebuje hrana in se odločite za nakup tiste, ki vsebuje največ mesa in hkrati več mesa kot ostalih sestavin.

Mokra ali suha hrana

Nekateri lastniki vedno kupujejo samo mokro hrano, drugi samo suho hrano in ne odstopajo od svojega prepričanja kaj je bolje. Res pa je, da večina strokovnjakov odloča za mokro hrano, ker vsebuje več tekočine oziroma vode zaradi katere lahko štirinožke v svoje telo vnesejo manj kalorij. Tekočina v hrani je za mačke še posebej pomembna, saj je velikokrat ne popijejo dovolj, kar pa lahko vodi v zdravstvene težave.

Nadzor porcij

Če boste mački hrano pustili na voljo cel dan, bo jedla takrat ko bo želela in kolikor bo želela, tudi če ne bo lačna. Zato je najbolje, da opazujete ali bo kosmatinka še jedla. Po 15 minutah od nastavitve hrane, hrano pospravite in jo prihranite za kasnejši obrok.

Trening in igra

Marsikdo med vami se bo vprašal, ali je mačko sploh mogoče trenirati. Zelo koristno je, da se s svojo mačko igrate, saj se bo tako razmigala in izgubila še kakšno dodatno kalorijo. Z njo se lahko igrate tako, da lovi vrvice, igrače, miške ali žoge. Lahko pa jo naučite tudi kakšen trik. 20 minut bo ravno dovolj, da bo vaša mačka še vedno vesela in fit.

Brez hrane za ljudi

Človeška hrana je hrana za ljudi in ne hrana za mačke. Ostanke človeške hrane raje zamenjate za priboljške, ki so namenjeni prav mačkam in jim bodo storili veliko manj škode. Vseeno pa tudi ne pretiravajte s priboljški, če želite ohraniti pravilno telesno težo svoje kosmatinke.

 

Mačke s prekomerno težo se ne počutijo najbolje in imajo pogosto številne zdravstvene težave. Prav zato je prav, da svojim ljubljenkam prikrajšate to trpljenje in upoštevate zgoraj naštete nasvete.

 

Manca Novak

 

VIRI

https://www.petmd.com