Kako pripraviti mački božično pojedino? + recept

Božič se približuje z vso naglico, s tem pa tudi polne praznično okrašene mize hrane, ki v veliki meri ni primerna za mačke. Veliko lastnikov mačk se zato sprašuje, kako bi ustvarili božično pojedino tudi svoji mački doma.

 

Zakaj naša praznična hrana ni primerna za mačke?

Večina praznične hrane, ki jo v tem času imamo na mizi, ni primerna za mačke, saj je zanje preveč začinjena, vsebuje preveč soli ali sladkorja. Poleg tega uporabljamo tudi sestavine, ki so za mačko škodljive. Povzročajo lahko prebavne motnje, bruhanje, slabost, v nekaterih primerih lahko določene sestavine, kot so čokolada, tako škodujejo njenemu organizmu, da lahko povzročijo odpoved organov ali celo smrt.

Pa vendar to ne pomeni, da moramo prikrajšati svojo mačko za praznično pojedino, saj ji lahko le to pripravimo kar sami doma.

 

Iz katerih živil lahko ustvarimo božično pojedino za mačko:

  • Spečeno ali kuhano nezačinjeno in neslano pusto meso govedine, piščanca ali purana
  • Kuhan riž
  • Kuhana jajca
  • Borovnice, banane, jabolka, melona
  • Kuhane ribe
  • Špinača, buča, grah
  • Ovseni kosmiči

To so sestavine, ki jih lahko vključimo v pripravo božične pojedine za mačko, ob tem bodimo pozorni na količine, da ne pretiravamo.

božična pojedina mačka

Kako pripraviti božično pojedino za mačko?

Priporočamo, da si izberete določen beljakovinsko – mesni del obroka in zraven skuhate tudi nekaj ogljikovih hidratov za primer recimo riž. Vsekakor je tukaj potrebno poudariti, da morajo v obroku prevladovati večinoma beljakovine, ogljikovih hidratov pa naj bo malo. Obroku lahko dodate kuhan korenček, grah, bučo ali pa uporabite tudi pokuhano dovoljeno sadje – borovnice, banane, jabolka.. Vsekakor je kombinacij tukaj veliko, a vam svetujemo, da prilagodite obrok glede na preference svoje mačke.

Praznična peka mačjih piškotov

Vsekakor pa lahko popestrimo praznični obrok na koncu še s prazničnimi mačjimi piškoti. Za te potrebujemo 250 gramov pustega piščanca, eno žlico jogurta, eno jajce, 200 gramov riževe moke in eno čajno žličko sončničnega olja. V prvem koraku piščančje meso narežemo na koščke in ga skuhamo v vodi. Ko je le to kuhano, ga odcedimo in pustimo, da se ohladi. Ohlajenega nato zmiksamo s paličnim mešalnikom in vanj nato primešamo jajce, olje in jogurt. Mešanici nato postopoma dodajamo riževo moko, dokler ne dobimo gosto testo. V naslednjem koraku piškote oblikujemo z žlico in jih z vilicami sploščimo. Piškote nato pečemo 20 minut na 180 stopinj Cezija. Piškote nato ohladimo in jih shranimo v nepredušno zaprto posodo v hladilnik. Le te moramo porabiti v roku enega tedna, a pozor piškoti ne nadomeščajo glavnega obroka.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:

https://www.pd.com.au/blogs/christmas-dinner-recipes-for-pets-get-cooking/

https://protectapet.com/blogs/blog/christmas-dinner-and-cats-what-can-they-eat

——————————————————————————————————

OBIŠČITE NAŠO SPLETNO TRGOVINO IN RAZVAJAJTE VAŠO MAČKO:

https://kuzekmucek.si/kategorija-izdelka/za-mucke