Kateri minerali so pomembni za vašo mačko?

Živimo v  času, ko vlada poplava prehranskih dopolnil, police so založene z vsemi mogočimi super živili, ki nas bodo ohranile zdrave in vitalne. Ste se kdaj vprašali, kakšne minerale potrebuje vaša mačka in na kakšen način pomagajo njenemu zdravju? Če se boste sami preizkusili kot mačji kuhar, vam bo to znanje koristilo pri sestavi obrokov. V primeru, da kupujete kakovostno uravnoteženo hrano pa vam bo dodatno znanje koristilo pri razumevanju prehrane vaše mačke.

Vsekakor ne smemo zanemariti mačjih potreb po mineralih, kot so kalcij in fosfor. Prav tako so pomembni, a v manjših količinah : magnezij, baker, cink, jod, mangan, železo in selen.

Prvo mesto na lestvici pomembnih mineralov za vašo mačko zaseda kalcij.  Le ta sodeluje pri številnih pomembnih telesnih funkcijah in seveda pri tvorbi kosti. Največ kalcija je prisotnega v kosteh sesalcev, stročnicah in mlečnih izdelkih. Kadar je kalcija v telesu premalo, kosti postanejo šibke. Kadar je v telesu prisotnega preveč kalcija, le ta zavira rast. Pri uravnoteženi kakovostni hrani so te bolezni dandanes redke.

Fosfor je drugi najbolj pomemben mineral za vašo mačko. Skupaj s kalcijem tvori zdrav skelet. Je sestavina celičnih membran in sodeluje pri presnovi. Bogat vir tega minerala je živalsko meso.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Lidija Puš

Vir:
www.knowyourcat.info
www.peteducation.com
www.royalcanin.com.au