Zakaj mačke jedo travo?

Če imate mačko, ste jo gotovo že videli, kako jé travo.

Najpogostejša razlaga, zakaj mačke jedo travo, pravi, da jim trava služi kot sredstvo za čiščenje prebave, saj jim omogoča, da bruhajo dlake, ki so se jim nabrale v želodcu. Toda strokovnjaki navajajo še več drugih možnih razlogov, ki so manj poznani, a bi jih lastniki mačk vseeno morali poznati.

Mačke so v osnovi izraziti mesojedci in brez mesa ne morejo preživeti, a imajo vseeno potrebo po uživanju trave. Četudi ima mačka najbolj kakovostno hrano, bo verjetno še vedno z veseljem pojedla kak košček trave. Njen organizem je namreč kljub temu, da je popolnoma mesojeda žival, prilagojen tudi rastlinam (travi).

Znanstveniki po svetu so naredili številne študije o tem in skušali ugotoviti, zakaj mačke jedo travo. Prišli so do ugotovitev, ki so navedene v nadaljevanju.

Trava je naravno odvajalo

Kot smo že omenili, lahko največkrat zasledimo, da jedo travo zaradi odvajalnega učinka, saj včasih določene hrane (kosti, krzna, perja ipd.) ne morejo ustrezno prebaviti in imajo težave z želodcem. Takšne nevšečnosti jim lahko povzročajo tudi klopčiči dlake, ki nastanejo ob čiščenju. Takrat mačka ne žveči trave, temveč jo namenoma pogoltne, da bi jo žgečkala in izzvala bruhanje. To je lahko zelo koristno, ko mačka poje kaj strupenega ali hrano, ki bi lahko povzročila alergijske reakcije.

Če mačke jedo travo, ki ima debelejše in širše liste, jim ta pomaga, da gre hrana hitreje do prebavnega sistema, zato ima odvajalni učinek, medtem ko jih trava z ožjimi listi spodbuja k bruhanju. Ob tem naj opomnimo, da mačke nikoli ne kaznujte zaradi bruhanja, četudi je to storila na vaši najljubši preprogi, kajti ona se ne bo zavedala, zakaj ste jo kaznovali. Bruhanje je reakcija na prisilno odzivanje želodca vaše muce, zato ona tega nikakor ne more preprečiti, četudi bi skušala. Čiščenje po občasnem bruhanju vaše mačke sprejmite kot del skrbi zanjo in imejte v mislih, da mačke ravnajo tako, kot jim veleva narava.

  • Uživanje trave je posledica pomanjkanja vitaminov in vlaknin

Mačkino zaužitje trave je lahko tudi znak, da ji primanjkuje vitaminov oziroma ima premalo vlaknin v hrani. Sokovi, ki se nahajajo v travi, so bogati s folno kislino in številnimi esencialnimi vitamini, ki skrbijo za mačje zdravje. Nekaj podobnega poznamo zadnja leta tudi ljudje, ki uživamo ječmenovo travo in njen sok kot superživili, ki sta bogat vir folne kisline. Pomanjkanje folne kisline lahko zavira razvoj mladičev, če je mačka breja, kajti folna kislina je pomembna predvsem v času brejosti (kot pri ženskah pred in po zanositvi), saj je pomembna za razvoj zarodka.

Vprašanje, ki si ga strokovnjaki v zvezi s folno kislino zastavljajo, je: ali mačke nagonsko vedo, da jim primanjkuje folne kisline in grizljajo travo zato, da bi vzpostavile telesno ravnovesje? Zaenkrat gre za vprašanje, na katerega še ne znajo zanesljivo odgovoriti. Sodobne študije temeljijo predvsem na tej utemeljitvi, kajti mačke kot mesojede živali v mesu ne morejo dobiti folne kisline, saj je meso ne vsebuje, zato jo iščejo drugje – v travi. Slednja ima ključno vlogo tudi pri tvorbi hemoglobina, čigar pomanjkanje lahko povzroči resno slabokrvnost mačke.

  • Trava pomaga pri vnetju grla in želodca

Nekateri znanstveniki so trdili, da trava mačkam pomaga pri zdravljenju vnetja grla ali razdraženega želodca. Menili so namreč, da jedo mačke travo zaradi tega, da bi v svojo prehrano vnašale krute sestavine, ki pospešujejo prebavo. Takšna razlaga je zastarela in ni vključena v sodobne raziskave.

  • Mačke preprosto uživajo ob okusu trave ali pri igranju z njo

Ena izmed razlag, zakaj mačke jedo travo, je povsem preprosta: privlači jih njen okus in to je pravzaprav vse, ne zavedajo se njenega zdravilnega učinka. V tem kontekstu razumejo mačje uživanje trave samo kot navado ali celo igro, pri kateri niti okus ni pomemben, temveč gre bolj za zabavo. Določene študije pravijo, da še ni znanstveno potrjeno, da bi imela trava res konkretne zdravilne učinke, čeprav nesporno vsebuje vlaknine in vitamin B9 oziroma folno kislino.

Čeprav še vedno ne moremo zanesljivo trditi, zakaj jedo mačke travo, in je pravzaprav vprašljivo, ali obstaja samo ena razlaga ali gre za preplet različnih vzrokov, je zelo pomembno, da se kot lastniki mačk zavedamo, da je naša mačka predvsem mesojeda žival, zato ji moramo omogočiti pretežno mesno prehrano. Kljub temu pa potrebuje tudi folno kislino, ki jo zagotovimo s travo, katero lahko zunanje mačke uživajo na prostem, notranjim mačkam pa jo lahko posadimo v stanovanju ali jim folno kislino in vlaknine nadomestimo z drugimi pripravki, ki jih dobimo pri veterinarju.

Vse rastline niso primerne!

Lastniki mačk moramo skrbno paziti, kaj uživa naša mačka. Če imamo notranjo mačko, moramo biti še posebej previdni, namreč mačka si bo privoščila kakšno sobno rastlino, če ne bo imela na voljo trave. Vse rastline pa ne samo, da niso primerne za mačjo prebavo, ampak so lahko tudi strupene.

Pri zunanjih mačkah moramo biti še posebej pozorni:

  • da ni trava, na kateri se pasejo, pognojena (z umetnimi gnojili) in obdelana s pesticidi;
  • da ne jedo srobota, azaleje, grašice, rododendronov, pušpana, hijacinte, volčjega boba in številnih drugih rastlin, ki so za njih strupene.

Mačke imajo rade več vrst trave, pri čemer je treba poudariti, da v bistvu zaužijejo zelo majhne količine, ki jih pravzaprav bolj žvečijo. Najraje imajo trave iz rodov Avena sativa in Dactylitis Glomerata, ki je slovenjena kot pasja trava – že ime pove, da jo imajo zelo radi tudi psi. Zelo priljubljena je mačja meta, to je trajnica iz rodu ustnatic. Mačke z užitkom pojedo tudi pšenico in ječmen.

Za notranje mačke se lahko kupijo semena ali kar vzgojena sadika pšenične trave. Mačke imajo okus te trave raje kot navadno travo, vi pa ste mirni, saj veste, da ni škropljena s kakšnimi pesticidi. Tudi če jo vzgajate iz semena, je postopek povsem enostaven – semena potrosite po vlažni podlagi, kot sta recimo tanek sloj prsti ali vlažna vata, jih rahlo pritisnete na podlago in postavite na notranjo okensko polico. Za vse ostalo bo poskrbela narava in čez nekaj dni bo prigrizek za vašo muco že pripravljen.  Na ta način boste zadovoljni tako vi kot vaša mačka. Ne bodite presenečeni, če vaša muca ne bo želela jesti trave, ki ste jo vzgojili, saj tudi mi ne maramo vsake zelenjave, kajne? Preprosto kupite drugo vrsto trave in jo posejte na novo. Pri zunanjih mačkah je drugače. One natanko vedo, katero travo potrebujejo in lahko užijejo, zato ne bodo jedle strupenih rastlin, vseeno pa ni odveč, če jih preventivno odstranimo z dvorišča. Težave s strupenimi rastlinami lahko nastopijo predvsem pri mačjih mladičih, ki so še razigrani in omenjenih rastlin ne ločijo od ostalih.

Ne pretiravajmo s količino trave

Čeprav si znanstveniki še vedno niso enotni pri tem, zakaj jedo mačke travo in kakšen je dejanski učinek njenega uživanja za mačje zdravje, je dejstvo, da mačke od nekdaj, ko so še živele v divjini in se prehranjevale z mesom in rastlinami, uživajo travo, ki vsebuje koristne sestavine, in kljub temu, da so izraziti mesojedci, čutijo potrebo po tem. Ne nazadnje je najbolj pomembno predvsem to, da se lastniki mačjih kepic zavedamo njihove potrebe po uživanju trave in jim omogočamo, da uživajo prave rastline oziroma preprečimo dostop do strupenih rastlin. Na koncu velja samo še opozorilo, da s količino trave ni dobro pretiravati, saj lahko prepogosto uživanje trave tako pri psih kot pri mačkah povzroči vnetje želodčne sluznice, zato se svetuje zmerno uživanje sveže trave.

Sanja Berend