Zakaj mačka noče jesti iz svoje posodice?

zakaj-macka-noce-jesti-iz-svoje-posodeVsem lastnikom mačk je jasno, da je hrana za njihove ljubljence bistvenega pomena in jim zato hranjenje predstavlja eno izmed najljubših dejavnosti. Mačke namreč zelo uživajo v hrani in so prave gurmanke, vendar jedo in pijejo le pod določenimi higienskimi pogoji.

Številni lastniki mačk se zato zmedeni sprašujejo zakaj mačka noče jesti iz čisto nove posodice za hrano ali zakaj je nenadoma začela zavračati posodico, ki jo je pred tem leta in leta z velikim apetitom uporabljala.

Strokovnjaki za mačjo prehrano iz izkušenj opozarjajo, da bo mačka kaj hitro odklonila hrano in vodo, če njena posoda ne bo dovolj snažna in voda za pitje ne bo hladna in sveža, pozabijo pa opozoriti bodoče lastnike mačk na premišljeno izbiro ustreznega materiala ob nakupu posode za mačjo hrano in vodo.

Pestra ponudba različnih posodic namenjenih hranjenju psov in mačk na trgu namreč vključuje tudi številne materiale, od umetnih mas, plastike, silicija, keramike, nerjavečega jekla, silikona, lončevine in celo bambusa.

Kljub veliki popularnosti in pestri ponudbi različnih plastičnih skledic prikupnih barv in oblik, pa se precej pogosto dogaja, da mačkam ni všeč vonj po plastiki, ki je pogosto tudi razlog, da mačke odklanjajo hrano in vodo, ki ste jim jo postregli v takšnih prikupnih in skrbno izbranih plastičnih posodicah.

Strokovnjaki priporočajo, da se raje odločite za uporabo steklenih, keramičnih ali kovinskih skledic in se tako preventivno izognete morebitnim težavam.

Drugi razlog, da mačka noče jesti iz svoje posode je lahko nečistoča. Posodice redno in temeljito čistite z detergentom in toplo vodo, saj so mačke glede higiene resnično zelo natančne. Nikakor ne bodo uživale hrane, če bodo na posodi prisotni ostanki preteklih obrokov, bakterije, žuželke, plesni in druge nečistoče.

Priporočljivo je, da mačje posodice dnevno operete kar v pomivalnem stroju pri visokih temperaturah oziroma jih, če jih pomivate ročno, po čiščenju še zelo temeljito izpirate z vročo vodo.

Strokovnjaki pa priporočajo tudi, da mačje posodice za hrano in vodo vsaj enkrat tedensko deset minut namakate v raztopini v raztopini vode in sode bikarbone, ki ste ji dodali tudi žličko morske soli.

Vsake toliko časa je priporočljivo posodico tudi zamenjati z novo iz enakega materiala, saj se lahko v stari posodici naredijo mikroskopske razpoke in praske, ki postanejo idealno gojišče bakterij.

Ne pozabite pa niti, da, tako kot ljudje, tudi mačke rade uživajo svoje obroke v miru. Zaradi tega je pomembno, da je prostor, kjer stoji mačja posoda za hrano kar se da odmaknjen od dnevnega vrveža. Prav tako je pomembno, da je prostor, kjer se mačka hrani dovolj oddaljen od mačjega stranišča. Samo pomislite, ali bi si vi želeli pojesti svoje kosilo neposredno pred toaletnimi prostori? Seveda ne, povsem enako pa velja tudi za vašega mucka.

Če tudi vaša mačka zavrača hrano, torej najprej pomislite ali je vzrok morda v posodici. Če mačka je hrano s kuhinjskega pulta ali neposredno iz konzerve, ne bo pa se pritaknila tiste v skledici, potem je čas, da se odpravite v trgovino za male živali in izberite novo. Prednost pred obliko dajte torej predvsem materialu, vsebini in poziciji mačje posode in opazujte kako se vaši ljubljenki vrača veselje do hranjenja.

 

Maja Kalaš

Viri: www.huffingtonpost.com
www.squidoo.com
www.zivotinje.rs

 

mucek-narocnina-1