Voda – pomemben vir mačjega vsakdana

ZVoda-je-pomembna-za-vaso-mackoakaj je voda pomembna za našo mačko?

Enako kot za ljudi in vsa druga živa bitja velja tudi za naše hišne ljubljenke, da brez vode ni življenja. Voda je osnova vsakega življenja, še posebej v vročih poletnih dneh, zato mora biti vedno na voljo, poskrbeti pa moramo za redno menjavo, kajti v poletnih mesecih se ta hitro segreje. Mački zagotovimo več skodelic, napolnjenih z vodo, ki jih porazdelimo po hiši in okolici, če ima omogočen dostop v zunanje okolje.

Vse bolj priljubljene postajajo tako imenovane fontane, kjer voda kroži, s tem pa dosežemo, da je vedno čista in sveža. Fontane se zelo dobro obnesejo v času našega dopusta, ko mačka večino dneva sameva in ji nihče ne more zagotoviti zadostne menjave vode. (((ZANAROCNIKE)))

Kakšna posoda je primerna za vodo?

Trgovine za male živali so dobro založene s posodami vseh velikosti in oblik. Različen je tudi material, nekatere krasijo čudoviti živalski motivi. Pri nakupu predvsem pazimo, da je posoda dovolj globoka in nekoliko večja od posode za hrano. Material niti ni tako pomemben, nekoliko bolj priročne so keramične posode, ki so težje in bolj stabilne, lahko pa posežemo tudi po plastičnih materialih, vendar morajo imeti na spodnji strani gumo, ki preprečuje drsenje.

Večina mačk nima težav z vodo in jo naravnost obožuje. Težava nastane predvsem, ko naše kosmatinke ne moremo nadzirati, kdaj in koliko vode popije. Če jo hranimo predvsem z briketirano hrano, to pomeni dodatno obremenitev ledvic, zato moramo poiskati primerno rešitev, da naša mačka zaužije zadostno količino tekočine.

Kaj lahko storimo v takšnem primeru?

Najprej poskusimo z različnimi doziranji vode. Nekatere mačke ne marajo sveže vode in jim bolj odgovarja postana, ki jo hranite za zalivanje sobnih rož. Druge bi rajši pile svežo, tekočo vodo neposredno izpod pipe. Če nobena od teh ne obrodi sadov, pa moramo nekoliko spremeniti njihovo prehrano. Namesto rednih briketiranih obrokov ji zagotovimo vsaj en obrok sveže, mokre hrane, občasno pa jim lahko ponudimo tudi mleko brez laktoze, ki je izdelano posebej za mačke.

Sandra Kuhar

Objavljeno v deveti številki revije Mucek