Turška Van mačka

turska-van-mackaPrimerna za:
Družine s starejšimi otroki
Prvo mačko
Posameznike z več ljubljenčki
Notranjo mačko

Na kratko o turški van mački:
Ponosna
Radovedna
Ljubi vodo
Energična
Aktivna
Potrebuje kar nekaj človeške pozornosti

Posebne zahteve:
Zaradi velike ljubezni do vode je nujno potrebno pokrivanje straniščne školjke. Pravzaprav je dobro kar zapirati vrata celotne kopalnice.
Turške Van mačke so drugače precej zdrava pasma, nagnjene pa so k debelosti, zato je nujno potrebna pravilna izbira in odmerjanje hrane.

Zgodovina

Upravičeno je domnevati, da turška van mačka spada med najstarejše pasme domače mačke. Na območju jezera Van (vzhodna Turčija) so arheologi odkrili mnoge predmete stare okoli 5000 let, ki so jih krasile podobe bele mačke s pisanim repom in nekoliko daljšo dlako. Turška van mačka je prišla v Evropo nekje v začetku 11. stoletja, skupaj s križarji, ki so se vračali iz vojne. Dolga stoletja je bila pasma poznana pod različnimi imeni: Vzhodna mačka, Turkinja in celo Ruska dolgodlaka mačka.

Za pasmo se šele leta 1955 zavzame britanska fotografinja Laura Lushington, ki iz Turčije pripelje prvi par za načrtno nadaljnjo vzrejo. Leta 1969 pasmo uradno prizna FiFe, CFA šele leta 1988. Še danes je pasma redka tako v Evropi kot tudi v Ameriki, v Turčiji pa so jo razglasili za državno bogastvo.

Videz

Turško Van mačko odlikuje izredno mišičasto telo širokih ramen in kratkega vratu. Velja za eno od največjih domačih mačk, saj zdravi samci dosežejo do 9 kilogramov, samice nekje okoli 5. Pri tej mački je precej zanimiva tudi dlaka. Posledica vremenskih razmer in temperatur vzhodne Turčije je zanimivo menjavanje dlake: poleti turška van mačka nosi kratko, tanko dlako, pozimi pa se ponaša z daljšo, precej gosto, izrazito mehko dlako. Zanimiva je tudi sama obarvanost dlake, ki je za to pasmo tako značilna, da jo lahko kar hitro prepoznamo samo po tej lastnosti. Turška van mačka je po celem telesu bela, brez pigmenta, obarvan pa je samo njen košati rep in zgornji del glave. Ta vzorec so kasneje poimenovali kar po mački: Van vzorec. Posebne pri tej mački pa so tudi oči. Ponavadi jih najdemo v modri ali jantarni barvi, pogost pa je tudi pojav, ko ima muc eno oko modro in drugo jantarno (podoben pojav najdemo tudi pri turški angora mački).

Temperament

Turška van mačka je zelo aktivna in energična mačka. Če jo imate za notranjo, hišno muco, vam bo z veseljem plezala in skakala po vseh možnih policah in omarica in pri tem ne bo kaj dosti pazila na premete, ki se nahajajo na teh policah, zato je priporočljivo, da skrbniki teh mačk lomljive predmete pridno pospravljajo. Prav tako je dobro mucki zagotoviti svoje lastne prostore za vragolije (praskalnik, police namenjene prav mačkam). Turška mačka je precej ponosna mačka, zato se naveže le na enega ali morda največ dva družinska člana, katerima se dovoli božati in crkljati le ob izrednih priložnostih, zato pasma ni primerna za manjše otroke.

Največja posebnost te mačke je ljubezen do vode. Svoji ljubljenki lahko zagotovite odlično igro samo s tem, da jo pustite ob odprti pipi na umivalniku ali ob vedru vode. Zato pa je tudi priporočljivo pokrivanje straniščne školjke, saj se v nasprotnem primeru lahko mucka zelo hitro znajde v stranišču. Zanimivo je tudi dejstvo, da je dlaka turške van mačke zelo prilagojena tej ljubezni in navadam, zato je skorajda vodo odporna. Ne glede na to kako dolgo se mačka namaka in kopa v vodi, bo prišla iz nje skorajda suha.

Viri:
www.petmd.com
cfa.org
en.wikipedia.org
www.youtube.com