5 pasem dolgodlakih mačk

Pasme mačk lahko razlikujemo na podlagi več različnih kriterijev, eden izmed teh je tudi dolžina dlake. Mačke na podlagi tega kriterija uvrščamo med dolgodlake, kratkodlake in mačke brez dlake oziroma tiste, ki jo imajo izredno malo. V današnjem prispevku vam predstavljamo, katere pasme so najbolj znane predstavnice dolgodlakih mačk. 

 

Le kdo ne pozna dolgodlake perzijske mačke?

Perzijska mačka je ena izmed bolj priljubljenih dolgodlakih mačk. Obenem velja za eno izmed najstarejših pasem mačk na svetu. Pasma je praviloma srednje velikosti in doseže težo od štiri do sedem kilogramov. Med ljubitelji mačk je poznana tudi po svoji lepi dolgi dlaki z gosto poddlako, barvnih kombinacij pa je danes z načrtno vzrejo že okoli 350. Perzijske mačke veljajo za zelo mirne živali.

Več o pasmi preberite tukaj >

Seveda pa je skrb za dlako perzijske mačke ključnega pomena za ohranjanje zdravja in mehkobe. Pomembno je, da mačko krtačimo vsak dan in s tem poskrbimo, da se dlaka ne sprijema v vozle. Če pa se ti vendar le pojavijo, je potreben obisk veterinarja. Ta bo vozle odstrigel, a brez skrbi: dlaka bo zrasla nazaj.

Menjavanje dlake je lahko precej stresno, saj v tem času z izpadanjem lahko prihaja do pretiranega goltanja dlake, ki lahko povzroči zaprtje pri mački. V tem primeru priporočamo, da mačka zaužije mačjo travo, ki bo pomagala k hitrejšemu izločanju.

 

Ikoničen Maine Coon

Pasma izvira iz Združenih držav Amerike, natančneje iz zvezne države Maine. Uvrščamo jo med srednje velike mačke, ki dosegajo težo od nekje šest pa do osem kilogramov. Pasma sama je izredno prijazna in družabna, zato potrebuje veliko pozornosti in igre. Prav tako se kot ena izmed redkih izjem ne boji vode in se z velikim veseljem z njo igra ter občasno tudi plava.

Odkrijte  zanimivosti o pasmi Maine Coon >

Maine Coon je uvrščena v skupino dolgodlakih mačk, ki jo odlikuje čvrsta vododbojna dlaka z gosto poddalko. Kljub njeni dolžini sama nega dlake ni tako zahtevna, kot izgleda na prvi pogled. Pasma ima razmeroma malo poddlake in dolgo zgornjo dlako, kar posledično tudi zmanjša verjetnost nastanka vozlov.

Priporočljivo je, da se dlako razčeše enkrat na teden z izjemno obdobja menjave dlake, ko je potrebno česati bolj pogosto.

 

 

Ste že slišali za sibirsko mačko?

Sibirska mačka je srednje velika mačka s srednjo dolžino dlake, ki izvira iz Rusije. Na videz je izredno podobna Maine Coonu in norveški gozdni mački, je pa za razliko od teh večja in lahko dosega težo tudi do 9 kilogramov.

Sibirske mačke so izredno inteligentne in radovedne. Vedno so pripravljene na nove pustolovščine in izzive. Pri tej pasmi je pomembna tudi vzgoja, saj je sibirska mačka izredno samosvoja in lahko hitro začne vrteti svojega lastnika okoli prsta.

Preverite dodatne informacije o pasmi >

Sibirska mačka je poznana po svoji srednje dolgi, trpežni, vodoodporni dlaki z debelo poddlako, ki jo pozimi dobro zaščiti pred hudim mrazom. V poletnem času debela poddlaka izpade in ostane le krajša vrhnja dlaka prilagojena na ruske poletne mesece.

Ker pa je dlaka sama že v osnovi izrazito debelejša, se lahko ob neredni negi hitro sprime in zavozla. Ključnega pomena, sploh v obdobju menjave dlake, je vsakodnevno krtačenje. V obdobju menjave dlake pa obenem priporočamo tudi, da tej pasmi ponudimo mačjo travo, ki bo pomagala mački izločiti pogoltnjeno dlako.

 

 

Himalajska mačka: odlična izbira za družine

Himalajska mačka spada v skupino najmanjših pasem mačk na svetu. Odlikujejo jo fizične karakteristike perzijske mačke in siamske mačke. Himalajska mačka je veliko bolj aktivna, kot perzijska, zato posledično potrebuje tudi veliko več pozornosti in igre s strani lastnikov. Obenem je tudi izredno inteligentna, aktivna in ljubeča sploh do svojih družinskih članov. Zaradi tega je super izbira tudi za družine.

Preverite, katere pasme mačk so odlične za družine >

Himalajska mačka je prepoznana tudi po svoji mehki dolgi dlaki, ki močno spominja na dlako siamske mačke. Zaradi dolge goste dlake pa je ključno, da sploh v poletnem času poskrbimo, da ima mačka na voljo hladen kotiček, kamor se bo lahko le ta zatekla pred vročino. Seveda pa je pomembno tudi redno krtačenje sploh v obdobju menjavanje dlake.

 

 

Norveška gozdna mačka

Norveška gozdna mačka izvira iz Skandinavije in je izredno popularna pasma na Norveškem, Švedskem in tudi na Islandiji. Pasmo uvrščamo med srednje velike mačke, ki dosegajo težo nekje med 4 do 8 kilogramov. Po naravi je norveška gozdna mačka izredno aktivna in inteligentna, obenem pa ljubezniva in prijazna pasma, ki je izredno navezana na svojega lastnika.

Več o pasmi preberite tukaj >

Norveška gozdna mačka spada med dolgodlake mačke s srednje dolgo vodoodporno dlako in izredno gosto poddlako, ki jo ščiti pred hudim mrazom. Zaradi teh značilnosti dlake je zato ključnega pomena, da dlako tudi redno krtačimo sploh v obdobju menjave, da ne pride do nastanka vozlov.

Nega dolgodlake mačke

Vsekakor pasme z dolgo dlako potrebujejo nekoliko več nege, kakor kratkodlake mačke. Seveda pa z nekaj potrpežljivosti in ljubezni to ni nobena težava. Več o tem, kako skrbeti za dolgodlako mačko, preberite tukaj.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.vetstreet.com
www.dailypaws.com
www.hillspet.com
www.petfinder.com