Sibirska mačka

sibirska-mackaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o sibirski mački:
Aktivna
Igriva
Umirjena
Družabna
Ljubeča
Potrpežljiva

Posebne zahteve:
Sibirske mačke so dolgodlaka pasma, zato se jim brez primerne nege dlaka lahko kaj hitro začne vozlati. Dlako pa tudi izdatno menjajo. Če ne želite, da sesanje stanovanja postane vsakodnevna rutina, bodite pripravljeni na redno krtačenje, še posebej v času, ko se mačka pripravlja na zimo ali poletje.

Na splošno so sibirke zelo zdrava pasma, včasih pa se lahko pojavi hipertrofna kardiomiopatija, oblika srčne bolezni, ki povzroči, da se srčna mišica poveča.

Zgodovina

Sibirske mačke izvirajo iz Rusije, natančneje Sibirije, in so še danes nacionalna pasma države. Zaradi hladnega podnebja so sibirke razvile svoj gost kožuh, ki jih je zaščitil pred podnebnimi vplivi. V Rusiji je sibirska mačka znana že okoli 1000 let, pogosto jo srečujemo tudi v ruskih ljudskih pripovedkah in pravljicah.

Sibirke so bile od nekdaj cenjene kot lovke, saj so trgovine z žiti in drugimi dobrinami uspešno branile pred mišmi ter podganami. Kljub svoji dolgoletni zgodovini v Evropi in Aziji so bile v Ameriki prvič predstavljene šele leta 1990. Mednarodna zveza jih je kot pasmo sprejela leta 1996, Zveza ljubiteljev mačk pa leta 2006. Čeprav so še vedno redke, v zadnjih letih popularnost sibirk narašča, saj so znane kot hipoalergene.

Videz

Kdor namerava v svoj dom pripeljati sibirko, naj bo pripravljen na velikana! So namreč ena izmed največjih pasem mačk, po velikosti jih prekašajo le maine coonke – tehtajo lahko 12kg ali celo več! Svojo končno velikost sibirke dosežejo v približno petem letu starosti, samičke pa so načeloma nekoliko manjše od samcev.

Njihove zadnje noge so nekoliko daljše do sprednjih, kar je tudi razlog, da so sibirke zelo močne, spretne in atletske. Skakanje na najvišje police jim tako ne bo predstavljalo nikakršne težave in bodo hvaležne, če jim bomo pripravili zunanji ograjen prostor, kjer se bodo lahko prosto gibale.

Sibirke so lahko najrazličnejših barv, njihov kožuh pa je troslojen, dolg in gost. Dlaka je tudi oljnata in zelo vodoodporna, zato lahko kopanje sibirke predstavlja nekoliko večji izziv.

Spadajo pa tudi med t.i. »hipoalergene pasme«. To pomeni, da proizvajajo manj FelD1 proteina kot večina mačk. Protein je prisoten v mačji slini, ki pa ga mačke s čiščenjem prenesejo na svojo dlako. Če imate alergijo, bo sibirka prava izbira za vas.

Temperament

Ta nežna in srčna velikanka bo najbolj zadovoljna v bližini ljudi. Sedenje v vašem naročju in krtačenje bo zagotovo njen najljubši del dneva, prijazna in radovedna pa bo tudi takrat, ko boste imeli goste. Čeprav ima rada pozornost, bo potrpežljivo počakala, da se vrnete domov in bo zelo zadovoljna, ko se bo konec dneva lahko prišla pocrkljat v vašo posteljo. Ker jo okoliška dejavnost in hrup nikakor ne moreta vreči s tira, ima sibirka tudi velik potencial za terapevtsko mačko.

Vsi, ki si želite energično, neutrudljivo in inteligentno ljubljenko, s katero boste lahko svoj prosti čas preživljali v gibanju, ste našli svojo popolno mačjo partnerico. Sibirke so zelo dejavne in razposajene, vendar pa bodite pozorni, da pospravite nevarne predmete, saj lahko njena igrača postane praktično karkoli. Sibirke se rade igrajo celo z vodo, kar je morda dolgoletni spomin na ribarjenje v sibirskih gozdovih.

 

Viri:
www.youtube.com
en.wikipedia.org
cattime.com
www.petmd.com
cfa.org