Sveta birmanska mačka

Primerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Sveti birmanski mački:
Ljubezniva
Nežna
Umirjena
Učljiva
Izredno družabna
Živi dolgo, tudi do 20 let

Posebne zahteve:
Ker gre za izredno družabno mačko, se Birmanka najbolje počuti v domu, kjer živijo tudi drugi ljubljenčki (ni pa nujno, da so to zgolj mačke). Pasma je tudi nagnjena k debelosti, zato je potrebno skrbno odmerjati dnevne porcije hrane in paziti, da ne pretiravamo s priboljški.

Zgodovina

Izvor Birmanske mačke je zavit v tančico sktivnosti. Obstaja čudovita starodavna legenda, ki pravi, da mačka izvira iz Burme, kjer je bila ljubljenka tamkajšnjih svečenikov. Nekega dne so v tempelj Lao-Tsun ob čudovitem jezeru vdrli roparji, da bi ukradli sveti zlati kip modrooke boginje Tsun-Kyan-Kse. Veliki svečenik Munh-ha je dal svoje življenje, da bi obvaroval kip. Ko je ranjen obležal, mu je v zadnjih trenutkih družbo zvesto delal tempeljski maček Sinh, čudoviti rumenooki maček, z dolgo belo, svileno dlako. V tolažbo je položil svoje tačke na njegove prsi. Medtem, ko je svečenik umiral, je mačka obsijal čudoviti zlat sij, njegov obraz, ušesa, noge in rep so dobili čudovito žametasto rjavo barvo, njegove oči pa čudovito modro, kot oči boginje Tsun-Kyan-Kse. Šapice Birmanske mačke so, kot simbol njegove neomajne predanosti umirajočemu svečeniku, dobile belo barvo, po kateri je pasma prepoznavna še danes.
Birmanka se je v Evropi pojavila v začetku dvajsetega stoletja in je danes priznana pri vseh večjih organizacijah. Med ljubitelji mačk je Sveta birmanska mačka, zahvaljujoč prijetnemu temperamentu in čudovitemu videzu, zelo priljubljena.

Videz

Ta srednje-dolgodlaka mačka je že na videz zelo razkošna. Njeno telo je srednje veliko in tehta od tri do pet kilogramov. Glava je okrogla, obraz pa, s svojo srčastoobliko, odraža prijazen izraz. Na vrhu glave ima majhna, rahlo zaobljena ušesa. Njene oči so velike, okrogle in globoko modre. Dlaka je brez podlanke, mehka in razkošna, v svetlejših odtenkih po telesu in temnejših na okončinah. Barva je ponavadi tjulnasta, modra ali lila, lahko pa tudi rdeča, krem in celo čokoladna, vendar pa se odtenek razvije šele po rojstvu, saj se Birmanske mačke skotijo popolnoma bele. Najbolj prepoznavna lastnost Svete Birmanske mačke pa so njene bele šapice, ki so bele barve in spominjajo na copatke.

Temperament

Sveta birmanska mačka velja za zelo prijazno in ljubeznivo pasmo. Kot pravi že legenda o njenem nastanku, je to zelo zvesta in vdana mačka, ki je pa tudi zelo nezahtevna. Razen ljubezni in občudovanja, ne zahteva veliko ukvarjanja. Ker ima nežen in umirjen temperament, bo, raje kot plezala in poskakovala po stanovanju, mirno počivala v vašem naročju. To je idealna mačka za začetnike in za tiste, ki si želijo prijetnega, umirjenega sopotnika za svojo družino, odlično pa se odreže tudi kot razstavna mačka. Ker je po naravi zelo družabna, se bo najbolje počutila obkrožena z družino, otroki in tudi drugimi ljubljenčki.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com
cat-breed-info.com

1 Komentar

Comments are closed.