Surova hrana za mačke

Zadnja leta se vse bolj zavedamo, kako pomembnasurova-hrana za nas je zdrava prehrana. Pozorni smo na izvor hrane, način predelave in vsebnost umetnih dodatkov, saj se zavedamo, da je zdrava prehrana ključ do zdravega in kvalitetnega življenja. Enako pa velja tudi za naše mačke. Pri hranjenju z briketirano ali konzervirano hrano moramo biti še posebej previdni, saj nikoli ne vemo natančno, od kod izvirajo sestavine in ali je določena hrana res najboljše, kar ji lahko ponudimo.

V svetu vse bolj narašča trend hranjenja mačk s surovo hrano. Ta koncept je alternativen briketirani hrani in izhaja iz modela naravne prehrane mačk, kakršno bi imele v divjini. Mačke so mesojede živali, ki v primerjavi s psi zahtevajo veliko višji odstotek mesa v svoji prehrani. Sorodniki domače mačke, kot so na primer divja mačka, ris ali tiger, v naravi jedo izključno surovo meso plena, ki si ga sami ulovijo. Njihova fiziologija in presnova sta enaki presnovi domače mačke in tako je edino smiselno, da je tudi za njih najbolj naravna prehrana surovo meso. Mnoge bolezni in težave, ki pestijo naše muce, izvirajo prav iz nepravilne in nekvalitetne prehrane.(((ZANAROCNIKE)))

Pri pripravi surove hrane za našo mačko se držimo osnovnega recepta: okrog 80 % mesa, ki vključuje mišično tkivo, maščobo, kite in hrustanec, okrog 10 % kosti in okrog 10 % organov (od tega vsaj polovico jeter). Mačke v naravi jedo zelo raznoliko hrano, zato je lahko tudi vir mesa raznolik – od piščanca, purana, race, rib, zajca pa do divjačine, ovčetine, govedine ali svinjine.

V poplavi prehrambnih izdelkov za naše ljubljenčke vse več podjetij stremi k surovi prehrani, ki jo lahko v trgovinah kupimo že vnaprej pripravljeno, v obliki mesnih kroglic ali kock, ki olajšajo doziranje. Trenutno je na trgu še vedno večina zmrznjene hrane za pse, vendar pa čedalje več specializiranih trgovin za živali ponuja tudi zmrznjeno surovo hrano za mačke, ki se od pasje razlikuje prav po večjem deležu mesa. Mesne kocke le odtajamo in postrežemo mački. To je nekoliko lažja alternativa pripravljanju surovih obrokov doma, saj nam prihrani dragocen čas, gotovi pa smo lahko tudi, da v takem obroku ne manjkajo prav nobena nujno potrebna hranila. V majhnih količinah vsebuje tudi nekatere sadeže, zelišča in zdravilne ekstrakte rastlin, ki so za zdravje naše mačke pomembni. Pri vnaprej pripravljeni zmrznjeni hrani se izognemo tudi tveganju okužbe z bakterijami, kot je na primer salmonela, saj te uniči večdnevno zmrzovanje pri nizkih temperaturah.

Mladiči in mlade mačke pri navajanju na surovo hrano nimajo nobenih težav; problem pa se lahko pojavi pri prehodu z briketirane hrane pri starejših mačkah. Čeprav je surov način prehrane za mačke najbolj naraven in okusen, pa so mnoge mačke tako navajene na briketirano hrano, da jim vonj in tekstura surovega mesa nista prav nič po godu. Pomembno je, da mačke v nobenem koraku prehoda ne stradamo, ampak ji nov način hrane postopoma in potrpežljivo ponujamo dan za dnem. Če je mačka navajena izključno na briketirano hrano, ji lahko od začetka ponudimo mokro hrano iz konzervic ali vrečk ter nato postopoma naredimo prehod na surovo ali pa ji v posebni posodici hkrati ponudimo tudi majhno količino sveže hrane. Naj vas ne skrbi, če je ne bo takoj pojedla, bodite potrpežljivi in jo opazujte, meso pa po enem dnevu zamenjajte za sveže, če ga mačka ni uspela pojesti, saj se surova hrana hitreje pokvari. Menjate lahko tudi okuse, tako boste hitreje vzbudili njeno zanimanje. Ko mačka ugotovi, da je surova hrana okusna, in začne jesti, lahko v njeno prehrano postopoma vključite tudi surove kosti in organe.

Kmalu po prehodu na izključno surovo hrano boste začeli videvati tudi njene prednosti. Najbolj opazni so čistoča in zdravje ustne votline, boljša in bolj učinkovita prebava, svetleča dlaka, optimalna telesna teža in pa tudi boljše mentalno počutje mačke. Muca bo bolj zdrava in zadovoljna, tako pa bo živela dolgo in kvalitetno življenje.

Andreja Fegeš