Sokoke

vir: https://purrfectcatbreeds.com/cat-breeds-list/sokoke-cat/Primerna za:

  • Izkušene mačje skrbnike
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

 

Na kratko o sokoke mački:

  • Aktivna
  • Družabna
  • Zgovorna
  • Nerada se crklja
  • Rada ima vodo

Posebne zahteve:

Čeprav so sokoke mačke masivne in robustne, so precej dovzetne za obolenja. Redno spremljajte njeno stanje, pri tem pa posebno pozornost posvetite ušesom (nagnjenost k ušesnim garjam) in blazinicam na tačkah (ureznine).

Po drugi strani pa si bote veliko časa prihranili pri negi – njihov kožušček ne pušča veliko dlake in bo zahteval le hitro tedensko krtačenje, težav pa ne boste imeli niti pri kopanju.

Zgodovina

Zgodovina sokoke mačk se je začela pisati leta 1978 v Arabuko gozdu v vzhodni Keniji, kjer je britansko-kenijska konjerejka Jeni Slater v svojem nasadu kokosov opazila dve divji mački nenavadnega videza. Samček in samička sta imela po telesu temne lise, ki so Jeni tako očarale, da se je odločila, da ju udomači in vzreja. Mački sta se udomačili zelo hitro, zato so mnogi prepričani, da sploh ni šlo za divji mački, pač pa za domači mački, ki sta se prilagodili na življenje v divjini. Jeni je mačke predstavila svoji prijateljici, Glorii Moeldrup, ki je živela na Danskem. Gloria je leta 1984 posvojila dve mački, leta 1991 pa še tri. Ko so bile mačke predstavljene na mačji razstavi, so med mačjeljubci hitro postale zelo popularne. Organizacija FIFe je pasmi sokoke, ki je pri afriških staroselcih znana pod imenom khadzonzo (kar pomeni lubje), januarja 1994 podelila naziv šampionske pasme, TICA pa jo je leta 2008 imenovala za preliminarno novo pasmo.

Videz

Srednje velika, robustno grajena sokoke mačka izgleda kot divja različica domače tigraste mačke. To so zelo mišičaste, a okretne in hitre mačke. Zadnje noge, ki so nekoliko daljše od sprednjih, jim omogočajo visoke skoke.

Seveda je najbolj prepoznavna značilnost sokoke mačk njihov kratek, gost kožušček. Barva in vzorec sta rjavo – lisasta in prav zares spominjata na drevesno lubje. Kožušček na otip ni svilnat, ampak nekoliko trši. Ker sokoke izvira iz območja s toplejšo klimo, kožušček nima poddlake, zato so te muce tudi bolj občutljive na mraz.

Imajo dolg vrat in majhno trikotno glavo, smrček je zašiljen, ušesa pa se končujejo v zaobljeno konico. Njihove oči so ponavadi v odtenkih oranžne ali svetlo zelene.

Temperament

Te redke lepotice sicer imajo pridih divjine, vseeno pa se tega gotovo ne čuti pri njihovem značaju. Sokoke muce obožujejo družbo ljudi, s katerimi z veseljem tudi poklepetajo. Novemu okolju se sokoke sicer privaja počasi, a ko vas bo dodobra spoznala, bo gotovo vaša najboljša prijateljica. Sokoke mačka ne bo iskala pozornosti in crkljanja v naročju – tigrasta lepotica bo svojo vdanost izkazovala predvsem z vztrajnim sledenjem svojim skrbnikom po hiši, uživala pa bo v aktivni igri (značilni so izbruhi energije), raziskovanju in visokih poskokih. Zelo rade imajo vodo, zato ne bodite presenečeni, če se vam bo kdaj želela pridružiti pod prho. Sokoke mačka še zdaleč ni zahtevna in od vas ne bo zahtevala pretirane pozornosti, vseeno pa ji, če ste veliko zdoma, priskrbite družbo drugih živali, ki jo bo z veseljem sprejela.

Viri:
www.youtube.com
purrfectcatbreeds.com
www.petmd.com
www.catbreedselector.com