Skookum

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o skookum mački:

  • Inteligentna
  • Igriva
  • Radovedna
  • Ljubeča
  • Crkljiva

Posebne zahteve:

Če si boste izbirali skookum muco, poskrbite, da jo posvojite pri priznanem rejcu. Skookumi so vzrejani z namenom pritlikavosti, zato je parjenje znotraj sorodstva odsvetovano, saj obstajajo možnosti, da pride do deformacij tačk. Zaradi dolžine tačk je priporočljivo, da skookuma spodbudite k igri in ji omogočite zadostno količino gibanja. Ostale težave in bolezni so zaenkrat še neznane.

Kar zadeva nege, skrbniki skookumov zadenejo jackpot. Muce imajo resda posebno dlako, ki pa je izjemno nezahtevna. S hitrim krtačenjem dvakrat tedensko poskrbite, da bo muca v svoji najboljši formi. Zaradi strukture dlake se ta češe zelo enostavno in se tudi manj zapleta. Za piko na i te muce naravnost obožujejo česanje!

Zgodovina

Skookum je zelo nenavadna in mlada mačja pasma, ki se je prvič pojavila leta 1990 v Ameriki. Glede na videz teh muc verjetno ni nobenega dvoma, kateri dve pasmi je med seboj paril rejec Roy Galusha – skookumi so od la perm muc dobili značilen nakravžljan kožušček, od munchkinov pa so podedovali pritlikavost. Pri ustvarjanju pasme so se Galushi pridružili še drugi rejci iz ZDA, Evrope, Avstralije in Nove Zelandije. Ime skookum izhaja iz žargona ameriškega plemena Chinook, kjer beseda zaznamuje nekaj močnega, pogumnega in mogočnega. Precej nenavadno ime za tako drobno mucko! Skookumi so dobili tudi vzdevek Shirley Temple mačjega sveta, saj si z ameriško zvezdnico delijo tako čudovito bujno skodrano pričesko kot drobnost in ljubek temperament.

Skookum muce so dandanes izjemno redke, mačje organizacije pa jih priznavajo zgolj kot eksperimentalno pasmo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Viri:
www.youtube.com
www.catbreedselector.com
www.catbreedsjunction.com
www.thehappycatsite.com