Selkirk rex

selkirk-rexPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o selkirk rex:
Mirna
Potrpežljiva
Sproščena
Igriva
Ljubeča

Posebne zahteve:
Posebnost njihovega kožuščka bo zahtevala tudi posebno pozornost – redno krtačenje bo preprečilo vozlanje. Dlaka selkirk rexov je nekoliko nagnjena k maščenju, zato bo morda potrebno pogostejše kopanje.

Selkirk rexi si s svojimi perzijskimi prednicami delijo tudi nekatere zdravstvene težave. Pozorni bodite predvsem na solzenje oči in težave z ledvicami. Sicer pa gre za zelo zdravo pasmo, ki brez težav doseže starost 13 let.

 

Zgodovina

Selkirk rex je še ena od pasem, ki se je razvila povsem po naključju zahvaljujoč spontani genetski mutaciji. Zgodba skodranih muc se je začela pisati leta 1987 v Montani, ko je potepuška muca skotila leglo petih muc. Eden od mladičkov se je od ostalih razlikoval po nenavadno nakodrani dlaki. Mucko je opazila rejka perzijskih mačk, Jeri Newman, in posumila, da poseduje rex gen.

Newmanova je mucko poimenovala Miss DePesto. Mačjo gospodično je parila s črnim perzijskim mačkonom, trije izmed njunih šestih mladičkov pa so po mami podedovali skodran kožušček. Jeri se ni se zmotila – šlo je za nov rex gen, ki pa je za razliko od genov pri devon rex in korniš rex mucah dominanten. To pomeni, se v istem leglu lahko skotijo mucki tako z ravno kot skodrano dlako. Newmanova je pasmi nadela ime selkirk v čast svojemu očimu – selkirk rex je tako postala tudi prva pasma, poimenovana po osebi. Selkirk rexe so uradno priznali leta 1994.

Videz

Selkirk rex muce so ljubkovalno poimenovane tudi mačke v ovčjem kožuščku. Seveda ni potrebno posebej obrazložiti, zakaj! Gost valovit kožušček je lahko obarvan v najrazličnejših niansah in vzorcih, lahko pa je dolg ali kratek. Za razliko od ostalih pasem s kodrasto dlako je kožušček sestavljen iz treh plasti – in vse so skodrane! Pravzaprav je na tej ovčji muci nakodrano prav vse – celo brki! S to posebno trajno frizuro se skotijo že mladički. V adolescenci se jim lahko kožušček nekoliko zravna, pri okrog dveh letih pa razvije svojo končno razkošno obliko.

Selkirk rex muce so srednje velikosti in tehtajo od okoli 4 do 7 kilogramov. Močne kosti ji dajejo krepak videz, okrogle poteze pa jo naredijo še bolj ljubko in simpatično.

Temperament

Te umirjene skodranke zagotovo ne bodo kodrale živcev svojim skrbnikom! Je na spisku njihovih karakteristik sploh kakšna taka, ki bi jim lahko kratila naziv popolnih muc? So sproščene in nežne, družabne in tolerantne, crkljive in igrive. Niso pretirano aktivne, hkrati pa ne zahtevajo pretirane pozornosti. Hitro se navadijo na spremembe, zato so primerna izbira za tiste, ki radi potujete in bi svoje dogodivščine radi delili s svojo ljubljenko. Vse naštete lastnosti selkirk rexe postavljajo v sam vrh družinskih in terapevtskih muc! Primerne so tudi za starejše osebe, rade se igrajo z otroki in drugimi živalmi. Če obstaja muca, ki bo zadovoljno predla v ljubečem domu kakršnekoli vrste, je to nedvomno selkirk rex!

 

Viri:
www.youtube.com
cattime.com
www.vetstreet.com
cfa.org