Ruska modra mačka

Ruska-modra-mackaPrimerna za:
Notranjo mačko
Odrasle ali družine s starejšimi otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o ruski modri mački:
Tiha
Sramežljiva
Radovedna
Inteligentna
Empatična
Igriva
Rada ima rutino

Posebne zahteve:
Če nameravate posvojiti rusko modro mačko, imejte v mislih, da te muce ne marajo sprememb in so zelo vezane na rutino, še posebej glede časa hranjenja. V primeru, da je vaš stil življenja nepredvidljiv, se pogosto selite ali pa bi svojo ljubljenko radi vzeli s seboj na potovanje, ta pasma morda ni najbolj primerna za vas.

Ruske modre mačke imajo tudi zelo rade hrano in pogosto nimajo mere, koliko lahko pojedo, zato so nagnjene k debelosti. Pri hranjenju moramo zato biti zelo pozorni na kvaliteto hrane in primerne velikosti obrokov.

Zgodovina

Izvor ruske modre mačke je še danes uganka, strokovnjaki pa trdijo, da pasma obstaja že več stoletij. Kot nakazuje že ime, njene korenine segajo v Rusijo, in sicer v zelo robustno in hladno severno bližino akrtike. Zelo verjetno je, da je ruska modra mačka produkt narave in ne človeške vzreje, kot pasma pa se je začela razvijati v poznih letih 19. stoletja v Britaniji in Skandinaviji. Zaradi njenega elegantnega videza je postala zelo razširjena v takrat vse bolj popularnih mačjih razstavah, posledično pa se je večalo tudi število rejcev. Prvič je bila razstavljena leta 1875 v Londonski Kristalni palači, kjer je bila poimenovana Archangelska mačka (saj naj bi izvirala z Ruskega otoka Archangel). Med 2. svetovno vojno je pasma zaradi vsesplošnega pomanjkanja skoraj izginila. Da so jo ohranili, so se vzreditelji zatekli k vzreji drugih pasem, predvsem siamk in britank. Pasmo jim je z veliko truda uspelo pripeljati nazaj do originalnega videza, vendar pa je to trajalo več let. Po vojni so se vzreji ruskih modrih mačk posvetili tudi v Ameriki. Pasma je razcvet doživela v 60-ih letih prejšnjega stoletja in je še danes izredno popularna v razstavnih krogih.

Videz

Že izvor ruske modre mačke priča o tem, da je pasma zelo robustna in odporna, saj je morala preživeti v izredno hladnih klimatskih pogojih. Ima srednje veliko, dolgo, vitko in elegantno telo, podobno koratki ali kratkodlaki orientalki, in je zelo mišičasta. Ruska modra mačka pogosto izgleda večja, kot je v resnici, vzrok pa je v gostem dvoslojnem kožuhu, ki je tudi njena najbolj prepoznavna značilnost. Kožuh ruske modre mačke je tudi zelo natančno definiran – barva, vzorec in dolžina morajo biti vselej enaki. Dlaka je kratka, razkošna, sijoča in svilnata, svetlo modre barve s srebrnimi konicami. Še ena značilnost ruskih modrih mačk pa so njihove velike, okrogle, živo zelene oči, ki z barvo kožuha ustvarjajo eleganten kontrast.

Temperament

Ruske modre mačke so znane kot nežne in tihe mačke, ki so nekoliko sramežljive, posebej z neznanci. Te muce tujim ljudem ne bodo zaupale in se bodo ob obiskih najraje umaknile. Rade skačejo in plezajo, zato jim lahko omogočimo dvignjen prostor, s katerega bodo lahko v miru ocenile, ali so gostje vredni zaupanja, najlažje pa jih bomo nazaj v družbo privabili z igro. So namreč zelo igrive in inteligentne. V družini si pogosto izberejo najljubšo osebo, na katero se zelo navežejo. So tudi zelo samostojne in jim ne bo težko v samoti preživeti časa, ko ste zdoma, vseeno pa se vas bodo, ko se vrnete, zelo razveselile in vam sledile po hiši. Poleg reda in rutine imajo rade tudi higieno, zato poskrbite, da bo pesek v stranišču vselej popolnoma čist. Ruske modre mačke so nekoliko bolj občutljive, zelo lahko se splašijo in niso rade ignorirane. Vendar pa bodo zaradi te karakteristike pozorne tudi na vaša čustva in bodo naredile vse, da vas v težkih trenutkih spravijo v dobro voljo.

 

Viri:
www.youtube.com
www.petmd.com
cfa.org
www.russianbluelove.com
cattime.com