Ragdolka

RagdolkaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o ragdolki:
Nežna
Umirjena
Ljubezniva
Zvesta
Zaupljiva

Posebne zahteve:
Ragdolka ni posebej zahtevna pasma, ima pa nekaj presenetljivo ne-mačjih lastnosti. Ena izmed teh je vsekakor ta, da obožuje vodo, zato ne bodite presenečeni, če se vam pridruži pod tušem, ker ste pozabili zapreti vrata kopalnice. Prav tako pa to ni tipična mačja plezalka, raje kot na višini, uživa v igri in raziskovanju bolj pri tleh.

 

Zgodovina

Ragdolka je nastala v ZDA v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je rejka perzijskih mačk križala sosedovo dolgodlako belo mačko s siamko in perzijko. Rezultat te vzreje so bili dolgodlaki mladički s prijetnim temperamentom in nezahtevnim kožuhom.
Svoje ime je pasma dobila po nenavadni lastnosti, da, kadar jo primemo v naročje, postane povsem mehka in mlahava – kot punčka iz cunj, kar v prevodu pomeni njeno ime.

Videz

Ragdolka je lahko trikrat večja od ostalih pasem mačk in v povprečju tehta od 5,5 do 10 kilogramov, nekateri samci pa celo do 16 kilogramov. To je vsekakor mačka z zelo močno telesno zgradbo. Poleg razkošne, svilnate srednje dolge dlake, se ponaša tudi s čudovitimi, prodornimi modrimi očmi, ovalne oblike. Ušesa so močno narazen, obraz pa klinaste oblike.
Ob rojstvu so ragdolke bele, vendar nekatere kasneje razvijejo druge barve kožuha, s temneje obaravanimi ušesi, tacami, repom in obrazom, kot pri siamki.
Kožuh ima v primerjavi z drugimi dolgodlakimi mačakmi tudi to prednost, da ne izpada in se ne vozla, zato je tudi nega relativno nezahtevna – tedensko  krtačenje zadostuje.

Temperament

Ragdolka ima enega najprijetnejših temperamentov med vsemi mačkami. Tiha in umirjena, je odlična spremljevalka za vse, ki niso naklonjeni nenehnemu mijavkanju za pozornost. Ragdolki pripisujejo tudi pasje lastnosti, saj prav po pasje sledi lastniku pri vsakodnevnih aktivnostih, vendar pa ga pri tem ne nadleguje za pozornost. Kljub umirjenemu karakterju pa se ragdolka rada tudi poigra, vendar pri tem raje ostane z nogami trdno na tleh. Obožuje otroke in se običajno dobro ujame tudi z drugimi ljubljenčki, zaradi česar je idealna spremljevalka za vso družino. Zahvaljujoč nezahtevnemu karakterju je ragdolka vsekakor zelo primerna za ljudi, ki iščejo idealno prvo mačko – a pozor, ko jo boste enkrat vzljubili, si ne boste želeli več nobene druge!

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com

 

mucek-narocnina-1

2 KOMENTARJI

  1. Ragdolka,lep pozdrav mene zanima a podarja tko mogoče takvo mucu če podarja jaz sem interesent za mlado mucu vse pogoje imam da imam mucu sam želim da mi se podari hvala za odgovor

    • nisi edina 🙂 tudi jaz sem taka kandidatka 🙂 eno ze imam 7 let ampak bi mela kr se eno! ko si enkrat obozevalc mack se to samo se stopnjuje 🙂

Comments are closed.