Ragamuffin

ragamuffinPrimerna za:
Prvo mačko      
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o ragamuffin:
Družabna
Ljubeča
Zaupljiva
Mirna
Nežna
Igriva

Posebne zahteve:
Ragamuffin muce so nagnjene k prenajedanju in debelosti, zato ne bo odveč, če njihovemu jedilniku posvetite še dodatno pozornost. Resda so velike, ne smejo pa biti debele!

Ker so zelo navezane na ljudi, ni priporočljiva za osebe, ki so dolgo zdoma. V primeru, da je ne morete vzeti s sabo, ji priskrbite mačjo družbo ali razmislite o kakšni drugi pasmi.

 

Zgodovina

Če ste se vprašali, ali je ragamuffin morda v sorodu z ragdollkami, je odgovor: da! Nekateri rejci ragdollk so si namreč zaželeli razširiti nabor barv mačk, hkrati pa razširiti tudi gensko zasnovo pasme. Ker pa je Ann Baker, stvariteljica pasme ragdoll, striktno nadzorovala rejo teh muc, si je leta 1994 skupina rejcev zadala cilj ustvariti novo pasmo. Ta je nastala s križanjem ragdollk, domačih dolgodlakih mačk, perzijskih muc in himalajk, nekateri pa v procesu omenjajo tudi turške angore in birmanke. Tako je nastala ragamuffin. Sprva so pasmo želeli pomenovati leibling mačka, izbrano ime pa je deloma tudi poklon pasmi ragdoll, ki je bila nenazadnje povod in osnova za njen nastanek. Kot pasma je bila ragamuffin uradno priznana februarja 2011.

Videz

Čeprav so prikupne kot mafini, pa ragamuffin muce zagotovo niso velikosti kolačkov! Odrasla muca bo zagotovo dosegla 5 kilogramov, nekateri samci pa celo presežejo 10 kilogramov! Dlaka ragamuffink je srednje dolga, gosta in svilnata, nekoliko pa se podaljša okoli vratu, po trebuščku in tačkah. Kljub temu nega ni prezahtevna – dlaka se jim ne zapleta in odpada, zato bo zadoščalo tedensko krtačenje. Mladički se skotijo beli in svojo barvo, ki zaobsega skoraj neomejeno paleto, razvijejo kasneje. Njihovo telo je mišičasto, rep je dolg in košat, velike okrogle oči, ki so prav tako lahko katerekoli barve, pa še dodatno poudarijo njihovo prisrčnost.

Temperament

Si želite zvrhano mero mačje ljubezni in topline? Potem je ragamuffin muca popolna izbira! Nežne puhaste ragamuffinke si ne želijo ničesar bolj kot da jih objamete in pocrkljate! Znane so po svojem mirnem, nežnem in ljubečem karakterju, podobno kot ragdollke pa obožujejo nošenje in sedenje v naročju, kjer se bodo popolnoma sprostile. Izjemno rade so v družbi ljudi, tudi otrok in neznancev ter drugih živali. Svojo igro pridno omejujejo na igrače in praskalnike, zato je strah, da bi se slabo godilo vašim rokam ali pohištvu, povsem odveč. Zelo dolgo pa ohranijo tudi značaj mladička, saj dozorijo šele okoli četrtega rojstnega dne! Ragamuffin je zato izvrstna izbira za družine – potrpežljivo se bo igrala z otroki, odraslim pa se bo zvila v naročje ob kavi in knjigi. Vmes ji še zmasirajte trebušček in vaša ragamuffinka bo predla v sedmih nebesih!

 

Viri:
www.youtube.com
en.wikipedia.org
cattime.com
www.vetstreet.com
cfa.org