Prepovedana živila za mačke

Ker so mačke zelo izbirčne in so velike gurmanke, nekateri ljudje morda pričakujejo, da same vedo kaj smejo jesti in česa ne. Ker pa temu ni tako in bi marsikatera mačka z veseljem zaužila tudi kaj prepovedanega in zanjo smrtno nevarnega, mora vsak skrben mačji lastnik natančno poznati tista živila, ki so mačkam škodljiva in tudi posledice zaužitja takšnih živil za njihovo zdravje in življenje.

Pripravili smo vam seznam najpogostejših prepovedanih živil, ki pa so hkrati tudi zelo pogosta na naših dnevnih jedilnikih, zaradi česar je potrebno še posebno skrbno paziti, da se ne bi morda nehote ali zaradi naše nevednosti znašla tudi na mačjih:

1.    Tuna

Mačke lahko postanejo dobesedno zasvojene s tuno. Tuna v manjših količinah sicer mački morda ne bi povzročala posebnih težav, vendar pa obstaja strah, da bi mačka zaradi intenzivnega okusa odklanjala druge vrste hrane, kar bi lahko posledično privedlo do podhranjenosti ali do zastrupitve z živim srebrom, katerega koncentracije v tunini so pogosto lahko tudi zelo visoke in zato ni primerna za vsakodnevno uživanje.

2.    Čebula, česen in drobnjak

Čebula v vseh oblikah, surova, kuhana, sušena ali drugače obdelana, je zelo strupena za mačke, saj uničuje rdeča krvna telesca v krvi mačk, kar lahko vodi v hudo anemijo. Tudi česen in drobnjak mačkam povzročata prebavne težave, v večjih količinah pa, enako kot čebula, lahko povzročita tudi zastrupitev.

3.    Mleko in mlečni izdelki

Pogosta napaka, ki jo delajo ljudje je, da mačkam dajo piti mleko. Večina odraslih mačk razvije intoleranco na laktozo, zato jim mleko, sir in mlečni izdelki nasploh povzročajo prebavne težave. Ker njihov prebavni sistem ne more predelati laktoze, lahko uživanje mleka privede do hude diareje.

4.    Alkohol

Alkohol ima enak učinek na jetra in možgane mačke, kot ga ima na človeka. Vendar pa je treba vedeti, da so že bistveno manjše količine alkohola lahko za mačko usodne, zato nikar ne preizkušajte, koliko ga vaša mačka “nese”. Že zgolj dve žlički viskija ali katere druge žgane pijače lahko za mačko, težko pet kilogramov, predstavlja smrtni odmerek!

5.    Grozdje in rozine

Številni lastniki radi uporabljajo grozdje in rozine kot priboljške za domače ljubljenčke. Vendar pa je to zelo nevarno, saj grozdje in rozine pri mačkah povzročajo odpoved hiperaktivnost (zaradi visoke vsebnosti sladkorja) in bruhanje, v večjih količinah pa odpoved ledvic (zakaj je temu tako sicer še ni povsem ni znano).

6.    Kofein

Kofein lahko v velikih količinah povzroči smrt mačke. Protistrupa ni. Simptomi zastrupitve s kofeinom se kažejo kot nemir, pospešeno dihanje, pospešen srčni utrip, mišični krči ter zanesljiva smrt.
Poleg čaja in kave, se kofein nahaja tudi v fižolu, izdelkih iz kakava, čokoladi in nekaterih vrstah pijač (Red Bull, Coca Cola…), prav tako pa je sestavni del nekaterih človeku namenjenih protibolečinskih sredstev.

7.    Čokolada

Čokolada je strupena in smrtno nevarna za mačke. Strupena sestavina čokolade, teobromin, se nahaja v vseh vrstah čokolade, tako v temni kakor tudi v beli čokoladi. Mačka si sama verjetno ne bo postregla s čokolado, morajo pa vsi mačji lastniki, vključno z otroki, biti seznanjeni z nevarnostjo čokolade za mačke. Zaužitje čokolade mačkam povzroči motnje srčnega ritma, tresenje, epileptične napade in celo smrt.

8.    Bomboni in žvečilke, zobna pasta

Bomboni, žvečilke, zobne paste, pa tudi nekatere vrste piškotov in drobnega peciva so sladkani s ksilitolom, ki povzroča povišanje inzulina v krvi mačke in posledično izgubo zavesti. Ksilitol povzroča tudi odpoved jeter, prvi simptomi pa se kažejo v izgubi koordinacije, bruhanju in črevesnih težavah, epileptičnih napadih in končno z odpovedjo ledvic, ki nastopi v nekaj dneh.

9.    Maščobni obrezki in kosti

Mesna maščoba, surova ali kuhana ter kosti povzročajo celo vrsto zdravstvenih težav, vse od prebavnih motenj z bruhanjem in drisko, kakor tudi zadušitve z okruški kosti in ovir v prebavnem traktu. Drobci kosti se lahko zataknejo v prebavilih živali, kjer povzročajo raztrganine, notranje krvavitve in v najhujših primerih tudi smrt.

10.  Surova jajca

Surova jajca predstavljajo več nevarnosti, tako za zastrupitev kot tudi za okužbo z bakterijami Salmonela ali E-coli. Beljakovine v jajcih pa zavirjoa absorpcijo vitamina B (biotina), kar lahko povzroči težave s kožo in dlako pri mački.

11. Surovo meso in ribe

Tako kot jajca, tudi surovo meso in ribe vsebujejo bakterije, ki povzročajo zastrupitve s hrano. Surove ribe uničujejo tvorbo encima tiamina, kar lahko povzroči resne nevrološke težave, krče in komo.

12.  Pasja hrana

Pasja hrana je namenjena izključno prehrani psov, ki imajo drugačne potrebe po hranilnih snoveh kot mačke, zato bi stalno hranjenje mačke s pasjo hrano privedlo do pomanjkanja beljakovin morskega izvora, ki pa so nujno potrebne za zdrav mačji organizem. Mačka bi trpela zaradi hude podhranjenosti, ne glede na količino zaužite pasje hrane, saj pasja hrana enostavno nima zadovoljivih hranilnih snovi, ki jih mačka potrebuje.

13. Jetra

Uživanje jeter v velikih količinah lahko pri mačkah sproži toksičnost vitamina A, ki povzroča resno deformacijo kosti, otekanje sklepov, osteoporozo in tudi smrt.

14. Prevelike količine priboljškov

Tudi dobrega je lahko preveč! To velja tako za mačke, kot za pse in tudi za človeka. Pretiravanje z dobrotami lahko vodi v debelost, diabetes in druge bolezni moderne dobe, ki slabo vplivajo na kakovost in dolžino mačjega življenja, zato le poskrbite za ravno pravšnjo mero, da bo vaša kosmatinka v vašem življenju še dolgo časa.

15. Kuhinja in shramba naj bo za domačo mačko tabu

Na policah v naših shrambah je še veliko stvari, ki bi lahko škodovale mački, pa jih nismo posebej omenili v tem prispevku. Vrata shrambe naj ostanejo varno zaprta, za redno, zdravo in pravilno prehrano puhaste kepice pa poskrbite premišljeno, skrbno in odgovorno.

Kaj pa mačke brez strahu lahko jedo?

Mačke so mesojede živali in v osnovi potrebujejo mesno hrano. V posvetu z izbranim veterinarjem ali nutricionistom boste zagotovo lahko izbrali najbolj primerno, uravnoteženo, prilagojeno mačjo hrano za svojo mačko, ki bo vaši mački hkrati zagotavljala kulinarični užitek, dobro zdravje in dolgo, srečno življenje.

 

Maja Kalaš

Vir: pets.webmd.com/cats/ss/slideshow-foods-your-cat-should-never-eat