Prehrana breje mačke

Prehrana med brejostjo

Breje mačke se običajno zredijo in njihov apetit se poveča v drugem tednu brejosti. Postopoma povečujte količino hrane, do konca brejosti pa mora mačka zaužiti 25 do 50 odstotkov več hrane kot navadno. Količina hrane je odvisna od mačkinega apetita, stanja in števila mladičkov. Brejo mačko hranite z majhnimi, rednimi obroki v rednih intervalih, lahko pa ji dovolite prost dostop do hrane, da sama izbere, koliko in kdaj bo jedla.

 Hranjenje med laktacijo

Pomembno je, da mačko oskrbite z dovolj kalorijami, da se tvori dovolj mleka in se prepreči velika izguba teže. Pomembno je, da mačka spije zadostno količino vode. Mačka z večjim leglom ali z minimalno telesno energijo v času poroda je bolj podvržena podhranjenosti med laktacijo. Število mladičkov je največji določitelj potrebne hrane. (((ZANAROCNIKE)))Spodnja tabela služi kot smernica.

Prvi teden laktacijeDrugi teden laktacijeTretji/Četrti teden laktacijeVIŠEK LAKTACIJEPeti teden laktacije in več
1,5-krat večja količina od običajneDvakrat večja količina od običajne2,5- do trikrat večja količina od običajnePočasi zmanjšujte količino hrane, saj mladiči jedo več trde hrane.

Splošni nasveti

  • Ko so mladiči stari tri tedne, mačko hranite ločeno od njih, da ne bodo jedli njene hrane.
  • Mačka mora imeti vedno dostop do sveže vode za pitje. Priporočljiva je uporaba posod iz nerjavečega jekla ali stekla ali lončena posoda, saj lahko plastične posode mačke odvrnejo od pitja.
  • Ko mladiči dosežejo starost šest do sedem tednov, mora biti količina hrane, ki jo dajemo mački, manj kot 50 odstotkov večja od običajne količine.
  • Mladički izgubijo sposobnost presnavljanja laktoze (mlečnega sladkorja), ki je vsebovana v mleku sesalcev, kmalu po prenehanju sesanja in uživanja mleka lahko povzroči drisko.

 

 Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

 

Objavljeno v peti številki revije Mucek