Povečana žeja

Zakaj vaša mačka spije preveč vode?

Kot vse težave, ki se pojavljajo pri naših mačkah, je tudi povečana žeja lahko posledica različnih vzrokov, nekaterih bolj in drugih manj resnih. Pretirana žeja je lahko simptom bolezenskega stanja, na primer bolezni ledvic, jeter ali diabetes insipidusa. Če torej mačka pije več kot navadno in težava ne pojenja, se nujno posvetujte z veterinarjem. Analiza urina je precej poceni in neinvazivna metoda, da preverimo, ali ledvice pravilno koncentrirajo seč. Mogoče je tudi, da je mačka psihološko obsedena s pitjem vode, prekomerna tekočina povzroči nesposobnost ledvic za koncentriranje urina, zaradi tega pa ima še večji občutek žeje.

Morebitni drugi vzroki za povečano žejo so:

1)    visoke temperature in vlaga;

2)    večja stopnja dejavnosti, vznemirjenje ali strah;

3)    uživanje slane hrane in priboljškov;

4)    prehod z vlažne hrane na brikete ali večji delež suhe hrane v razmerju z vlažno hrano;

5)    prehod s prehrane z manjšim deležem soli na prehrano z večjim deležem soli (nekatere predpisane diete za zdravljene sečnih kamnov vsebujejo večji delež soli);

6)    nekatera zdravila, na primer diuretiki, ki odvajajo odvečno tekočino iz telesa. (((ZANAROCNIKE)))

Mačka, ki več pije, tudi pogosteje urinira. Vode ji kljub temu ne odrekajte.

Če vas skrbi, da mačka preveč pije, lahko veterinarju pomagate tako, da izmerite količino popite tekočine. Preprosto napolnite posodico za vodo z izmerjeno količino vode in jo po potrebi napolnite z nadaljnjo izmerjeno količino. Po 24 urah izmerite količino vode, ki je ostala v posodici in jo odštejte od skupne količine. Sesalci po navadi zaužijejo od 44 do 66 mililitrov tekočine na kilogram telesne teže, vendar se v primeru dvomov posvetujte z veterinarjem. Mačke pogosto ne pijejo samo iz posodice, temveč tudi iz straniščnih školjk, mlak, kapljajočih pip in podobnega, zato bodite pazljivi! Težave pri določanju popite vode se lahko pojavijo tudi, če iz iste posodice za vodo pije več živali.

 

Ness Bird, svetovalka za prehrano pri Arden Grange

 

Objavljeno v osmi številki revije Mucek