Pogovor: Maja Založnik

maja-zaloznik-mucek-intervjuFilmski boječki

Ljudje in naši živalski prijatelji skupaj počnemo marsikaj. Imamo se radi, skupaj preživljamo prosti čas, se rekreiramo in skrbimo za zdravje ter kondicijo, dopustujemo in podobno. Pevka Maja Založnik pa z enim od svojih mačjih hišnih ljubljencev deli še eno skupno lastnost. Ta je sicer precej nenavadna, saj kaj veliko takšnih ali podobnih na splošno ni poznanih. In kaj torej Maja in Tinček, kot je njenemu mačjemu prijatelju ime, počneta takšnega skupaj? Gledata televizijo in opogumljata drug drugega med grozljivkami. Tako se vsaj o tem pošali Maja. (((ZANAROCNIKE)))

S Tinčkom sta namreč v teh stvareh pravi pravcati boječki! Strahopetneža, ki jima pravzaprav težko, če sploh, najdeš par! Za razliko od velike večine drugih mačk, ki se zleknejo poleg lastnika ali kje blizu in zadremajo, Tinček na kavču skupaj z Majo gleda televizijo! Kateri program in kaj mu je tako všeč, je težko reči, a je res, da z zanimanjem spremlja dogajanje na ekranu. In tega se menda zlepa ne naveliča. Maja ima med gledanjem televizije ustaljeno navado, da pije čaj, Tinček pa zraven udobno leži. Maja se o tem rada pošali tudi rekoč, da imata očitno tudi enak okus. Sama ima namreč navado, da denimo film pogleda v celoti, pa tudi Tinček le redkokdaj zapusti kavč pred koncem. Če je moč tako reči, sta drug drugemu tudi za pogum, kadar gledata kakšno grozljivko! Majo je namreč med takšnimi filmi strah, pa tudi Tinček ne daje kakšnega posebnega junaškega vtisa.

Kopanje … fej!

Sicer pa enajstletni sivo modri mačkon ni kakšen tipični mačji upokojenec, ki bi vse dni samo počival in se pretegoval na kavču ter na daljincu menjal televizijske programe, ampak je še precej živahen in uren. In ne le kadar jo je treba ucvreti s kavča spričo napetosti grozljivke na televiziji, ampak tudi za kaj drugega. Zavidljivo hitrost na primer pokaže, kadar sta na vrsti kopanje in umivanje. Čeprav je kastriran in se zato, kadar je zunaj, ne potepa daleč in dolgo, je radoveden. Umazanju se tako ni na noben način moč izogniti, posledično pa tudi kopanju ne. Na sploh je kopanje ena redkih, skorajda edina stvar, ki ga razburi. Značajsko je namreč umirjen in ga zlepa ni moč spraviti iz tira. Tudi razjeziti ga je težko in se je za to potrebno zares potruditi na vso moč, da se posreči.

Četudi skupaj gledata televizijo in trepetata med grozljivkami, pa ga, zanimivo, ne gane, kadar Maja vadi in prepeva. Kakšnega posebnega smisla za glasbo Tinček očitno nima, vseeno pa sem ter tja zastriže z ušesi, dvigne glavo in prisluhne njenemu petju.

Podobno kot marsikateri drug maček tudi Tinček ne mara avtomobilov in vožnje z njimi, zato je večinoma zapečkar. Tudi sicer mu, kot kaže, najbolj ustreza, če je doma in v svojem okolju. Neogibne vožnje so tako edino ali predvsem k veterinarju. Kadar Maje ni, zanj poskrbijo drugi domači. Če pa kdaj nanese tudi, da za kakšen krajši čas ostane sam, pa iz tega ne dela tragedije. Prav nasprotno. Malce tišine se verjetno prileže tudi mucam! In kaj počne, kadar je sam in uživa v miru? Kdo ve. Čisto mogoče si nemoteno ogleda kakšen film. In uživa dvojno, saj ima takrat povsem in le zase na voljo tudi ves kavč!

Stalno bivališče pri najbližjih

Tinček pa ni edini Majin mačji prijatelj. Poleg njega jih je namreč še nekaj, vendar vsaj zaenkrat pri nobenem ni opaziti kakšne posebne ali izstopajoče navade, kot je televizijska Tinčkova. Pač, mački kot mački, kot bi lahko rekli. Takšni, kakršnih je še veliko in povsod. In tudi Majini niso le na enem kupu. Ker je zaradi svojega glasbenega dela pogosto zdoma in ker je tudi njen urnik drugačen ter drugače urejen kot pri večini ostalih ljudi ali služb, je svoje mačje ljubiteljstvo praktično uskladila s tem. Drugače rečeno je svoje prijatelje malce razselila tudi drugam! Tako so njeni ljubljenci tudi pri Majinem očetu in pri babici. Maja jih obiskuje in sodeluje pri skrbi zanje, pa tudi sicer je takšen način po njenem boljši za vse. Tako pri očetu kot pri babici je skorajda vedno kdo doma, Maja pa je odsotna ob različnih terminih. Njeni nastopi, vaje in drugo se zavlečejo tudi pozno v noč ali zgodnje jutro, spet drugič je odsotna popoldne ali več dni skupaj. Takšna sta pač življenje in služba pevca. V takšnih primerih pa je imeti živali težko, prav tako pa ni lahka stvar vedno iskati in poskrbeti za varstvo. Zato je rešitev z namestitvijo pri najbližjih najbolj praktična in tudi najbolj primerna za kosmatince. Poleg tega od prvega do zadnjega vsi radi zahajajo ven, saj niso izključno hišni, in je veliko primerneje tako tudi zaradi tega. Morda Maja in mačji kosmatinci resda niso skupaj nenehno in vsak dan, a očitno jim ni hudega; in če so pri tem še vsi skupaj tudi srečni, zakaj ne?

 

Roman Turnšek

Objavljeno v petnajsti številki revije Mucek