Pogovor: Jože Potrebuješ

Menda bo res držalo, da rek opotrebuješ 4 tem, da je žival zrcalo lastnika, bolj ali predvsem drži za pse in njihove lastnike kot pa mačke in mačje. Zakaj? Kdo bi vedel. Morda zato, ker so psi psi, mačke pa mačke, pa bog si ga vedi, kaj to sploh pomeni čisto natančno. Oboji imajo namreč rep, štiri noge, ušesa, glavo … Pa vendar.

Ampak malce podobnosti pa je kljub vsemu moč najti tudi med mucami in njihovimi lastniki. Pri vodji skupine Čuki Jožetu Potrebuješu, denimo, že. In to glasbene! Jože sicer na odru ne igra klavirja, imajo pa ga doma in kadar zaigrajo nanj, je takoj zraven tudi muc.

Ko so Mucija, tako so ga namreč po domače prekrstili iz prvotnega Jackieja, pripeljali domov, tega sicer še ni vedel nihče in so začeli opažati šele kasneje, ko je malce zrasel. Lepega dne se je namreč zgodilo, da se je med poslušanjem igranja na klavir tudi sam povzpel nanj, se zleknil in poslušal naprej. Potrebuješevi so se malce smejali, malce debelo gledali, obisk domačega klavirskega koncerta pa je postal stalen. Od takrat dalje namreč vsakič, ko igrajo na klavir, na njem leži tudi mačje občinstvo in posluša.

V družino je Muci prišel po nepričakovanem slovesu prejšnjega mačjega družinskega člana. Jožetovi hčerki Eva in Petra sta že nekaj let nagovarjali starša, da bi jima dovolila mačka, vendar sprva želja ni bila uslišana. Potrebuješevi namreč stanujejo med dvema dokaj prometnima cestama, zato sta starša v izogib prometnim nesrečam dekletoma dovolila le zlate ribice in paličnjake, ki jih ne more povoziti noben avto. Poleg tega tudi nista bila povsem prepričana, ali bosta dekleti znali skrbeti za takšno žival. Potem pa se je pozimi pred nekaj leti zgodilo, da se je v njihovi garaži od nikoder pojavil bel muc. Očitno mu je bila všeč na prvi pogled, kajti ni hotel več nikamor. Ampak kljub temu da se je vzel od nikoder, je od nekje vendarle prišel, zato so povprašali sosede, obesili plakate o najdenem mucu, a se ni oglasil nihče. Tako je pri njih ostal en dan, pa dva, pa en teden, pa štirinajst dni. Dekleti sta obe lepo skrbeli zanj. Nato pa se je Petra slikala z njim, fotografijo objavila na Facebooku in nedolgo zatem je bil v hiši jok. Muca so namreč odpeljali daljni sosedi.

(((ZANAROCNIKE)))

Ampak Facebook in internet sta za nekaj tudi dobra, saj je Petra čez nekaj dni zasledila, da nov dom išče siva mačja kepa. Zavržen mladič, za povrh več kot idealno tudi že kastriran, in dogovorili so se, da ga posvojijo. Sivolaso bitje je bilo živahno kot le kaj in zato ravno za k njihovi družini. O poreklu niso spraševali in jim je to pravzaprav vseeno. Kot pravijo, s svojo barvo spominja na rusko modro mačko. Odkar je pri njih, pa je postal pravi Horjulec in skupaj so že dve leti.

Postal je družinski član in težko si predstavljajo življenje brez njega. Večinoma biva v hiši, omogočen izhod pa ima tudi na vrt. Kadar uživa v vrtičkarstvu, je privezan na povodec. Zaradi dolžine se lahko precej neovirano giba, ne more pa z vrta nikamor, kar je varnostna preventiva. Nikoli namreč ne veš, kot že omenjeno, pa je to potrebno tudi zaradi dveh precej prometnih cest okoli hiše. Poleg poslušanja glasbe je njegov največji hobi lovljenje po hiši. Ni pomembno s kom od družinskih članov, ampak da se lovi. Vsak dan ima, kot temu pravijo Potrebuješevi, napad, da se je treba igrati lovljenje. Takrat dobi košat rep, podoben veverici, in vse je, kot se reče, v zraku. Od kod takšen hobi, se jim niti ne sanja, je pa priročen, da si tudi človeški družinski člani pretegnejo noge in jih ohranjajo v kondiciji.

Zato najbrž ne čudi, da si dopust privoščijo brez njega. Ampak takrat, ko gredo na počitnice, gre na svoje potovanje tudi Muci. Svoj oddih namreč preživlja pri Petrini in Evini stari mami. Kadar pa so odsotni dan ali dva, pa ostane doma, kamor ga prihajajo obiskovat sosedje in mu prinašajo tudi hrano.

Najraje ima mačje brikete in hrano, občasno pa si poželi tudi kaj bolj vegetarijansko obarvanega. Sem ter tja namreč poje tudi kar kakšno rožo, ki mačkam ni nevarna. Očitno tudi to pripomore, da je izredno čist in snažen muc, ki ponoči najraje spi v posebni sobi.

Najbolj od letnih časov pa obožuje veseli december. Najljubši njegovi prazniki so namreč očitno božični. Nadvse uživa, ko so postavljene jaslice, saj v njih med ovčkami in pastirčki večkrat tudi spi! Na drevesu pa ima kar svoje gnezdo. Motijo ga le okraski na jelki, ki očitno niso po njegovem okusu. Redno in vztrajno jih namreč klati z nje in skrbi, da se okraševanje ne neha in ne neha.

Čuki imajo tudi skladbo Mačka o mačkah in čeprav je bolj o tistih na dveh nogah, je podobnost med mačkami in »mačkami«, kot pravi Jože, več kot očitna!