Peterbald

PeterbaldPrimerna za:
Izkušene mačje lastnike
Posameznike z več ljubljenčki
Družine s starejšimi otroki
Notranjo mačko

Na kratko o Peterbald:
Elegantna
Inteligentna
Ljubezniva
Lahko brezdlaka ali odlakana

Posebne zahteve:
Kot ostale brezdlake mačke tudi Peterbald potrebuje posebno skrb. Živi naj izključno notri, obenem pa poskrbite, da ne bo na prepihu in da ji bo tudi pozimi toplo.
Peterbald ima zelo dober metabolizem, zato poje nekoliko več hrane kot odlakane mačke enake velikosti.

Zgodovina

Peterbald je relativno nova pasma, ki je izven svoje domovine še precej redka. Pasma je bila ustvarjena leta 1994 v St. Petersburgu v Rusiji, s križanjem Don sfinge in Kratkodlake Orientalke. Rezultat tega križanja je bila brezdlake Orientalke, ki so jo poimenovali Peterbald. Kasneje so v genski sklad dodali še Siamke in Ruske modre mačke.

Videz

Čeprav je ideal za Peterbald mačko neodlakanost, se v leglih pojavljajo tudi različni tipi odlakanosti, ki so značilne tudi za njeno prednico Don sfingo: flocked, velour in brush.

– Flocked pomeni, da se mladički skotijo s tankim kožuščkom, ki jim kmalu po rojstvu izpade, koža mačke pa na otip spominja na semiš,

Velour različica se ravno tako skoti odlakana, le da ima na vrhu glave plešo. Tudi ta različica sčasoma izgubi dlako in postane popolnoma neodlakana,

– medtem ko Brush različica po rojstvu ne izgubi vse dlake, zato ima na odlakanih mestih mehko, valovito dlako.

Peterbald v povprečju tehta 4,5 kg, njeno telo je dolgo in vitko, glava pa je v obliki obrnjenega trikotnika. Ušesa so izredno velika in spominjajo na netopirja, oči pa so mandljaste oblike, kot pri Orientalki.

Zaradi hitrega metabolizma je telesna temperatura Peterbald mačke višja kot pri drugih pasmah, prav tako pa se njihove rane in praske na koži celijo hitreje.

Če mislite, da brezdlaka mačka ne potrebuje nege, ste se zmotili. Posebna skrb za kožo je potrebna, da le-ta ostane zdrava. Tedensko kopanje ter ustrezna zaščita pred soncem in mrazom so obvezen del skrbi za Peterbald mačko.

Temperament

Ne le s svojim nenavadnim videzom, Peterbald mačka očara tudi s prijetnim temperamentom. Znana je po zvestobi in ljubeznivosti, kakršne smo vajeni pri psih. Zaradi izredno socialnega temperamenta, bo Peterbald mačka svojega lastnika z veseljem spremljala povsod. Dobro se razume z otroki, vendar je primernejša za družine s starejšimi, bolj umirjenimi otroki. Z ostalimi ljubljenčki se bo dobro razumela, saj je izredno družabna. Če imate radi aktivne mačke in imate čas, potreben za nego brezdlake mačke, je Peterbald morda prava mačka za vas. Vsekakor pa se pred nakupom pozanimajte več o tem kaj pomeni skrbeti za tako specifično pasmo kot je Peterbald.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com