Perzijka

perzijska-mackaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki
Notranjo mačko
Ljudi, ki so pripravljeni veliko časa posvetiti negi mačke

Na kratko o Perzijki:
Prijazna
Umirjena
Družabna
Dolgodlaka mačka

Posebne zahteve:

Ker so Perzijke tudi zelo socialne mačke, ne marajo biti dalj časa same, zato se v primeru, da ste veliko zdoma, priporoča družba še kakšnega ljubljenčka. To tudi ni mačka za zunanje bivanje, zato je nikoli ne spuščajte ven brez povodca.
Perzijka potrebuje redno in dosledno nego, saj se lahko njena čudovita dolga dlaka ob nerednem česanju grozljivo zavozla. Lastnik Perzijke mora biti tako pripravljen vsakodnevno posvetiti nekaj časa negi in česanju.
Perzijke lahko živijo 15 – 20 let, a so nagnjene k policistični bolezni ledvic, ki prizadane 40% vseh Perzijk, zato poskrbite za redne preglede pri veterinarju.

Zgodovina

Perzijke so v sedemnajstem stoletju, skupaj z začimbami in dragimi kamni, pretihotapili iz Perzije – današnjega Irana – evropski raziskovalci. So ene najstarejših pasem mačk, ki so stoletja živele na kraljevih dvorih po vsej Evropi. V devetnajstem stoletju so našle pot v ZDA, kjer so postale dostopne vsem slojem prebivalstva in osvojile srca ljubiteljev mačk. Ker imajo ameriški rejci drugačen standard za Perzijko od evropskih, se ameriška Perzijka nekoliko razlikuje od teh, ki jih srečujemo pri nas. Vsekakor pa po vsem svetu velja za eno najbolj priljubljenih in prepoznavnih pasem mačk.

Videz

Perzijko zagotovo najprej prepoznamo po njenem specifičnem obrazku. Ker imajo brahikefalen obraz, to pomeni, da je lobanja široka, okrogel obraz pa kratek, s potlačenim gobčkom. Oči so okrogle, ušesa pa majhna in zaobljena. Telo Perzijke je kompaktno, tace pa kratke, zato ta mačka ni dobra skakalka.

Najbolj očarljiva lastnost te mačke pa je zagotovo njena razkošna, dolga, dvojna dlaka, ki kar kliče po tem, da bi jo božali. Perzijka ima najdaljšo dlako med vsemi pasmami mačk in zato zahteva tudi najbolj dosledno nego – priporoča se vsakodnevno česanje. Kožuh je lahko v številnih različnih bravah in vzorcih, zato med Perzijko vsekakor vsakdo najde takšno, ki je po njegovem okusu.

Temperament

Če iščete aktivno mačko, potem Perzijka ni prava mačka za vas. To je mačka, ki je bila stoletja vajena poležavanja in razvajanja, zato ji takšen življenjski slog najbolj odgovarja tudi danes. Prava crkljivka, bo našla najbolj udobno naročje v hiši in si ga vzela za svojega. Dobro se bo ujela z otroki, drugimi mačkami in psi, med ljudmi pa si bo izbrala le eno osebo, ki ji bo najbolj pri srcu. Ta umirjena in ljubezniva mačka vsekakor ni zahtevna, vendar pa potrebuje človeško družbo, zato ji le posvetite dovolj pozornosti in je ne puščajte same doma dalj časa. Je idealna ljubljenka družin, ki se kljub umirjenemu karakterju rada tudi poigra z otroki. Če ste pripravljeni na zahtevno nego, vas bo Perzijka za vašo predanost dolgo število let nagrajevala z neprekosljivo ljubeznijo.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com