Odgovarjamo na vaša vprašanja v zvezi s prehrano mačk!

Kdaj in kako lahko zamenjam znamko mačje hrane, če mi ni všeč ta, ki mi jo je dal vzreditelj?

Če vaša mucka dobro prenaša hrano, na katero je navajena, je modro nadaljevati hranjenje z isto znamko vsaj prvih nekaj tednov, dokler se ne prilagodi na novo okolje. Razburjenje ob prihodu v nov dom in stres, ki spremlja zapustitev legla, lahko ob menjavi hrane, povzročita želodčne in prebavne težave. Sčasoma, ko se mucka navadi na novo okolje, lahko razmislite o postopni menjavi hrane. Večina komercialnih znamk mačje hrane predlaga, da se ta menjava zgodi v obdobju vsaj enega tedna, da se ima muckov prebavni sistem priložnost prilagoditi novim sestavinam in morebitnim spremembam v razmerju hranil (tj. načinu, kako so uravnotežene beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati v posamezni hrani). Zgodnejša menjava hrane pride v poštev le, v kolikor mucka ne prenaša dobro prvotne hrane. Kljub temu pa je dobro upoštevati, da prebavne težave, kot je mehko blato, niso vselej posledica prehrane – za tovrstne težave so lahko odgovorne infekcije in mnogi drugi dejavniki, zato se v takem primeru posvetujte z veterinarjem. (((ZANAROCNIKE)))

Kolikokrat dnevno naj hranim svojo mlado mucko?

Na začetku je vsekakor dobro upoštevati vzrediteljeva navodila. Zapomnite si, da imajo mlade muce majhne želodčke, vendar pa imajo tudi zelo hiter metabolizem, zato potrebujejo presenetljivo veliko količino kalorij. Pogosto hranjenje v manjših količinah je idealno za mlade mačke. Do približno 12. tedna starosti to pomeni štiri obroke dnevno, kasneje, dokler ne dosežejo končne velikosti, pa tri obroke dnevno. V odraslosti lahko mačko hranite dvakrat dnevno ali ji nastavite hrano, da ji je na voljo ves čas, če vam je tako ljubše.

Ali naj suho hrano za mladička namakam?

Za mlajše mucke je običajno dobro, če jih hranimo z briketi, ki smo jih pred serviranjem približno 20-30 minut namakali v topli vodi. Ta postopek omehča hrano in olajša delo prebavnih encimov, prav tako pa je takšna hrana zaradi intenzivnejšega vonja in mehkejše teksture za mucke, ki menjajo zobe, privlačnejša. Poskrbite, da hrane ne boste namakali predolgo, da ne bi zlasti pri višjih temperaturah prišlo do rasti bakterij ali fermentacije. V kolikor ima mucka hrano ves čas na razpolago, namakanje ne pride v poštev.

Kako naj odmerim hrano mladi mucki?

Odmerek hrane je najbolj odvisen od tipa hrane in njene kalorične vrednosti. Komercialne znamke imajo svoje napotke za hranjenje, ki so prilagojeni posameznemu produktu in jih najdete na embalaži. Pomembno je, da mucko redno tehtate in na podlagi rezultatov prilagodite količino prehrane. Tako kot pri pasjih mladičih se tudi rast mačjih mladičev s časom upočasni in posledično potrebujejo vedno manj kalorij, ki so potrebne za zdrav razvoj. V kolikor temeljni prehrani mucke dodajate še kakšna druga hranila, na ta račun zmanjšajte količino druge hrane, da ne bi prišlo do presežka kalorij. Dober način za ocenjevanje, ali je količina odmerjene hrane primerna, je ocenjevanje muckovega apetita, teže, telesne zgradbe, razvoja in fekalij. Zelo obsežno blato, pogosto iztrebljanje ali mehko blato (zlasti proti večeru) je lahko znak, da mucku nepravilno odmerjate hrano.

Nekateri pravijo, da suha hrana ni primerna za mačke in mlade muce. Je to res?

Primernost suhe oziroma mokre hrane je v največji meri odvisna od znamke hrane in posameznega produkta. Visoko kvalitetna, popolna in uravnotežena prehrana za mačke in mlade muce ne bi smela biti škodljiva, kljub temu pa je lahko koristno hranjenje z mokro hrano ali vsaj kombinacijo suhe in mokre hrane, da bi zagotovili zadosten vnos tekočine. To je pomembno zato, da se zmanjša tveganje za nastanek bolezni urinarnega trakta. Prednost mokre hrane je tudi v tem, da je v primerjavi s suho hrano manj kalorična, kar je pomembno, če želimo muckom in odraslim mačkam zagotoviti zdravo telesno težo, saj so lahko zaradi debelosti izpostavljeni številnim zdravstvenim težavam in tveganjem.

Ali lahko mucku postrežem z mlekom?

Po tem, ko mucke nehajo sesati, izgubijo sposobnost presnavljanja laktoze (sladkorja v mleku), zato pri mačkah pogosto opazimo laktozno intoleranco, katere posledica je lahko diareja. Mlečni izdelki so tudi eden izmed najpogostejših prehranskih alergenov pri mačkah, kar je še dodatni razlog, da se jim raje izognite. Če želite mucko spodbuditi, da bi več pila, raje investirajte v mačjo fontano ali kupite posebno »mačje mleko«, ki ji ga lahko ponudite v zmernih količinah. Tudi v tem primeru naj ima mucka vselej na voljo svežo vodo za pitje. Mačke in mlade muce bodo pogosto več pile, če imajo več skled z vodo v različnih delih bivališča.

Moj mucek ne mara svoje hrane. Kaj naj storim?

Obstaja več različnih vzrokov zakaj mucke zavračajo hrano, zato je pomembno, da najprej izločimo morebitne zdravstvene, vedenjske (npr. iskanje pozornosti) in morebitne druge (dobiva zadostno količino kalorij od drugih virov, kot so priboljški, se je njena rast upočasnila, ji ponujamo preveliko količino hrane) vzroke, zakaj mucka ni lačna. Vsekakor je priporočljiv obisk veterinarja, upoštevati pa velja tudi, da so mačke zelo občutljive na svežino hrane, zato je zelo pomembno, da suho hrano hranimo v nepredušno zaprti posodi v temnem in hladnem prostoru. Za bolj izbirčne mačke, ki imajo raje sveže odprto hrano, je bolj priporočljivo kupovati manjše embalaže hrane.

Ali naj prehrano svojega mucka obogatim z dodatnimi vitamini in minerali?

Komercialna hrana za mačke je običajno popolno uravnotežena za njihove potrebe, zato je nikakor ne smemo dopolnjevati z raznimi prehranskimi dodatki, v kolikor nam tega izrecno ne svetuje veterinar. Razmerje med kalcijem in fosforjem ter ravni vitaminov A in D so ključnega pomena za prehrano mačke, zato je izredno pomembno, da ne porušimo tega ravnovesja. Prevelike količine kateregakoli izmed teh vitaminov in mineralov lahko povzročijo težave v razvoju mucke.

Ali je res, da mački ne smem dajati prevelikih količin jetrc ali surovih rib?

Surove ribe so lahko v prevelikih količinah nevarne, saj vsebujejo tiaminaze – to so encimi, ki razgrajujejo tiamin (vitamin B1). V kolikor mačko hranimo z oljnatimi ribami, lahko pride do pomanjkanja vitamina E, ki se porablja, ko olje postaja žarko. Jetra so zelo bogata z vitaminom A, zato lahko prevelike količine povzročijo neprijetno stanje, imenovano hipervitaminoza A.

Kdaj naj preidem na hrano za odrasle mačke?

Prehod na hrano za odrasle mačke je močno odvisen od priporočil posameznega proizvajalca, vendar pa na splošno velja priporočilo, da se hrana za odrasle mačke uvede, ko mucek doseže optimalno višino (ko preneha rasti). Časovni potek razvoja je zelo spremenljiv in je lahko odvisen od individualne genetike, hitrosti rasti in metabolizma. Ker se okrog šestega meseca običajno izvede sterilizacija ali kastracija, ne priporočamo, da se v tem stresnem obdobju menja tudi hrana. Menjava hrane se torej lahko zgodi pri muckah, ki imajo prekomerno telesno težo ali so bile sterilizirane oziroma kastrirane, bolj zgodaj, muckam, ki se počasneje razvijajo, imajo prenizko telesno težo ali niso posebej ješče, pa lahko koristi podaljšano obdobje hranjenja s hrano za mačje mladiče.

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

 

Objavljeno v enajsti številki revije Mucek