Ocicat

OcicatPrimerna za:
Izkušene mačje lastnike
Aktivne družine
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Ocicat:
Izredno družabna
Aktivna
Zahtevna
Glasna
Inteligentna

Posebne zahteve:
To je izredno socialna in aktivna mačka, ki ni primerna za ljudi, ki so veliko zdoma in niso pripravljeni posvetiti veliko časa svoji mački. Najbolje se bo počutila z družino, ki jo bo vključila v svoje dnevne aktivnosti in več časa preživela z njo. Ker je aktivna plezalka se priporoča tudi nakup mačjih dreves, da preprečite plezanje po pohištvu.

Ker je Ocicat nagnjena k gingivitisu, se priporoča redno čiščenje zobovja, kar ob ustreznem navajanju mlade mačke pri prilagodljivi Ocicat ne bi smelo predstavljati težave.

 

Zgodovina

Ocicat s svojim divjim videzom vsekakor očara ljubitelje divjih mačk, vendar pa to ni potomka divje mačke. Gre za prvo domačo mačko, ki je bila vzrejena, da bi bila podobna divji mački – Ocelotu, ozrioma prtlikavemu leopardu. Prva Ocicat je bila posledica ponesrečenega križanja Abesinke in Siamske mačke. Vzrediteljica je namreč želela vzrediti Siamko z Abesinkino specifično barvo kožuha, a je presenečena je ugotovila, da je v leglu tudi pikast mladiček, ki na videz zelo spominja na divjo mačko. Navdušena nad odkritjem je mladiča poimenovala Ocicat, zaradi podobnosti Ocelotu in nadaljevala z vzrejo.

Leta 1966 je bila pasma Ocicat prvič registirana, pri postopku navedbe prednikov pa je prišlo do napake, saj so kot slednje navedli Abesinko in Ameriško kratkodlako mačko, ne Siamko. Posledica te napake je bila, da so rejci začeli pri vzreji križati Ocicat z Ameriško kratkodlako mačko, zaradi česar je danes po konstituciji vse manj podobna Siamki in vse bolj kompaktni telesni zgradbi Ameriške kratkodlake mačke ter se pojavlja v več barvah in odtenkih kožuha kot pri prvih leglih.

Danes je pasma predvsem zaradi svojega divjega videza in prijetnega temperamenta domače mačke zelo priljubljena.

Videz

Telo Ocicat mačke je srednje veliko, atletsko in vitko, a hkrati tudi mišičasto in močno. Tehta med 2,5 in 6 kilogrami. Njena najbolj razpoznavna lastnost je vsekakor njen kratek, mehak, vzorčast kožuh, ki spominja na vzorec Leoparda in je lahko v kar dvanajstih različnih barvah. Šele pogled od blizu pa razkriva, da prav vsaka dlaka vsebuje več odtenkov barve. Za nego je dlaka relativno nezahtevna, zato pa se priporoča redno čiščenje zob, saj je mačka nagnjena k vnetju dlesni in zobni gnilobi.

Temperament

Izgled vsekakor zavaja, ko govorimo o Ocicat. Prav nič divja po naravi, temveč ljubezniva in prijazna mačka očara vsakogar, ki jo spozna. Enako vzljubi ljudi in živali, zato je izredno primerna za gospodinjstva z več ljubljenčki, kjer se ves čas kaj dogaja. Zaradi družabnega karakterja odlično sprejme tujce in bo poskrbela, da bo vedno v središču pozornosti, ko dobite obiske. Zaradi izredne inteligence je zelo učljiva, zato bo uživala v igri, učenju trikov in celo v sprehodu na vrvici. Otroci to aktivno mačko naravnost obožujejo in ljubezen je vsekakor obojestranska. Če vas ne moti nenehna potreba po pozornosti, ki jo zna tudi jasno in glasno izraziti, potem je Ocicat popolna družinska ljubljenka za vas.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com