Norveška gozdna mačka

Norveška gozdna mačkaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Norveški gozdni mački:
Aktivna
Potrpežljiva
Ljubezniva
Inteligentna
Glasna
Odlična plezalka

Posebne zahteve:
Čeprav gre za dolgodlako mačko, za nego ni tako zahtevna kot nekatere druge dolgodlake lepotice. Kljub temu pa ji spomladi močno izpada dlaka, zato se priporoča pogostejše česanje kot preostanek leta.
Ker je aktivna plezalka, ki obožuje višino, bo izredno hvaležna, če ji omogočite plezanje – najbolje z nakupom mačjega plezala.

Zgodovina

Kot nakazuje že njeno ime, pasma izvira z Norveške. Kot priča norveška mitologija, je Norveška gozdna mačka na tisoče let prebivala v tamkajšnjih gozdovih. Da bi preživela izredno težke klimatske razmere na Norveškem, je razvila dolg, gost in vodoodporen kožuh, močno telesno zgradbo in odlične veščine za preživetje. Zaradi vseh teh lastnosti je na Norveškem izredno cenjena. Danes je to uradna mačka Norveške in je zelo priljubljena tudi izven svoje domovine.

Videz

Norveška gozdna mačka sodi med večje pasme mačk. Samice tehtajo med 3,5 in 5,5 kilogrami, samci pa med 4,5 in 7. kilogrami. Ker se je ta pasma razvila v hladnem podnebju, ima značilen debel, dvojen kožuh, ki jo ščiti pred praktično vsemi vremenskimi razmerami. Na otip je kožuh gost in mehak, še zlasti okoli vratu. Gosta, volnena podlanka spomladi izpade, zato poleti Norveška gozdna mačka izgleda precej drugače kot pozimi.
Rep norveške gozdne mačke je prav očarljiva lastnost – je dolg in močno odlakan. Glava je trikotne oblike, obraz pa izredno prikupen. Velike tace so okrogle in zelo odlakane tudi med prsti. Barve dlake so lahko številne, enako velja za vzorce. Oči so lahko zelene, zlate ali bakrene barve.

Temperament

Norveška gozdna mačka je prava očarljivka, po naravi radovedna in igriva, rada raziskuje vsak kotiček svoje okolice. Rojena plezalka bo zagotovo našla pot tudi na najvišje police, zato poskrbite, da bodo vse dragocenosti na varnem. Priporoča se tudi nakup mačjih dreves, če želite njeno pozornost odvrniti od plezanja po pohištvu. Čeprav je stoletja živela v divjini, je izredno socialna in prijazna mačka, ki uživa v pozornosti in nežnosti, ki jo prejme od človeka. Za trdo zunanjostjo se skriva ljubezniva narava. Z otroki je izredno potrpežljiva, zato je idealna ljubljenka za mlade družine. Še ena odlična lastnost te mačke pa je tudi njena prilagodljivost, saj se zlepa ne vznemiri in ne podleže stresu ter se zelo uspešno prilagodi na spremembe. Dobro sprejema tudi nove ljudi in druge živali. Če pa ne marate, da se mačka veliko oglaša, potem to verjetno ni pasma za vas, saj je Norveška gozdna mačka zelo vokalna in rada komunicira s svojimi človeškimi spremljevalci.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com