Neodvisni testi so potrdili naša predvidevanja o suhi hrani za mačke!

testi-macje-hrane-so-pokazaliAli ste vedeli, da je Zveza potrošnikov Slovenije (v nadaljevanju ZPS) v sodelovanju s tujimi potrošniškimi organizacijami izvedla test suhe hrane za odrasle mačke, s katerim je dokazala, da je v številnih mačjih briketih preveč sestavin, ki mačkam prav nič ne koristijo? Ocenili so tudi 20 vzorcev suhe hrane za mačke, ki je naprodaj pri nas, in na podlagi rezultatov neodvisne raziskave, razkrili hrane za mačke, ki dosegajo najvišje standarde kakovosti.

ZPS je v sodelovanju s švedsko in češko potrošniško organizacijo izvedla preverjanje kakovosti 34 vzorcev briketov iz različnih cenovnih razredov, dvajset od teh vzorcev pa je bilo vzorcev briketov, ki jih je mogoče kupiti tudi pri nas. Vzorci so bili izbrani iz slovenskih trgovin – kar garantira, da gre za popolnoma enako hrano kot jo kupite sami za svojo mačko – in poslani v švedski laboratorij na testiranje. Neodvisni test je bil izveden konec marca, pri čemer so se osredotočili na najpomembnejše sestavine suhe hrane za mačke. Končna testna ocena je bila sestavljena iz ocen za prehranske sestavine (skupno 90%, od tega surove beljakovine 30 %, surova maščoba 5 %, surove vlaknine 5 %, surov pepel 15 %, ogljikovi hidrati brez vlaknin 30 % in tavrin 15 %) ter ocene za neželene sestavine (10 %). Kot neželene sestavine se smatrajo mikotoksini, to so presnovni izločki, ki jih izločajo plesni in se najpogosteje nahajajo v žitih. Mačke nimajo dobro razvitega obrambnega sistema, ki bi jim omogočal, da te snovi uspešno izločijo iz telesa, zato so tovrstne snovi neželene v prehrani mačk. Test je pokazal, da se mikotoksini sicer nahajajo v nekaterih vzorcih, vendar le v sledeh.

Na splošno lahko za rezultate testa rečemo, da so potrdili naša predvidevanja o suhi hrani za mačke:

  • veliko mačjih hran vsebuje sestavine, ki mačkam prav nič ne koristijo
  • nekaterim mačjim hranam primanjkuje sestavin, ki so odločilne za zdravje mačke

Nadpovprečne rezultate dosegli hrani Arden Grange Adult Cat in Applaws Adult Cat

V omenjenem testu sta se nadpovprečno odrezali hrani Arden Grange Adult Cat Fresh Chicken & Potato, Grain free in Applaws Adult Cat Chicken, Grain free, kar pomeni, da ju Zveza potrošnikov Slovenije priporoča za nakup in nosita znak ZPStest. Znak ZPS test je edini znak kakovosti z rezultati neodvisnega primerjalnega testiranja v Sloveniji.

Tako Arden Grange Adult Cat s piščancem in krompirjem kot Applaws Adult Cat s piščancem ne vsebujeta žit, zato sta lažje prebavljivi in bolje zadovoljita naravne potrebe mačke. Piščanec velja za visoko prebavljiv vir beljakovin. Raziskava ZPS se je ukvarjala tudi z vsebnostjo tavrina, aminokisline, ki je ključnega pomena za vid, delovanje srca in sposobnosti reprodukcije pri mački, v testiranih vzorcih. Tavrin je sicer naravno prisoten v mesu, a se le-ta med toplotno obdelavo hrane lahko izgubi, zato ga je potrebno hrani dodajati. Raziskava je pokazala, da obe hrani vsebujeta zadostne količine tavrina.

arden-grange-adult-cat-chickenArden Grange Adult Cat s piščancem in krompirjem

Hrana, primerna za normalno aktivne odrasle mačke je pripravljena iz visokokakovostnih sestavin, primernih za človeško prehrano. Ne vsebuje nikakršnih umetnih barvil, ojačevalcev okusa ali kozervansov. Je idealno uravnotežena, edinstvena zmes hranil in popolnoma naravnih dodatkov, ki pomagajo ohranjati in spodbujati optimalno zdravje, vitalnost in dobro počutje mačke. Vsebuje probiotike za boljšo prebavo, tavrin za zdravo srce, vid in živčevje, edencialne maščobne kisline za zdravo kožo in dlako, izvleček brusnice za zdravje sečil, naravne vlaknine, ki pomagajo preprečevati nastajanje kep dlak ter naravne antioksidante in vitamine za podporo imunskemu sistemu in zdravje zob. Vsa hrana iz linije Arden Grange je naravno hipoalergena, saj v njej ni najpogostejših mačjih alergenov kot so pšenični gluten, govedina, soja in mlečni izdelki. To bistveno pripomore k zmanjšanju nevarnosti prehranskih netoleranc in alergij, ki so pogosto vzrok za težave s kožo ali prebavo. Hrano Arden Grange Adult Cat s piščancem in krompirjem priporoča Zveza potrošnikov Slovenije!

applaws-adult-cat-chickenApplaws Adult Cat

Applaws Adult Cat vsebuje posušeno in sveže piščančje meso (skupaj 80 % piščanca) ter suhi krompir, skupaj s pesnimi rezanci, lososovim oljem, izvlečkom juke, izvlečkom citrusa in rožmarnovega olja ter z izvlečkom brusnic. Naravni izvlečki v tej hrani so bogati s tokoferolom (vitamin-e), ki je izredno močan antioksidant, in so namenjeni promociji naravnega zdravja in vitalnosti odraslih mačk. Z manj kot 15 % ogljikovih hidratov in zelo visokim deležem beljakovin ter brez umetnih barvil, arom in konzervansov, je hrana Applaws ena izmed najbolj kakovostnih hran, ki jih lahko ponudite svoji mački. Hrano Applaws Adult Cat s piščancem priporoča Zveza potrošnikov Slovenije!

 

Vir: ZPStest, 9/2015, Letnik XXV

 

Avanturist
Promocijsko sporočilo