Minuet (napoleon)

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o minuet mački:

  • Družabna
  • Zvesta
  • Radovedna
  • Energična
  • Ljubeča

Posebne zahteve:

Minuet muce nimajo kakšnih zelo posebnih zahtev. Nekoliko bolj so nagnjene nekaterim boleznim, ki pretijo tudi njihovim perzijskim prednicam, sicer pa so zelo zdrave in dobro grajene muce. Močno skeletno ogrodje jim daje tudi odlično oporo, zato je strah, da bi bile zaradi svoje višine kakorkoli prikrajšane, popolnoma odveč. Ravno nasprotno – z največjim veseljem skačejo in tekajo naokoli, tako da poskrbite, da bodo za svoje priljubljene telovadne aktivnosti imele dovolj prostora!

Zgodovina

Minuet mačka je hibridna pasma, nastala pa je kot rezultat križanja perzijske mačke z munchkinom. Vzreditveni program je pred 10 leti začel Joseph B. Smith, lastnik rejništva Blueline in vzreditelj basetov. Zanimanje za te kratkonoge pse ga je postopno pripeljala tudi do kratkonogih munchkinov. »Krivec« je bila naslovnica časopisa Wall Street Journal iz leta 1995, na kateri je bil prikazan munchkin. Joseph je začutil navdih, preučil je njihovo genetiko in si zamislil novo pasmo, ki jo je poimenoval napoleon, po slovitem Napoleonu Bonapartu, ki je bil prav tako nizke rasti. Napoleon je bil leta 2001 priznan kot eksperimantalna pasma. Leta 2008 je Joseph svoj čas začel posvečati drugim projektom, razvoj teh mačk pa so prevzeli drugi rejci. Pasma je leta 2011 pridobila naziv preliminarne nove pasme. Januarja 2015 je TICA ime spremenila v minuet.

Videz

Ni potrebno dvakrat ugibati o najznačilnejši karakteristiki minuetov! To so drobcene tačke, ki so jih minuet mačke podedovale od munchkinov. Vseeno pa obstajata dve različici pasme – standardna kratkonoga različica in nestandardna različica, katere pripadnice imajo običajno dolge noge. Tudi pri dolgonogi različici pa je še vedno moč razločiti, da gre za minuet mačko, izdajo jo namreč značilne obrazne poteze.

Beseda, ki na splošno najbolje opiše videz minuet mačke, je okroglo. Njihova glava je okrogla, prav tako pa so velike in okrogle tudi njihove oči, ki so postavljene nekoliko bolj narazen. Zaobljen smrček ni zelo perzijsko potlačen, je nekoliko daljši, podobno kot pri zgodnejših primerkih perzijskih muc.

Minuet mačke obstajajo tako v kratkodlaki kot dolgodlaki različici, standardi pa dopuščajo kakršnokoli barvo in vzorec. Kljub temu da je njihov stas nekoliko bolj »prizemljen«, pa minuet mačke ne spadajo med najmanjše pasme in še vedno zlahka dosežejo težo nad 4 kilograme.

Temperament

Minuetki so morda malo nižje rasti, njihova ljubezen do ljudi pa je vse prej kot majhna! To so zelo nežne in predane muce, ki bodo vse storile za svoje skrbnike. Odlikujejo jih ljubečnost perzijskih muc ter energija in radovednost munchkinov. Obožujejo crkljanje in ne iščejo pozornosti na vsak način. Če so skrbniki zaposleni, jim bodo te muce rade volje pustile čas, da dokončajo svoje opravke. Ta čas bodo porabile za igro, za katero niti ne potrebujejo človeške družbe. Z veseljem se bodo zabavale tudi same, zaradi navihane radovednosti pa znajo iz še tako običajne dejavnosti narediti celo pustolovščino! Ne nasedite prikupnemu izrazu na obrazu in velikim očem – minuetki so pravi mačji nagajivci in z njimi vam ne bo nikoli dolgčas!

Viri:
tica.org
en.wikipedia.org
www.catbreedselector.com
gokitty.com