Manska ali manx mačka

manska-ali-manx-mackaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o manx mački:
Družabna
Zvesta
Umirjena
Inteligentna
Igriva

Posebne zahteve:
Brezrepost manx muc je gotovo prikupna, včasih pa je tudi razlog za zdravstvene težave. Zaradi drugačne oblikovanosti hrbtenice lahko včasih pride do težav z uriniranjem in iztrebljanjem.

Pasma je nagnjena k debelosti, kar pa lahko uspešno nadzorujemo z uravnoteženo dieto.

Manx mačke imajo zelo rade družbo ljudi, zato jim naklonite pozornost, ki jo potrebujejo, da bodo vesele in zadovoljne. Vez lahko utrjujete tudi med krtačenjem, ki ga manx muce potrebujejo približno dvakrat tedensko.

Zgodovina

Zgodovina manx mačk sega približno v leto 1750 na otok Manx, ki leži v Irskem morju. Razen tega, da gre za staro pasmo, pa o njih ne vemo prav dosti. Obstaja več ugibanj o tem, kako so muce sploh prišle na otok. Zgodbe pripovedujejo, da so na otok nasedle skupaj z ladjo Španske armade leta 1588, pa tudi, da so jih s seboj z Japonske pripeljali feničanski trgovci in da so na otok prišle skupaj z vikingi, ki so tu imeli svoje kolonije. In ne samo o prihodu na otok, obstajajo tudi pripovedke o tem, kako so muce izgubile svoje repe. Nekatere izmed njih so zelo nenavadne! Po eni naj bi bila pasma rezultat križanja mačke in zajca. Druga nam pripoveduje o tem, da so vikingi repe smatrali za amulete, zato je, da jih ne bi odtrgali, mladičkom mama muca repe kar odgriznila. Tretja pa pravi, da je bila muca nekoliko pozna pri izkrcavanju z ladje, zato ji je rep nesrečno odpadel, ko so ga priprli z zapiranjem vrat. Še najbolj verjetno pa gre za genetsko mutacijo. Otok Manx je postal znan po brezrepih mucah, pasma pa je po njem dobila tudi svoje ime.

Videz

Najbolj opazna in značilna lastnost manx mačk je seveda ta, da je njihov rep zelo kratek ali pa ga sploh ni. Dolžina repa je razvrščena v štiri kategorije, od navadnega repa do brez repa. Najbolj popularne so prav tiste muce, ki repa nimajo. Dlaka se lahko pojavlja v kratkodlaki ali dolgodlaki različici. Dolgodlake manx mačke so danes prepoznane kot samostojna pasma – cymric. Kožušček manx mačk je lahko zelo različno obarvan. Na sploh so te muce zelo okrogle – od okroglih oči, do okroglih ličk, glave in telesa. So pa tudi zelo mišičaste. Še posebej močan je njihov zadnji del, zato so izvrstne skakalke, kljub temu da jim pri tem rep ne pomaga prav dosti. Mladički se razvijajo relativno počasi in bodo svojo končno velikost dosegli pri približno petih letih. Zelo zanimiva je tudi njihova hoja, ki nekoliko spominja na zajčje skakljanje in je gotovo tudi razlog za pripovedko o križanju z zajčki.

Temperament

Vse družine bodo vesele prijetnega značaja manx muc. Te nežne brezrepke obožujejo človeško družbo in igro. Hitro se prilagajajo in se rade podružijo tudi z gosti in živalmi – družbo psov imajo celo rajši od družbe drugih muc. Psičkom so precej podobne celo v svojem karakterju – so zelo inteligentne, zato se bodo kaj hitro naučile odpiranja vrat in podobnih vragolij, rade se vozijo v avtih in igrajo z vodo, na svoje skrbnike pa se zelo navežejo in jih celo varujejo pred resničnimi ali namišljenimi nevarnostmi. Ko ne čuvajo hiše, pa se stisnejo tudi v naročje in se pustijo pocrkljati. Mame svoje mladičke zelo hitro naučijo lova, zato bo vaš dom varen pred glodavci in drugimi plazečimi živalicami. V družbi manx mačke prav gotovo ne bo nikoli dolgčas!

Viri:
cattime.com
www.petmd.com
www.vetstreet.com
cfa.org