Mačke potrebujejo meso!

Ste kdaj pomislili, da bi vaša mačka postala vegetarijanka?macke-potrebujejo-meso Ne bo šlo! Mačke za preživetje nujno potrebujejo meso in če ga ne dobijo, je za njih to lahko celo usodno. Medtem ko psi v hrani potrebujejo tudi ogljikove hidrate, je mačka stoodstotni mesojedec oziroma OBVEZNI KARNIVOR. To pomeni, da se v naravi prehranjuje le z mesom – idealna mačja prehrana so majhni glodavci, ki so sestavljeni iz beljakovin, maščob in le treh odstotkov ogljikovih hidratov. Ljudje in psi pa smo za razliko od mačk OMNIVORI oziroma vsejedi.

Domača mačka je torej tipični predstavnik zveri, ki so mesojede živali. Mesojede živali imajo kratko črevesje, ki ne more izkoristiti rastlinske hrane ali sadja. To pa seveda ne pomeni, da mačke občasno ne potrebujejo rastlinske hrane. Mačka potrebuje tudi travo, da lažje prebavi dlako, ki se ji nabere v želodcu. Ker pa nimajo encima za razgradnjo rastlinskih snovi, največkrat to neprebavljeno travo izbruhajo.

Bolj natančno pa je za mačko meso pomembno zato, ker vsebuje tavrin. To je aminokislina, ki jo najdemo v živalskem mesu in je najbolj skoncentrirana v srcu in jetrih, v nižjih vrednostih pa je prisoten tudi v mlečnih izdelkih, jajcih in nekaterih rastlinah. Mačke (za razliko od psov) tavrina ne morejo proizvajati same. Tavrin je bistven za srce, jetra, vid, sluh, splošen razvoj mačke in vzdrževanje celotnega mačjega organizma. Meso zagotavlja zadosten vnos tavrina, medtem ko ostala hrana tega ne zadosti v polnosti. Pomanjkanje tavrina pri mačkah najpogosteje vodi v izgubo vida in odpoved srca, tako, da mačka za preživetje nujno potrebuje meso. Če mački primanjkuje tavrina, se klinični znaki pomanjkanja, razvijejo počasi, kar lahko traja od 5 mesecev do 2 leti. V tem času postane vidno, da mački njena prehrana ne odgovarja. Pogost znak pomanjkanja tavrina so tudi prebavne težave in če to kmalu opazite, je mačko še mogoče pozdraviti oziroma vsaj omiliti posledice. Zadostna količina mesa je še toliko bolj pomembna pri brejih mačkah, saj vpliva na rast in razvoj mladičev. Pomanjkanje mesa pri brejih mačkah se kaže v malo številčnem leglu, majhni teži ob rojstvu in prirojenih anomalijah. Vedno poskrbite, da breja mačka dobiva kvalitetno hrano, polno živalskih beljakovin, prav tako pa seveda tudi ostale mačke. Večini mačk zadostuje med 75 in 100 mg zaužitega tavrina dnevno. Ker ga telo mačke ne skladišči, pa je potreben stalen in reden vnos. Če mački hrano pripravljate sami doma, se mora tavrin dodajati, saj se ga pri kuhanju veliko izgubi.

Mačka ne more presnavljati ogljikovih hidratov, saj nimajo encimov amilaz, ki razgrajujejo sladkorje. Hrana, ki vsebuje preveč ogljikovih hidratov in premalo mesa, je mačkam prav tako nevarna, saj povzroča zmanjšanje sposobnosti presnavljanja beljakovin, zvišuje količino glukoze v krvi in posledično vodi tudi do nastanka diabetesa.

Poskrbite torej, da bo vaša mačka uživala kvalitetno hrano, da bo zadovoljna in da vam bo ljubezen vračala še dolgo.

Lučka Šenk

Viri:
www.aler.si
www.aler.si
www.zverce.si