Mačja prehrana

Kakovostna mačja prehrana mora zadostiti posebnim prehranskim potrebam mačk, kot glavne sestavine pa mora vsebovati meso in ribe. Takšna hrana zagotavlja dovolj proteinov za gradbene in prebavne procese v mačjem telesu. Mačke potrebujejo dva- do trikrat več proteinov kot druge živali v primerljivih okoliščinah.

Aminokisline

So gradbene enote proteinov. Mačke ne morejo sintetizirati tavrina in arginina, zato so odvisne od prehrane, ki vsebuje ti dve esencialni aminokislini. Tavrin je potreben za tvorbo žolča, razmnoževanje, zdrav vid in zdravo delovanje srca. Arginin je zelo pomemben za odvajanje amonijaka iz telesa. Dobra mačja hrana vsebuje kakovostno meso z lahko prebavljivimi proteini, ki zagotavlja maksimalno presnovo.

Esencialne maščobne kisline

Za razliko od psov mačke ne morejo proizvajati esencialne arahidonske kisline, ki je potrebna za imunski sistem, regulacijo rasti kože, strjevanje krvi in pravilno ter učinkovito delovanje gastrointestinalnega in razmnoževalnega sistema. Arahidonsko kislino najdemo v živalskih maščobah. Kakovostna mačja prehrana mora zato vsebovati čisto piščančje olje kot glavni vir maščobe in ribje olje, ki je bogat naravni vir zdravju koristnih omega 3 maščobnih kislin.

Vitamin A

Mačke ne morejo pretvarjati betakarotena v vitamin A, zato morajo vitamin A dobiti s hrano živalskega izvora. Pomanjkanje vitamina A je sicer redko, vendar povzroči zaostajanje rasti, slabo kožo in dlako. Vir vitamina A so jetra, rumenjak in ribje olje. Pomembno je vedeti, da je preveč vitamina A ravno tako škodljivo kot premalo. Mačke, katerih prehrana vsebuje preveč svežih jeter, lahko zbolijo za hipervitaminozo, ker se v telesu nabere preveč vitamina A. Zdrava mačja prehrana mora torej vsebovati vsa potrebna hranila v pravih količinah za optimalno zdravje in vitalnost.

Okus

Tudi okus hrane je pomemben. Hrana, ki vsebuje visok delež piščanca in lososa, se mačkam zdi še posebej okusna. Suha mačja hrana mora biti poleg tega takšne oblike, da jo mačke lahko pogoltnejo. Hrano lahko namočite v topli vodi za 15 minut, če ima vaša mačka raje vlažno teksturo. Pomembno je, da hrana ne vsebuje soli in sladkorjev kot ojačevalcev okusa.

Zdravju koristne rastlinske sestavine

Kakovostna mačja hrana vsebuje tudi številne varne in naravne rastlinske sestavine, ki so zdravju koristne. Vsebuje lahko, na primer, brusnični ekstrakt (za zdrav sečevod), celulozna vlakna (za čiste zobe), prebiotike (za boljšo prebavo), iz kvasa pridobljen protein nukleotid (za učinkovito prebavo in imunski sistem) ter glukozamin, kondroitin in MSM za zdrave sklepe.

Hipoalergena in naravno konzervirana hrana

Kakovostna mačja hrana je hipoalergena in ne vsebuje pšeničnega glutena, govedine, soje in mlečnih izdelkov. Konzervirana je naravno in ne vsebuje dodanega sladkorja in soli, umetnih barvil in arom ter genetsko modificiranih sestavin. Kakovostna mačja hrana ni testirana na živalih. (((ZANAROCNIKE)))

Odgovori na pogosta vprašanja o mačji prehrani

Od katerega leta dalje lahko svojo mačko hranim s hrano za odrasle mačke?

Priporočamo, da vaša mačka s hrane za mlade na hrano za odrasle mačke preide, ko popolnoma odraste. Kdaj mačka odraste, je odvisno od genetike, hitrosti rasti in metabolizma. Mačke po navadi kastriramo okrog 6. meseca starosti in v tem stresnem obdobju ne priporočamo spremembe prehrane. Ko je proces zdravljenja in hormonskih sprememb končan, pa lahko postopoma uvedete hrano za odrasle živali. Za mlade mačke, ki prehitro rastejo ali se redijo, je morda bolje, da prehrano spremenite že prej.

Lahko kupljeni mačji hrani dodam sveže meso ali ribe?

Ne priporočamo, da dajete sveže meso in ribe mladim mačkam, saj lahko porušite mineralno ravnovesje in povzročite motnje v razvoju okostja. Poleg tega lahko mačko na tak način razvadite, da postane izbirčna. Odraslo mačko lahko vsake toliko časa nagradite s svežim mesom, vendar ji ne ponujajte preveč jeter, saj lahko pride do hipervitaminoze. Tudi preveč svežih rib lahko povzroči težave, saj vsebujejo encime, ki razkrajajo tiamin (vitamin B1). Če mački dajete preveč mastnih rib, ji lahko začne primanjkovati vitamina E. Vitamin E se porablja, ko olja postajajo žarka.

Kakšna prehrana je primerna za mačke z obolenjem spodnjega dela sečil (FLUTD)?

V primeru obolenja spodnjega dela sečil se o primerni prehrani posvetujte z veterinarjem. Hrana, ki vsebuje brusnični ekstrakt, lahko pomaga ohranjati zdrav sečevod, saj vsebuje sestavino, ki škodljivim bakterijam preprečuje, da bi se prilepile na sluzaste stene. Brusnica poleg tega vsebuje arbutin, ki učinkovito deluje proti nekaterim bakterijam, vključno s kandido. Z omejevanjem teh škodljivih bakterij je manj možnosti za vnetje mehurja in kamne v mehurju.

Številni lastniki svojih mačk nočejo hraniti samo s suho hrano, ker naj bi ta povzročala alkalni urin in kamne v mehurju. To drži za ceneno hrano z visokim deležem žit, ne pa za kakovostno suho hrano z visokim deležem mesa in rib. Vaša mačka naj popije dovolj vode, ohrani zdravo telesno težo ter vodi aktivno življenje, tveganj za razne bolezni pa bo manj.

Kakšna prehrana je primerna za mačke z občutljivo kožo in prebavo?

Za mačke, ki trpijo za občutljivo kožo in/ali prebavo, je primerna hipoalergena prehrana. Pšenični gluten, mlečni izdelki, govedina in soja so znani povzročitelji alergičnih reakcij. Mačko torej hranite z izdelki, ki teh sestavin ne vsebujejo. Hrana naj poleg tega ne vsebuje umetnih barvil, arom in konzervansov, ki lahko prav tako sprožijo alergično reakcijo pri občutljivi živali. Prebiotiki prispevajo k dobri črevesni flori in pomagajo omejevati rast patogenih bakterij. Pomagajo tudi krepiti odpornost gastrointestinalnega trakta in izboljšujejo absorpcijo hranil. Koristni so tudi nukleotidi, naravni proteini iz kvasa, ki niso dobri le za prebavo, temveč pripomorejo tudi k hitrejšemu odgovoru celic na zunanji izziv.

 

Objavljeno v tretji številki revije Mucek