Kurilska bobtail mačka

Kurilska bobtail mačkaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki
Ljudi, ki niso veliko zdoma

Na kratko o Kurilski bobtail mački:
Aktivna
Inteligentna
Zaupljiva
Družabna
Nežna

Posebne zahteve:
Kurilska Bobtail mačka je zelo socialna mačka, ki splete zelo močne vezi tako z ljudmi kot z drugimi živalmi, zato se priporoča, da živi bodisi s posamezniki, ki veliko časa preživijo doma, bodisi v gospodinjstvih, kjer so tudi drugi ljubljenčki, pa naj bojo to psi ali mačke.

Zgodovina

Kurilska bobtail mačka je naravna pasma, ki izvira s Kurilskih otokov med Sibirijo, rusko Kamchatko in japonskim Hokkaidom. Zgodovinski dokumenti pričajo, da so mačke podobnega izgleda (s kratkimi repki) na otoku živele že pred vsaj dvestotimi leti. Na otoku so visoko cenjene kot odlične lovke, zlasti na miši. V centralno Rusijo so jih sredi 20. stoletja prinesli vojaki, kjer so v zadnjih dvajsetih letih postale ena najbolj priljubljenih pasem, danes pa so tudi drugod po Evropi, zahvaljujoč nezahtevnemu temperamentu, precej priljubljene.
Zanimivost pri tej mački je, da ima, v primerjavi z drugimi mačkami, ki imajo lahko celo štiri do pet legel letno, Kurilska bobtail mačka le eno leglo mladičev na leto. Prav tako je zanimivo, da za podmladek pri tej pasmi skrbita oba starša enakovredno, ne le samica.

Videz

To je čudovita mačka divjega videza. Njena najbolj izstopajoča poteza je, kot nakazuje že ime, njen rep, ki spominja na cofek. Ta naravna genetska mutacija, ki Kurilko loči od drugih pasem, pomeni, da lahko njen rep sestoji iz dveh pa vse do desetih vretenc, zaradi česar je lahko različnih oblik in dolžin in niti dve Kurilki nimata enakega.
Telo Kurilske bobtail mačke je srednje veliko in kompaktno. Kurilka lahko tehra vse od 3,5 pa do 7 kilogramov. Veliko glavo z izstopajočimi ličnicami krasijo tudi oči v obliki mandljev in srednje velika ušesa trikotne oblike.
Kožuh je lahko bodisi kratek, bodisi srednje dolg, na otip mehak in svilnat ter relativno nezahteven za nego. Priznavajo se enobarvne in tigraste različice v številnih odtenkih in tudi v kombinaciji z belo.

Temperament

Kurilska bobtail mačka je samostojna in zelo brihtna mačka, radovedne, družabne in igrive narave. Zaradi kombinacije vseh teh lastnosti je zelo učljiva in jo je lahko naučiti kakšnega trika, predvsem pa ji ni potrebno dvakrat reči kaj je dovoljeno in kaj ne. Zaradi nežne narave je zelo crkljiva in bo z veseljem vdano sedela v naročju lastnika in uživala v pozornosti. Ta otoška mačka potrebuje kar nekaj mentalne stimulacije in je primerna predvsem za ljudi, ki veliko časa preživijo doma in so ji pripravljeni vsak dan nameniti nekaj pozornosti. Dobro se razumejo tudi z otroki, psi in drugimi mačkami in celo uživajo, če niso edine ljubljenke v gospodinjstvu. V primerjavi z nekaterimi naročnimi mačkami, so Kurilske bobtail mačke navdušene plezalke in bodo najvišjo razgledno točko v stanovanju hitro vzele za svojo, zato se močno priporoča tudi nakup mačjih plezalnikov.

Viri:
tica.org
animalplanet.com
catchannel.com