Kratkodlaka orientalka

kratkodlaka-orientalkaPrimerna za:
Izkušene mačje lastnike
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o kratkodlaki orientalki:
Aktivna
Družabna
Igriva
Ljubezniva
Glasna
Inteligentna

Posebne zahteve:
Orientalka potrebuje veliko človeške pozornosti in bo jasno in glasno izrazila svoje nezadovoljstvo, če se bo počutila zapostavljeno. Priporoča se, da živi skupaj s še kakšnim ljubljenčkom, vendar ne shaja dobro z bolj mirnimi mačkami, zato se priporoča, da Orientalki za družbo priskrbimo enako aktivne, energične mačje prijatelje.

Zgodovina

Orientalka je nastala v Angliji, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, s križanjem Siamke z Rusko modro mačko in Kratkodlako domačo mačko. Ameriški rejci so nato ustvarili svojo različico s križanjem Siamke, Abesinke in Kratkodlake domače mačke. Namen vzreje Orientalke je bil predvsem raziskovanje različnih možnosti barv in vzorcev, z ohranjanjem oblike in konstitucije, značilne za Siamko. Kasneje se je pojavila še redkejša dolgodlaka različica Orientalke, ko so Siamko križali z Balijko. Nekatere organizacije danes priznavajo Orientalko v kratkodlaki in dolgodlaki različici, medtem ko TICA priznava Dolgodlako Orientalko in Kratkodlako Orientalko kot dve posamezni pasmi.

Videz

Orientalki pravijo tudi mavrična mačka, saj se pojavlja v preko 300 različnih barvnih odtenkih in vzorcih kožuha. Njeno telo je podobno telesu Siamske mačke, dolgo in cevasto, a tudi močno in atletsko. Ozek obraz je srčaste oblike, na vrhu katerega so velika, špičasta ušesa. Nega kožuha je zelo nezahtevna, saj za večino poskrbi Orientalka sama, priporoča pa se občasno krtačenje, da dlaka ostane sijoča in zdrava.

Temperament

Karakter orientalke je tako raznolik kot barve njenega kožuha. Na splošno pa velja za izredno socialno mačko, ki ji pripisujejo pasji karakter. Ker ima izredno rada ljudi, je rada vključena v dnevne aktivnosti in ne mara biti dalj časa sama. Je zelo vokalna mačka, ki z mijavkanjem in oglašanjem prosi za pozornost ali izrazi svoje nezadovoljstvo. Temperamentna Orientalka se negativno odziva na zapostavljanje. Njeno izredno potrebo po interakciji in človeški pozornosti pa lahko s pridom izkoristimo za učenje trikov, saj je izredno inteligentna in dojemljiva. Odlično se bo izkazala kot družinska ljubljenka in z njo otrokom vsekakor ne bo nikoli dolgčas. Ker obožuje družbo drugih ljubljenčkov, je celo priporočljivo, da živi v gospodinjstvu z drugimi mačkami ali psi.

Če ste pripravljeni na mačko, ki jo boste vključili v svoje vsakodnevne aktivnosti, potem bo Kratkodlaka Orientalka v vaše življenje vsekakor vnesla veliko barve.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com