Kratkodlaka britanka

Primerna za:
Prvo mačko
Posameznike brez otrok
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Kratkodlaki britanki:
Sramežljiva
Tiha
Nezahtevna
Ljubezniva
Ima rada druge živali
Zadržana do otrok

Posebne zahteve:
Zaradi svoje zaupljive in sramežljive narave to ni primerna mačka za zunanje bivanje. Z drugimi ljubljenčki se dobro ujame, ne počuti pa se dobro v družbi energičnih in glasnih otrok.  

Zgodovina

Kratkodlaka britanka izhaja, kot nakazuje že ime, iz Velike Britanije. Njena prednica naj bi bila Evropska kratkodlaka mačka, čeprav se njuni telesni zgradbi danes precej razlikujeta. Evropsko kratkodlako mačko so v Britanijo prinesli že v času Rimskega cesarstva in se je stoletja potikala po britanskih ulicah in podeželju. Šele ob koncu devetnajstega stoletja se je Harrison Weir, ki ga danes smatramo za ‘očeta’ pasme Kratkodlaka britanka odločil, da na podlagi najlepših in najbolj zdravih primerkov te ulične mačke ustvari pasmo. Kratkodlaka britanka je leta 1871 v Kristalni palači v Londonu sodelovala in zmagala na prvi uradni mačji razstavi in je kmalu zatem postala izredno priljubljena med ljubitelji mačk.

Videz

Videz Kratkodlake britanke je že na daleč zelo prepoznaven: ima zaobljen obraz, okrogle oči, zaobljena ušesa, okrogel trup in celo okrogle šape. Je srednje velike do velike postave, s krepkim vratom in širokimi prsmi, tehta pa med tri in šest kilogramov.
Njeno telo pokriva kratek, mehak in gost kožuh, ki jo odlično varuje pred nizkimi temperaturami. Čeprav je najbolj priljubljena in prepoznavna modra barva Britankinega kožuha, pa je danes v večini organizacij sprejemljivih skoraj 40 različnih barv in vzorcev.

Temperament

Če iščete živahno mačko, ki vas bo zabavala s svojimi vragolijami, potem Kratkodlaka britanka ni za vas. To je tiha, umirjena in zadržana pasma, ki je zelo nezahtevna do svojega lastnika. Čeprav je na začetku lahko precej sramežljiva, pa sčasoma postane izredno vdana ljubljenka vsem družinskim članom, za razliko od nekaterih mačk, ki si izberejo zgolj enega lastnika. Zelo rada izkazuje svojo naklonjenost, a je zelo nežna in nevsiljiva. Le redko jo boste slišali mijavkati.
Ker je zelo neodvisna, ne potrebuje veliko pozornosti in se zna dobro zamotiti tudi sama, zato dobro prenaša tudi odsotnost lastnikov od doma. Če jo boste dobro opazovali, boste opazili, da se rada drži uravnotežene rutine in je precej predvidljiva, uspešno pa se prilagodi tudi spremembam. Družbe drugih živali se ne bo branila, bo pa zadržana v družbi otrok in se bo pred kričanjem in tekanjem raje umaknila. Primerna je tudi za neizkušene lastnike, vendar pa se ne priporoča za družine z majhnimi otroki.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com
cat-breed-info.com