Kako pametno kupovati mačje brikete

Kot ve vsak, ki ima doma muco, nismo ljudje njihovi lastniki, ampak le vdani podložniki, ki mački zagotovimo streho nad glavo, mehko posteljo in gurmanski obrok po njenem okusu. Mačke znajo biti glede oblike, okusa in vonja briketov izjemno izbirčne in nam otežujejo že tako težko nalogo kupovanja mačje hrane, ki bi bila za njih dovolj okusna, zdrava in kvalitetna. Torej, na kaj je treba gledati, ko kupujemo mačje brikete, da bo naša muca zadovoljna?

Psi jedo poleg mesa tudi sadje in zelenjavo, v tisočletjih koevolucije s človeško vrsto pa so razvili tudi encime za prebavo ogljikovih hidratov. Psi lahko brez večjih težav preživijo tudi na vegetarijanski prehrani, vendar pa to seveda za optimalno zdravje ni priporočljivo in se taka dieta izvaja le pri hujših primerih alergij in netoleranc na hrano. Prebava naših mačk se od pasje precej razlikuje, saj so naše puhaste prijateljice izključno mesojede živali. Karnivori imajo krajši prebavni sistem, zaradi česar ne morejo uspešno prebaviti rastlinske celuloze. Za preživetje tudi nujno potrebujejo aminokislino tavrin, ki jo najdemo v mišicah živali in jo lahko mačke dobijo izključno preko prehrane. Tako je hranjenje mačke z vegetarijansko hrano izjemno nevarno za njeno zdravje in celo za njeno življenje. Prav tako je zelo nespametno dajati mački samo pasje brikete, ki so mogoče ugodnejši in v večjih embalažah, vendar ne vsebujejo zadostnega dodatka tavrina.

Pri izbiri mačjih briketov v trgovini za male živali moramo biti vešči branja etiket na sami embalaži hrane. (((ZANAROCNIKE)))V kvalitetnih briketih bo med sestavinami na prvem mestu vedno izpisan mesni vir, šele nato zelenjava in ostala nemesna živila. Zaželeno je, da je vir mesa čim bolj natančno določen, saj se pod oznako ‘meso in stranski mesni proizvodi’ lahko skriva marsikaj, kar sami niti v sanjah ne bi dali na krožnik. To lahko vključuje stranske produkte mesne predelave, kot so kopita, perje in dlaka, ali pa še slabše dele, kot so obolela tkiva, meso bolnih živali in drugo. Zaželen je znan vir mesa, kot je na primer ‘piščančje meso’, ‘postrv’ ali ‘pečena divjačina’. Ker se mačke v divjini prehranjujejo skoraj izključno z mesom, je najboljše, da poiščemo tisto znamko mačje hrane, ki ima najvišji odstotek mesa, saj se bomo tako še najbolj približali naravni prehrani mačje vrste. Na embalaži se lahko razveselimo oznak, kot so ‘hrana brez žitaric’, saj so le-te v mačji hrani popolnoma nepotrebne in za mačke ne predstavljajo prav nobene hranilne vrednosti. V pasji in mačji hrani se žitarice uporabljajo predvsem zato, ker so izjemno poceni in hkrati lahko dostopen način za povečevanje volumna hrane, tako imenovani ‘filer’. Prevelike količine ogljikovih hidratov v hrani in premalo gibanja pa pogosto vodijo tudi v debelost in z njo povezane bolezni.

Naše muce znajo biti izjemno izbirčne, kar se tiče hrane, zato je najbolje na začetku menjave briketov kupiti manjše pakiranje ali prositi prodajalca za vzorček – tako se lahko prepričamo, da bo naša muca z veseljem jedla nove brikete. Visokokakovostna hrana z velikim odstotkom mesa je p onavadi zelo ješča, saj mucam dobro diši in je slastnega okusa. Kljub temu pa se lahko soočimo s težavo pri prehodu z nizkokakovostnih briketov, ki jih najdemo v nespecializiranih trgovinah po nizkih cenah, saj lahko te briketi vsebujejo večje količine dodatnih arom in ojačevalcev okusa ter soli, ki okus briketov le navidezno izboljšajo, medtem ko za mačko niso najbolj zdravi. Ko se muca navadi na take dodatke, bo mogoče sprva nekaj časa zavračala bolj kvalitetne brikete, ki nimajo kemičnih dodatkov za boljši okus.

Seveda je dandanes kvaliteta vedno povezana tudi s ceno, zato je briketirana hrana za mačke višjih kakovostnih razredov po navadi tudi najdražja. Ko najdemo znamko hrane, ki je po kvaliteti dovolj dobra in jo naša mačka z veseljem je, moramo preračunati kakšni nakupi se nam najbolj splačajo. Največja pakiranja briketov so vedno tudi najbolj ugodna, saj je enkraten strošek nakupa sicer velik, je pa cena na kilogram hrane precej manjša kot pri majhnih pakiranjih, mačka pa tudi ne poje zelo veliko, zato nam bo velika vreča mačjih briketov doma zdržala kar nekaj mesecev. Tukaj se seveda soočimo z možnostjo, da se bo naša mačka naveličala okusa ali pa bo zaradi kakšnega drugega razloga nehala jesti te brikete, vendar pa se lahko temu vsaj malenkost izognemo s tem, da brikete pretresemo v zrakotesno posodo, kjer se hrana ne bo razdišala.

Kljub očitni povezavi med kakovostjo in ceno pa je vseeno potrebno pri vsaki znamki posebej preveriti sestavine, saj so nekatere že dolgo uveljavljene znamke precenjene in plačujemo le znano ime in lepo embalažo, medtem ko bi za isti denar lahko kupili hrano znatno boljše sestave. V digitalni dobi interneta, pametnih telefonov in spletnih klepetalnic lahko z enim samim vnosom v spletni iskalnik pridemo do neštetih informacij in bolj ali manj iskrenih ocen želene znamke. Na podlagi teh podatkov se lahko, oboroženi z znanjem, samostojno odločimo kaj bo za našo mačko in seveda, našo denarnico, dolgoročno najboljša izbira. Kupovanje briketov za naše mucke je pogosto kar zahtevna naloga, saj smo v poplavi različnih znamk mačje hrane, barvitih embalaž in neprestanega reklamiranja po televiziji in plakatih lahko precej zmedeni pri izbiranju najboljše hrane.

Andreja Fegeš

Vira:
– pets.webmd.com
– catster.com

Objavljeno v štirinajsti številki revije Mucek