Kaj potrebujejo mačji mladiči?

kaj-potrebujejo-macji-mladickiJuhu, prišla je sezona mačjih mladičkov! Čestitke vsem novopečenim mačjim staršem, ki so ali še bodo male mačje kepice v teh pomladnih mesecih prinesli v svoj dom. A resnično delo se tu šele začne. Mlade mucke so čudovite kepice energije in zabave, pripravljene na vse in popolnoma očarane nad svetom. Vaša naloga je, da jih vodite skozi prve faze življenja, ko so najbolj dovzetne za nove vtise, in da jih naučite kako se vesti kot nov član vaše družine. Prihod mucke v nov dom je razburljiv dogodek, ki obljublja dolgo in srečno skupno življenje.

Zagotovo ste poskrbeli, da ste že pred prihodom mucke nabavili vso najnujnejšo opremo: transportno košaro ali boks, košaro ali posteljico za spanje, posteljnino (mehko, vpojno in iz flisa), mačje stranišče in posip, skledice za hrano in vodo, igračke, praskalnik in pripomočke za nego (krtače, glavnike). Kaj pa mačja hrana? Obdržati tisto, ki je prišla z muckom, ali zamenjati?

Smo to, kar jemo …

Izbira prave mačje hrane je ključnega pomena za zdravo rast in razvoj mucke. Nobeno drugo obdobje v mačjem življenju ni tako pomembno kot obdobje odraščanja, ki bo temelj za vse življenje. V tem obdobju je še posebej pomembno, da za mucko izberemo takšno hrano, ki vsebuje vsa nujna in priporočena hranila in da upoštevamo tudi priporočila za hranjenje, da bo mucka nekega dne zrasla v zdravo in zadovoljno mačko.

Ob posvojitvi ali nakupu mucke večina novopečenih skrbnikov dobi hrano ali vsaj priporočilo za hranjenje s hrano, katere je mucka vajena, torej tisto s katero je bila hranjena v svojem prejšnjem domu. Tako tudi mi priporočamo, da se mucka v času privajanja na dom hrani s staro hrano in po ustaljeni rutini. Zamenjava, v kolikor se za njo odločite, naj bo postopna. Zapustitev legla, prihod v nov dom in privajanje na novo okolje so lahko za mucko izredno stresni in celo zamenjava prehrane za bolj kakovostno lahko posledično povzroči prebavne težave. Postopna zamenjava omogoči prebavnemu sistemu, da se navadi na novo razmerje hranil, nove sestavine in drugačne količine hrane.

kaj-potrebujejo-macji-mladiciPozanimajte se o hrani, ki vam jo je priporočil vzreditelj ali prejšnji skrbnik mucke oziroma ste jo dobili v zavetišču. Osredotočite se predvsem na sestavine hrane za mladičke, kajti v obdobju rasti imajo mucke najvišje potrebe po hranilih. Mlade mucke imajo hitrejši metabolizem in večjo potrebo po kalorijah kot odrasle muce z enako težo, zato mora biti njihova prehrana prilagojena temu obdobju rasti in razvoja ter mora imeti višji energijski izkoristek.

Mačke imajo visoko potrebo po beljakovinah, ki izvirajo iz mesnih in ribjih virov. Samo prehrana z visoko vrednostjo živalskih beljakovin, kot je Arden Grange Kitten, bo zagotovila vsa potrebna hranila za zdravo rast in razvoj vitalnih organov in struktur. Ključna hranila, ki jih mora vsebovati dieta mlade mačke vključujejo esencialni aminokislini tavrin in arginin, ki ju mačje telo ne more proizvesti samo, zato ju morajo mucke nujno zaužiti s prehrano, pa tudi arahidonsko kislino, preformirani vitamin A, pravo razmerje med kalcijem in fosforjem, ter vitamin D. Ni pa pomembna le prisotnost teh hranil, temveč tudi njihovo razmerje. Vsaka mačja hrana ne vsebuje vseh hranil v pravem razmerju, vendar tega pri razvoju mlade mucke ne opazimo. Posledice lahko nastopijo kasneje v življenju mačke in bistveno vplivajo na kakovost in dolžino njenega življenja.

arden-grange-kittenKer si zagotovo želite, da bi vaša mucka zrasla v zdravo mačko in vam še dolgo delala družbo, ji zagotovite hrano, ki vsebuje vsa esencialna hranila. Arden Grange Kitten je popolno uravnotežena hrana za mlade mačke, ki vsebuje vsa našteta hranila v idealnem razmerju. Hrana za mlade mačke Arden Grange Kitten pa se od ostalih hran na tržišču razlikuje tudi po tem, da vsebuje ključna hranila za razvoj zdravih kosti in sklepov. Glukozamin, hondroitin in MSM so po navadi dodani hrani za starejše mačke, ki imajo težave s sklepi, Arden Grange pa z zgodnjim dodajanjem prehrani poskrbi, da do teh težav sploh ne pride.

Poskrbite, da bo imela mucka ves čas na voljo svežo vodo, nikar pa je ne hranite z mlekom, saj mačke po odstavitvi od matere izgubijo zmožnost presnavljanja laktoze (mlečnega sladkorja), zato mleko po navadi povzroči prebavne težave kot je driska, včasih celo bruhanje. Mlečne beljakovine so tudi eden izmed najpogostejših prehranskih alergenov, ki v obliki hudih reakcij prizadenejo pse in mačke.

Izbira prave prehrane se bo najprej pokazala v prebavi. Majhni, čvrsti iztrebki kažejo na to, da mucka hrano dobro prebavlja. Koncentrirana hrana, kot je Arden Grange Kitten, je idealna za prebavo mladih muck. Prehrana pa ne igra pomembne vloge le pri zdravju in videzu mačke, temveč vpliva tudi na njeno vedenje in temperament.

kaj-potrebujejo-mlade-muceObroki

Priporoča se, da mucko že od začetka navajate na rutinirano hranjenje v obliki več manjših dnevnih obrokov. Ne priporoča se prosto hranjenje (tj. da ima mucka hrano na voljo ves čas), saj mačke ne marajo postane hrane, hkrati pa takšen sistem hranjenja oteži nadzor nad zaužitimi obroki. Trije ali štirje manjši obroki dnevno so idealni za rastoče mucke, saj pomagajo preprečevati prenajedanje in podpirajo zdravo rast. Suho hrano lahko pred serviranjem namočimo v toplo vodo (za cca. 20 – 30 minut), kar poveča intenzivnost vonja hrane in izboljša ješčost. Hrana, ki je bila predhodno namočena mora biti zavržena, če je mucka ne poje takoj, saj lahko v nasprotnem primeru fermentira oziroma se v njej razvijejo bakterije.

Shranjevanje

Večina mačk ima najraje svežo, dišečo hrano, zato ne priporočamo hranjenja v odprti vreči. Priporočljivo je, da se brikete pretrese v nepredušno posodo in se jih hrani v suhem in temnem prostoru, stran od virov toplote. Večina skrbnikov raje kupuje manjše embalaže hrane naenkrat, saj se hitreje porabi in lahko mačka vedno znova uživa v svežem okusu svoje najljubše hrane.

Prehod na hrano za odrasle mačke

Večina mačk med šestim in dvanajstim mesecem doseže svojo optimalno skeletno višino, zato se v tem času priporoča prehod na hrano za odrasle mačke. Tudi to zamenjavo izvedemo postopoma in izberemo takšno hrano za odrasle mačke, ki kar najbolj ustreza prehranskim potrebam naše mačke (glede na aktivnost, težo, velikost, prehranske preference, morebitne alergije in netolerance, posebne potrebe, itd.).

Več o mačji hrani iz linije Arden Grange si preberite na www.ardengrange.si

Arden-grange

 Avanturist,
Promocijsko sporočilo