Kaj narediti, ko mačka zavrača hrano

Številni skrbniki mačk se v svojem življenju ne bodo nikdar znašli v situaciji, ko mačka ne bi z veseljem pojedla svojega obroka. Po navadi se ljubka kosmatinka plete med skrbnikovimi nogami že, ko ta odpira konzervo oziroma vzame posodico, da bi vanjo natresel brikete. Zato je toliko bolj nenavadno, če se pri mački pojavi zavračanje hrane in marsikateri skrbnik se upravičeno ustraši ter znajde pred veliko oviro kako mački znova spodbuditi željo po hrani.

Če se pri mački nenadoma pojavi zavračanje hrane, ki jo je doslej z velikim apetitom uživala, je potrebno najprej izključiti zdravstvene težave. Obvezno se najprej prepričajte, da zavračanje hrane ni posledica bolezni, bolečine ali kakšne druge zdravstvene težave. Priporočljiv je temeljit pregled pri izbranem veterinarju.

Če pa je vaša mačka sicer zdrava, vam je na voljo nekaj uporabnih nasvetov, s katerimi boste lahko kar najhitreje ponovno spodbudili njen apetit:

 • Če ste zagovornik ene blagovne znamke mačje hrane, poskusite še z drugimi okusi.
 • Kadar več okusov ni na voljo, razmislite še o izbiri hrane druge blagovne znamke, s katero lahko svoji mački zagotovite enake zdravstvene koristi in novo kulinarično doživetje.
 • V kolikor mačko spuščate ven, je možno, da je odklanjanje hrane posledica lova ali nenadzorovanih obrokov pri bližnjem sosedu .
 • Če mačjo hrano shranjujete v hladilniku, jo pred obrokom segrejte do približno telesne temperature (vonj segrete hrane postane za mačko bolj privlačen).
 • Dodajte običajni hrani nekaj okusnega: na primer košček kuhanega piščanca, košček tune, morda mačje vitamine v prahu.
 • Večina mačk ima raje mokro kot pa suho hrano. Eno in drugo lahko tudi kombinirate, zlasti, če mački ne dišijo najbolj briketi, bo trik, da jih zmešate s hrano iz pločevinke zagotovo naredil hrano bolj privlačno, dišečo in tudi lažje žvečljivo.
 • Preverite, če je posoda za hrano res čista, saj so mačke izredno občutljive glede čistoče posodice.
 • Če uporabljate plastične posodice, jih zamenjajte s kovinskimi ali keramičnimi, ker se lažje čistijo in ne obdržijo vonja po hrani.
 • Izberite bolj plitve posodice za hrano, saj nekatere mačke ne marajo ozkih in globokih skledic v katerih med jedjo namakajo svoje brčice (še posebno Perzijke, Himalajke, kratkodlake in eksotične pasme morajo zaradi bolj ploščatih gobčkov imeti zelo plitve posodice).
 • Nikoli ne skrivajte mački zdravil v hrano, ker se lahko zgodi, da zaradi okusa zdravila vaša mačka nikoli več ne bo jedla iz iste posode in iste vrste hrane.
 • Upoštevajte, da se tudi mačke s časom lahko naveličajo enega samega okusa; tudi vam bi se menda lepega dne uprla pizza, če bi jo jedli dan za dnem.
 • Ne menjajte pa hrane prepogosto, saj bi lahko tudi to vodilo do izbirčnosti. Mačka vam ne zna povedati katero hrano ima najraje, zato se boste le čudili, ko bo naenkrat začela zavračati hrano, ki jo je prej z veseljem jedla.

V kolikor boste upoštevali specifike hranjenja mačk in razumeli naravne potrebe svoje mačke, vam odklanjanje hrane s strani vaše zdrave mačke ne bi smelo dolgo povzročati preglavic.

Maja Kalaš

Vir: catster.com