Kaj narediti, ko mačka noče jesti?

ko-macka-noce-jestiŠtevilni mačji skrbniki se vsaj enkrat v življenju mačke srečajo s problemom, ki jim ponoči krati miren spanec in podnevi rahlja živce.

Ko se mačka odloči, da bo nenadoma postala strašno izbirčna in se ne bo pritaknila praktično nobene ponujene hrane več, pravzaprav brez kakšnega res utemeljenega razloga, je videti, vsaj skozi oči mačjega lastnika, da gre za nekakšno novo najljubšo mačjo igro. Odklanja slastnega organskega piščanca, ki ga je oboževala v preteklih mesecih, od sveže, skrbno pripravljene race pa jo kar sili na bruhanje. Potem ji ponudite še zajca (ki je seveda bistveno dražji), v upanju in želji naj ji tekne, a vse zaman. Odkloni tudi najdražjo in najboljšo konzervirano mačjo hrano, kot bi vas izzivala v vaši izvirnosti in prizadevnosti.

Kako torej ravnati v takšnem primeru, ko mačka noče jesti? Predstavljamo nekaj uporabnih napotkov:

  1. Prepričajte se, da je mačka zdrava. Obiščite veterinarja in izključite morebitne bolečine ali druge bolezni, obenem pa se prepričajte tudi, da vaše ljubke varovanke morda za vašim hrbtom ne hranijo sosedje.
  2. Ne vztrajajte pri izbrani blagovni znamki mačje hrane za vsako ceno, razen če vam to narekuje etičen ali medicinski razlog. Če ne drugega, poskusite vsaj z menjavo okusa. Preverite hrano drugih blagovnih znamk, ki lahko vaši mački zagotavlja iste koristi za zdravje in zagotavlja ustrezen nivo kvalitete – morda prav izbrana hrana vsebuje kakšno sestavino, ki mačko odvrača.
  3. Hrano poskušajte segreti. Hrana, ki je segreta vsaj na telesno temperaturo vaše mačke ima namreč bolj privlačen vonj in intenzivnejši okus, zato lahko uspešno prebudi apetit izbirčne ali neješče mačke.
  4. Izbrani obrok lahko izboljšate tako, da jed poškropite z ribjim oljem, ali pa ji dodate nekaj mačje mete ali kanček mačjih vitaminov v prahu. Suhi hrani primešajte mokro mačjo hrano ali jo pred postrežbo namočite v toplo vodo.
  5. Preverite mačjo posodo, ki naj bo čista in brez vonja po ostankih predhodnih obrokov. Plastično posodo raje zamenjajte s kovinsko ali keramično, ker se lažje vzdržuje in se ne navzame neželenih vonjav.
  6. Izberite plitvejšo in bolj široko posodo za hranjenje, saj jih imajo mačke raje od globokih in ozkih, ki ovirajo njihove brke pri hranjenju. Mačke so gurmanke, zato je tudi serviranje obroka zanje nadvse pomemben del zadovoljstva pri jedi.
  7. Nikoli ne skrivajte zdravil v mačjo hrano! Napaka, ki vas lahko stane zelo veliko nepotrebnega truda, ter vam povzroči veliko dela in skrbi. Če bo vaša mačka grenak okus zdravila povezala z okusom in vonjem njene najljubše hrane, jo bo v prihodnje odklanjala, predvsem pa ne bo več jedla z zaupanjem. Glede dajanja zdravil mački se temeljito posvetujte z veterinarjem, ki vam bo svetoval in pokazal najbolj optimalno možnost..
  8. Ne pozabite: tudi mačke se okusa naveličajo. Zagotovite tudi svoji kosmatinki raznolikost v prehrani, povsem enako, kot jo dnevno zagotavljate sebi in vsem članom svoje družine. Razvijajte njen gurmanski užitek, ter jo razvajajte z zdravimi in okusnimi spremembami na mačjem jedilniku. Delite svoje izkušnje še z drugimi mačjimi skrbniki in odprto sprejmite kakšen njihov preizkušen prehranski nasvet.

Maja Kalaš

Vir: catster.com