Kaj vam barva dlesni pove o zdravstvenem stanju mačke?

Kot pri kužkih, so dlesni, tudi pri mačkah velik pokazatelj njihovega zdravstvenega stanja. Zdrava mačka ima običajno rožnate dlesni brez površinskih sprememb. Vsaka sprememba v barvi je lahko velik znak, da se z mačjim zdravjem nekaj dogaja. Če opazite kakršno koli spremembo dlesni vsekakor svetujemo obisk veterinarja, kateri bo postavil diagnozo in mačko ustrezno zdravil.

Mačje dlesni, ki kažejo na spremembo v njenem zdravstvenem stanju, so pordelo rdeče, bledo rožnate, bele ali celo modrikaste barve. Vzrokov za drugačno obarvane dlesni je veliko.

mačka kaže zobe

Na kaj lahko kažejo pordele rdeče dlesni?

Dlesni rdeče barve ali že samo pordele dlesni lahko nakazujejo, da so le te vnete. Ker si mačke ne umivajo zob, lahko sčasoma zaradi ostankov hrane na njihovih zobeh nastanejo zobne obloge,le te pa lahko privedejo do vnetja dlesni. Vnete dlesni poleg značilne rdeče ali pordele barve, spremljata tudi oteklina in slab zadah. Hudo vnetje pa lahko vodi v izgubo zob.

 

V primeru, da so dlesni pordele le okoli zob, pa lahko to kaže na paradontalno bolezen oziroma bolezen obzobnih tkiv. Poleg rdečine le to spremljata tudi krvavitev dlesni in slab zadah. Če bolezni ne zdravimo pravočasno, lahko povzročimo, da ta napreduje in povzroči propad obzobnih tkiv. V tem primeru je zdravljenje bolezni izredno zapleteno in je lahko bolezen celo neozdravljiva.

Dlesni živo rdeče barve, lahko kažejo tudi na toplotni udar. Ta se lahko pojavi predvsem v poletnem času, ko so zunanje temperature visoke. Takšne dlesni so lahko tudi indikator za visok krvni pritisk ali celo zastrupitev.

 

pordečene mačje dlesni

Kaj pa, če ima mačka blede ali bele dlesni?

Vzrokov za blede ali bele dlesni je lahko več. Takšne dlesni so lahko indikator za bolezen ledvic, ki ob nepravočasnem ukrepanju vodi celo v njihovo odpoved. Bleda barva lahko kaže tudi na anemijo, šok, notranje krvavitve, rakava obolenja ali celo na težave z delovanjem srca. Za ugotovitev vzroka je nujno potreben podroben pregled veterinarja, ki bo postavil primerno diagnozo in temu primerno predpisal potrebno zdravljenje.

 

Rumena barva dlesni, na kaj lahko kaže?

Rumena barva dlesni je lahko očiten znak za zlatenico. Zlatenica se pojavi pri mačkah takrat, ko njeno telo nepravilno izloča bilirubin. Vzrok se v veliki večini primerov skriva v nepravilnem delovanju jeter.  Najpogosteje se izrazi v porumenelosti na območjih dlesni, notranjosti ušes in na delih telesa, kjer je mačje dlake najmanj.

Modrikasta barva dlesni pri mački, kaj nam sporoča?

Ob modrikasti barvi dlesni pa bi moral biti vsak skrbnik mačke močno zaskrbljen. Vsekakor je ukrepanje kot pri vseh ostalih barvah nujno, a je pri tej potrebno še posebej paziti na ostale simptome, ki se pojavljajo. Modrikasta barva sporoča pomanjkanje kisika v dlesni, vzrokov za to pa je lahko več. Mačka lahko ima težave s srcem, dihanjem ali nizkim krvnim pritiskom.

mačka ki zeha in kaže dlesni

Modrikasta barva je lahko tudi znak, da mačka doživlja srčni napad oziroma z drugo besedo miokardni infarkt. Na začetku le tega se mačka v veliki večini primerov glasno oglaša, kasneje pa postaja vedno bolj apatična in lahko ob nepravočasni pomoči tudi pogine. Modrikasta barva dlesni se lahko pojavi tudi kot znak za napad astme, ob katerem mačka zraven še močno kašlja, ima težave z dihanjem, v najslabšem primeru pa lahko celo pogine.

Kako skrbeti za mačje dlesni?

-Ščetkanje zob,
-Dodajanje dentalnih priboljškov,
-Dodajanje prehranskih dodatkov za zmanjševanje zobnih oblog v hrano in vodo,
-Dodajanje dentalnih palčk kot prigrizek.

čiščenje zob mački

Vsekakor je  poleg rednega čiščenja zob, svetovano tudi pregledovanje dlesni za morebitne spremembe, saj le to pripomore k spremljanjem zdravstvenega stanja mačke. V primeru, da opazimo spremembo v barvi dlesni, je obvezen obisk veterinarja, ki bo mačko podrobneje pregledal, postavil diagnozo in predpisal  ustrezno zdravljenje.

 

Vesna Kropf

VIRI:

https://www.vetwest.com.au/pet-library/gum-colour-and-your-cats-health

https://scarysymptoms.com/2013/09/gum-color-guide-for-cat-owners/

https://www.allpetvoices.com/what-color-are-healthy-cat-gums/

———-

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na Muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

———-