Ali mačke potrebujejo redno zobozdravstveno oskrbo?

Mačke so tako čudovito samostojne, in tako dobro poskrbijo same zase, da mnoge njihove človeške družine domnevajo, da same lahko poskrbijo tudi za nego svojih zob oz. da le-te niti ne potrebujejo. Na žalost temu ni tako! Tako kot mi, imajo tudi mačke bakterije in težave, ki vodijo v nastanek zobnih bolezni dlesni, abscesov korenine zob in izgube zob. In tako, kot mi občutimo bolečino zob, jo občutijo tudi naši mucki. Mimogrede, ste vedeli, da imajo mački 30 zob?

Mačke potrebujejo pomoč pri ohranjanju zdrave ustne votline. Najlažje je, da na nego zob navadite že mladičke, da ne bo kasneje težav, saj bodo že navajeni k poseganju v ustno votlino, a tudi starejših mačk to ni nemogoče navaditi. O negi zob za mačke se lahko pogovorite z veterinarjem, priporočljivo pa je, da imajo igračke za žvečenje ter travo, ki jo lahko jedo. Na ta način si prosto živeči mački čistijo tudi zobe.

Zobobol pri mački namreč ni le bolečina zoba, temveč lahko nakazuje ali povzroči mnoge druge težave. Poleg tega so številne mačke dovzetne za hude bolezni zob.

Bolečina, ki je mačke ne pokažejo

Mačke bolezen zob zelo boli, vendar so naši mački mojstri, in skrivajo svojo bolečino. To je instinktivna tehnika preživetja. Edini znak, da ima mačka bolečine, je sprememba v značaju. Tudi z bolečimi zobmi in dlesnimi bo mačka še vedno jedla, ker lakota še vedno prevlada nad bolečino – dokler bolečina ne postane preveč huda.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri: