Zakaj se mačka slini?

Ste že kdaj opazili, da se vaša mačka slini? Pri mačkah obilno slinjenje ni tako običajno, kot pri psih. Obstaja več razlogov, zakaj se mačka nenadoma pretirano slini. Obstaja namreč »običajno« slinjenje pri mačkah in »neobičajno« slinjenje pri mačkah. Če želite izvedeti, kaj je za vašo mačko običajno in kaj ne, je pomembno, da svojo hišno ljubljenko dobro poznate. Vsekakor je potrebno v realno ocenitev prekomernega slinjenja pri vaši mački vključiti veterinarja. Le on je prava pot, do zdrave in vesele mačje sopotnice.

Pa si poglejmo razloge, zakaj se mačke slinijo.

»Običajno« slinjenje pri mačkah

Za nekatere mačke je značilno, da se med predenjem in gnetenjem slinijo. Slinjenje je pri mačkah pogosto znak sproščenosti in zadovoljstva. Med sesanjem mleka pri materi, mladiči pogosto s tačkami gnetejo njen sesek in trebuh. Rezultat tega vedenja je tako prijeten in nasiten obrok in tudi poglobljena vez med mačjo mamo in mladiči. Ko mačke odrastejo, se jim pogosto zgodi, da občutki zadovoljstva privedejo do gnetenja neke površine, to pa nato spodbudi slinjenje, ki ga mačka poveže s sesanjem materinega mleka.

Tudi če vaša mačka počiva v vašem naročju in prične na vas gnesti, ne bodite presenečeni, če to privede do slinjenja. To je povsem normalno in zelo verjetno tudi način, da vam mačka pokaže svojo ljubezen, pripadnost.

Za razliko od psov, se mačke ob pogledu na hrano običajno ne slinijo. A se to seveda lahko zgodi, saj so si mačke med seboj različne. Če se vaša mačka slini ob pogledu na hrano ali ob njenem vonju, drugače pa ne, potem vam po vsej verjetnosti ni potrebno skrbeti, za njeno zdravje.

Zaradi stresa ali strahu, se lahko mačka prične začasno sliniti. Na primer med vožnjo z avtomobilom, obiskom veterinarja ali med glasnimi zvoki. Če je slinjenje povezano s stresom kratkotrajno in po določenem času preneha samo od sebe, potem verjetno ni razloga za skrb.

»Nenormalno« slinjenje pri mačkah

V kolikor se vaši mački slinjenje nenehno pojavlja, je možno, da ima mačka določene zdravstvene težave. To še posebej velja, če slinjenja ne morete povezati z zadovoljstvom ali s hrano.

Težave z ustno votlino, zobovjem

Mačke lahko razvijejo različne težave z zobmi. Prizadene jih lahko parodontoza, ki mački povzroča velike bolečine, zaradi česar, se lahko mačka obilno slini.

Zraven tega, lahko mačke v povezavi z ustno votlino prizadene več zdravstvenih težav:

  • Razjede v ustih.
  • Poškodbe zob.
  • Bolezni dlesni.
  • Okužbe.

Vse to, lahko pri mački sproži povečano slinjenje.

Če opazite, da se vaša mačka brez razloga obilno slini, jo odpeljite k veterinarju, da preprečite morebitne zaplete. Veterinar bo mački pregledal usta in poiskal znake težav. Če so pri mački opazne zobne in obzobne bolezni, vam veterinar lahko priporoči profesionalno čiščenje zob z možnim odstranjevanjem zobnega kamna. Ta postopek je potrebno opraviti v splošni anesteziji.

Pri zdravljenju in reševanju težav z zobmi, je pri mačkah pogosto predpisano zdravljenje z antibiotiki.

Slinjenje povezano s slabostjo

Mačka, ki ji je slabo ali je bruhala, se pogosto tudi slini. Slabost in bruhanje pri mačkah, lahko imata več vzrokov.

Mednje štejemo:

  • Notranje zajedavce.
  • Bolezni ledvic.
  • Bolezni prebavil.

Če vaša mačka bruha in opazite, da ji je slabo, jo odpeljite k veterinarju. Po pregledu vam lahko veterinar priporoči laboratorijski pregled krvi, urina in drugih organov. Rezultati pa lahko pomagajo določiti naslednje korake pri diagnostiki in zdravljenju vaše hišne ljubljenke.

Tujek

Če se vaši mački kaj zatakne v ustih, lahko to povzroči slinjenje. Če opazite, da ima vaša mačka v ustih tujek ali da ji iz ust visi vrvica, nikakor ne povlecite vrvice. Lahko je namreč zataknjena okoli nečesa v želodcu ali črevesju in lahko z vlečenjem povzročite veliko škodo. Namesto tega, mačko nemudoma odpeljite k veterinarju.

Mački se lahko v ustni votlini zatakne tudi kost ali del lesa in drugi tujki, ki zaidejo v mačja usta. Če opazite, da ima vaša mačka nekaj v ustih, poskusite sprostiti dihalne poti v grlu in odstraniti tujek, če je le viden. V kolikor tega ne morete storiti jo takoj odpeljite k veterinarju.

Izpostavljenost toksinom

Mačke, ki so lizale, žvečile ali kako drugače zaužile strupeno snov, se lahko pričnejo močno sliniti. V našem gospodinjstvu se nahaja veliko predmetov, ki lahko pri mački sprožijo poslabšanje zdravstvenega stanja. Mednje sodijo strupene rastline, jedke kemikalije, strupena hrana, pesticidi ter tudi sredstva za zaščito pred klopi in bolhami, ki niso namenjeni mačkam.

Če v ustih mačke opazite kaj drugega, bodite previdni, preden to poskušate odstraniti. Ne samo, da lahko mačko dodatno poškodujete, lahko vas tudi ugrizne in napade. Vedno je najbolje, da mačko odpeljete do veterinarja, kjer ji lahko nudijo strokovno pomoč.

Poškodbe

Poškodbe ust in ustne votline, lahko pogosto povzročijo pretirano slinjenje. Lahko se zgodi, da mačka pregrizne električne kable in si opeče ustno votlino. Tudi mačke, ki imajo poškodbe ust zaradi mačjih bojev, se lahko pretirano slinijo. Na zunaj morda ni videti znakov poškodbe, vendar je že samo slinjenje pri mačkah znak, da z vašo mačko nekaj ni v redu.

Če se vaša mačka slini in ne najdete običajnega razloga za to, je najbolje, da se posvetujete s svojim veterinarjem. Dobro opišite zdravstveno stanje vaše mačke in ocenite, kakšno je njeno vedenje. Pomembno je, da mačko pozorno spremljate, saj so te hišne ljubljenke znane po tem, da znajo odlično prikrivati znake bolezni. Pogosto se resnost stanja pokaže šele, ko je z mačko že zelo slabo. Če ste torej v dvomih o zdravstvenem stanju vaše mačke, pokličite veterinarja in se posvetujte s strokovnjakom s tega področja.

Deja Drobne

Viri:

pets.webmd.com

www.pethealthnetwork.com